Οι τιμές στα τρόφιμα και τα είδη πρώτης ανάγκης έχουν εκτιναχθεί στα ύψη τον τελευταίο καιρό. Πώς να κάνω οικονομία στο σούπερ μάρκετ και να μην ξεφεύγω από τον προϋπολογισμό του σπιτιού μας; Γιατί μπορεί οι τιμές να έχουν πάρει την ανηφόρα αλλά οι μισθοί παραμένουν οι ίδιοι. Υπάρχουν τρόποι να κάνουμε στην πράξη οικονομία στις εβδομαδιαίες αγορές μας στο σούπερ μάρκετ και σε αυτό το άρθρο παρουσιάζω τις 12 εγγυημένες λύσεις που χρησιμοποιούν όλοι εκείνοι που καταφέρνουν και κρατούν σε χαμηλά επίπεδα τον λογαριασμό του σούπερ μάρκετ.

Πώς να κάνω οικονομία στο σούπερ μάρκετ;

 1. Φτιάξε εβδομαδιαίο μενού. Σύμφωνα με τις ανάγκες και τις προτιμήσεις σας κάνε μια λίστα με τα αγαπημένα φαγητά της οικογένειας που θα μαγειρέψεις κάθε μέρα της εβδομάδας. Πριν πάρεις το χαρτί και το μολύβι άνοιξε τα ντουλάπια, το ψυγείο και την κατάψυξη και δες ό,τι έχει μείνει μέσα, ώστε να καταναλώσεις πρώτα αυτά. Αυτό το σύστημα λέγεται FIFO, First in First out και είναι ο τρόπος που βάζουν τα προϊόντα στα ράφια του σούπερ μάρκετ. Μπροστά μπαίνει αυτό που μπήκε πρώτα (βάση ημερομηνίας). Αν έχεις πχ όσπρια και ένα λαδερό ήδη στις τροφοθήκες σου έχεις βρει τα δύο γεύματα της επόμενης εβδομάδας και καταγράφεις τη λίστα σου τα επόμενα γεύματα και τι υλικά θα χρειαστείς για την παρασκευή τους.
 2. Μην πηγαίνεις ποτέ για ψώνια ενώ πεινάς! Σύμφωνα με τους ειδικούς, θα αγοράσεις πράγματα που δεν είχες στη λίστα σου απλά και μόνο επειδή εκείνη τη στιγμή τα βλέπεις και σου ανοίγουν την όρεξη.
 3. Αγόρασε από το Internet: Αυτή κατά πολλούς είναι μια σίγουρη λύση να κάνεις οικονομία, αφού δεν περπατάς στους διαδρόμους και δεν πέφτεις στην παγίδα του να αγοράσεις κάτι που δεν είχες σκοπό ή δεν υπάρχει στη λίστα σου. Αγοράζεις μόνο βάσει της λίστας σου.
 4. Κάνε έρευνα αγοράς πριν πάρεις απορρυπαντικά, χαρτικά ή κρέας. Αυτά συνήθως είναι τα πιο ακριβά προϊόντα που θα βρεις στο καλάθι σου. Αν το απορρυπαντικό ρούχων το πετύχεις σε προσφορά 1+1 δώρο αγόρασέ το. Τα απορρυπαντικά, σαμπουάν, χαρτικά, δεν χαλάνε και είναι μια καλή ευκαιρία να γεμίσεις την αποθήκη σου ώστε να μην ψάχνεις τελευταία στιγμή και επιπλέον τα αγοράσεις και φθηνά.
 5. Διάλεξε τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Η αύξηση των πωλήσεων σε προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας είναι πολύ μεγάλη, ειδικά σε προϊόντα που δεν είναι τρόφιμα και δεν κάνουν καμία διαφορά αν θα καθαρίσουμε το σπίτι με το γνωστό καθαριστικό που διαφημίζεται ή με εκείνο της ιδιωτικής ετικέτας του σούπερ μάρκετ.
 6. Απόφυγε όσο μπορείς τα προϊόντα που βρίσκονται στο ύψος του ματιού. Οι εταιρείες που πωλούν προϊόντα δίνουν μια περιουσία για να μπουν στο ράφι στο ύψος του ματιού. Η τιμή τους δικαιολογείται και από αυτό. Έχε αυτό κατά νου πριν αγοράσεις την επόμενη φορά.
