Άλλα παιδιά πιέζονται και δυσκολεύονται περισσότερο με το διάβασμα κι άλλα λιγότερο. Ωστόσο, δεν χρειάζεται το παιδί σου να το βλέπει τόσο αρνητικά. Πώς θα γίνει το διάβασμα ευχάριστο για το παιδί σου;

Δεν είναι όλα τα παιδιά το ίδιο εύκολα με το διάβασμα κι αυτό θα το γνωρίζεις καλά εάν βλέπεις το δικό σου να ζορίζεται και να ζορίζει μαζί κι εσένα. Δεν υπάρχει, όμως, κανένας λόγος να αγχώνεσαι και να ξεσπάς, αρκεί να βρεις τρόπος να γίνει το διάβασμα μια πιο ευχάριστη διαδικασία για το παιδί σου.

Πώς θα γίνει το διάβασμα ευχάριστο για το παιδί σου;

  • Διαμόρφωσε τον χώρο του διαβάσματος σύμφωνα με τα γούστα του παιδιού σου. Ο χώρος που διαβάζει το παιδί σου είναι απ’ τους πιο σημαντικούς χώρους μέσα στο σπίτι. Γι’ αυτό θα πρέπει να είναι ένας σταθερός χώρος, ο οποίος θα έχει διαμορφωθεί με βάση τα δικά του γούστα προκειμένου να το εμπνέει και το κάνει να νιώθει όμορφα κι άνετα όταν είναι εκεί.
  • Παίξε με τα χρώματα.  Σ’ όλα τα παιδιά αρέσουν τα χρώματα. Πάρε μαρκαδοράκια σε διάφορα χρώματα και υπογράμμιζε σημεία που είναι σημαντικά και ενθάρρυνε το παιδί σου να ξεκινήσει να το κάνει κι από μόνο του. Παράλληλα, φρόντισε τα σχολικά του να είναι επίσης με βάση τα δικά του γούστα και να θέλει να ασχοληθεί μαζί τους. Για παράδειγμα, πάρτου κασετίνα ή σετ με μολύβια με τον αγαπημένο του ήρωα.
  • Ποτέ μην αφήνεις το δύσκολο για το τέλος. Όποιο μάθημα ή σκέλος του μαθήματος δυσκολεύει περισσότερο το παιδί, καλό είναι να γίνεται στην αρχή γιατί στο τέλος έχει κουραστεί κι είναι ακόμα πιο δύσκολο να ανταπεξέλθει.
πώς θα γίνει το διάβασμα ευχάριστο
Pexels

Δεν το είχες σκεφτεί ποτέ, αλλά υπάρχουν 4 καλοί λόγοι για να το κάνεις: Πες στο παιδί σου να διαβάζει με τον σκύλο σου!

Φυσικά όλα τα παραπάνω θα πετύχουν εφόσον το παιδί σου δεν αντιμετωπίζει κάποια μαθησιακή δυσκολία. Ακόμα κι αν συμβαίνει, όμως, κάτι τέτοιο, δεν υπάρχει λόγος να αγχώνεσαι, αρκεί να συμβουλευτείς τους κατάλληλους ανθρώπους.

Μην ξεχνάς, τέλος, πως το διάβασμα μπορεί να γίνει ευχάριστο για το παιδί σου απ’ τη μικρή του κιόλας ηλικία, γι’ αυτό μην χάσεις χρόνο να εφαρμόσεις τα παραπάνω από νωρίς!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News