 7. Οι έτοιμες, κομμένες σαλάτες έχουν μια ευκολία σίγουρα, για όσους θέλουν να φάνε τα πράσινά τους αλλά δεν έχουν χρόνο να τα πλύνουν και να τα κόψουν. Ωστόσο η διαφορά στην τιμή είναι κάποιες φορές μέχρι και τρεις φορές πάνω και επιπλέον είναι στη μέση και η πλαστική συσκευασία. Αγαπώ τις έτοιμες σαλάτες αλλά όταν κάνω οικονομία το σκέφτομαι δύο φορές πριν τις αγοράσω.
 8. Και μιας και μιλάμε για τη συσκευασία, ήδη στο εξωτερικό η αγορά χύμα προϊόντων κάνει θραύση. Καταναλωτές φροντίζουν και το αποτύπωμά τους στον πλανήτη αλλά παράλληλα αγοράζουν πιο φθηνά ξηρούς καρπούς και όσπρια καθώς και οποιοδήποτε άλλο προϊόν πωλείται χύμα, συνήθως σε γυάλινα βάζα.
 9. Αγόρασε σύμφωνα με την εποχή. Μην πάρεις καρπούζι ή φράουλες τον Μάρτη ή μπρόκολο τον Αύγουστο. Αγοράζουμε τα τρόφιμα την περίοδο που μας τα δίνει η φύση.
 10. Περιόρισε το κρέας. Όλες οι νέες ιατρικές έρευνες που βγαίνουν μιλούν για τα οφέλη της μείωσης του κρέατος από την διατροφή μας. Τα οφέλη είναι σημαντικά και για την υγεία μας αλλά και για το πορτοφόλι μας. Κάνε μια αξιολόγηση των δεδομένων αυτών σύμφωνα με τις ανάγκες και τις προτιμήσεις σου.
 11. Αγόρασε με μετρητά. Υπάρχει αυτή η πολύ διαδεδομένη μέθοδος στο εξωτερικό το envelope system που ουσιαστικά, κάθε εβδομάδα βγάζεις (από τον τραπεζικό σου λογαριασμό) τα χρήματα που θα διαθέσεις στα έξοδά σου, έξοδα μετακίνησης, έξοδα διατροφής, έξοδα προσωπικά, και βάσεις σε κάθε φάκελο το ανάλογο ποσό. Με το πλαστικό χρήμα είναι η αλήθεια ότι μπορεί πολύ εύκολα να χαθεί η μπάλα, ενώ αν ξέρουμε ότι αυτό είναι το ποσό που έχουμε για αυτήν την εβδομάδα θα πρέπει να μείνουμε συνεπής σε αυτό. Με αυτόν τον τρόπο οι άνθρωποι κάνουν και οικονομία, αγοράζοντας μόνο τα απαραίτητα αλλά κάνουν και αποταμίευση, κρατώντας στην άκρη ό,τι περισσεύει.
 12. Πριν αγοράσεις οτιδήποτε κάνε αυτήν την ερώτηση: «Το χρειάζομαι πραγματικά». Είτε μιλάμε για ρούχα, είδη σπιτιού, τρόφιμα. Πια τα σούπερ μάρκετ πουλάνε τα πάντα και οι προκλήσεις μπορεί να είναι πολλές σε μια έξοδο στο σούπερ μάρκετ. Αν κάνεις αυτήν την ερώτηση πριν από κάθε αγορά θα γίνεις ένας πιο mindful καταναλωτής που θα αγοράζει συνειδητά και σύμφωνα με τις πραγματικές του ανάγκες.

5 συμβουλές οργάνωσης που θα κάνουν την ζωή σου εύκολη

σούπερ μάρκετ Μεγάλη Παρασκευή και Μεγάλο Σάββατο
Freepik

Η οικονομία είναι δυνατή

Δεν είναι επιστημονική φαντασία. Με απλά τιπ και τρικ μπορείς να κάνεις όντως οικονομία και να μην σε αγγίξει καν αυτή η άνοδος των τιμών. Σε κάποιες περιπτώσεις είναι πολύ βασικό να μάθω το πώς να κάνω οικονομία στο σούπερ μάρκετ, πάντα όμως πρέπει να θυμόμαστε ότι σε όλα χρειάζονται το μέτρο ώστε να μην ξεφεύγουμε σε άλλα όρια.

Εύκολο Checklist 7 ημερών για να προετοιμάσεις το σπίτι σου για την άνοιξη

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News