Μεγαλώσαμε με τα παραμύθια και μεγαλώνουμε τα παιδιά μας με αυτά. Τα παραμύθια κρύβουν όλη τη μαγεία που λείπει στην καθημερινότητά μας. Ίσως έχεις αναρωτηθεί και εσύ για τα κρυμμένα μηνύματα στα παραμύθια. Αυτό έκανε και η σκιτσογράφος (Guada), διάλεξε οκτώ αγαπημένες ηρωίδες που έχουμε διαβάσει στα παραμύθια ή έχουμε δει στις ταινίες της Disney και τις έβαλε να κάτσουν στην καρέκλα του ψυχοθεραπευτή που αυτή τη φορά τον έχει η καμηλοπάρδαλη, ένα ζώο που καθόλου τυχαία δεν επιλέχθηκε γι’αυτόν τον ρόλο.

παιδί και δουλειές του σπιτιού
Pexels

Παραμύθια για μικρά παιδιά

Διαβάζαμε τα παραμύθια και είχαμε αυτήν την εσωτερική ευχαρίστηση ότι μπορεί τα πράγματα να είναι άσχημα, κάποιες φορές πάρα πολύ άσχημα, δηλαδή οι μισές ηρωίδες είναι ορφανές και αναγκάζονται να μεγαλώσουν με μια μητριά που δεν τις αγαπά και δεν τις σέβεται. Μια τυπική μητριά παραμυθιού, ψάχνει να βρει τρόπους να εξοντώσει την κόρη του νέου της συζύγου, δηλητηριάζοντάς την με μήλα, βάζοντάς την να κάνει όλες τις δουλειές του σπιτιού και απαγορεύοντας της να συμμετέχει στις χαρές του σπιτιού.

Οι μπαμπάδες των ηρωίδων παρουσιάζονται ως άβουλα ανθρωπάκια που αν και βασιλιάδες οι περισσότεροι, στο σπίτι, στο παλάτι ήθελα να πώ, έχουν παραδώσει το τιμόνι στην κακιά μητριά και κάνει εκείνη το κουμάντο, βγάζοντας στην απ’έξω το παιδί από τον πρώτο γάμο.

Αν δεν ήταν όλες αυτές οι δυσκολίες στο πρώτο μέρος του παραμυθιού, αν η ζωή κυλούσε χαρωπά, δεν θα ταυτιζόμασταν με τις πριγκίπισσες, το βιβλίο θα ήταν βαρετό και θα το παρατούσαμε στην άκρη. Μπορεί να μην είχαμε μια κακιά μητριά στη ζωή μας, αλλά νιώθαμε πολύ καλύτερα που είχαμε αυτή τη ζωή. Που το ότι μπορεί να μας είπε η Μαρία στο σχολείο: «Δεν σε έχω φίλη» τελικά δεν ήταν και το τέλος του κόσμου, σε σχέση με το δράμα που ζει η Χιονάτη και όλες οι άλλες πριγκίπισσες, που παρόλο που είναι πριγκίπισσες έρχονται αντιμέτωπες καθημερινά με αδικίες.

Έλα να μου πεις τον πόνο σου

Η καμηλοπάρδαλη, που έχει την μεγαλύτερη καρδιά από όλα τα ζώα που ζουν στην στεριά, έχει το προσόν να ακούει και να συναισθάνεται τον πόνο του άλλου. Η καμηλοπάρδαλη εδώ ρωτά. Παίρνει το κομμάτι που κάθε πριγκίπισσα έχει σαν μικρό αγκάθι, όπως θέματα αυτοπεποίθησης, αυτοαποδοχής, εμπιστοσύνη, ανάγκη για αγάπη. Τις ρωτά και βάζει ιδέες για πράγματα που ούτε καν δεν είχαν από μόνες τους σκεφτεί.

Οι πριγκίπισσες έχουν όλες ένα κοινό χαρακτηριστικό. Δεν τα παρατάνε. Το παλεύουν μέχρι τελικής πτώσης και αυτό είναι το μήνυμα που θέλει να βγει σε κάθε παραμύθι. Ακόμα και όταν χάσουν για λίγο την πίστη τους, εμφανίζεται ο από μηχανής Θεός, ο φίλος, σύντροφος, δευτεραγωνιστής που τη συντροφεύει και θα δώσει τη μαγική λύση και την πίστη να μην τα παρατήσει η πριγκίπισσά μας, ευτυχώς!

Αλήθεια Έλσα, είσαι σίγουρη ότι το ζεις αυτό το «Let it go» που τόσο δυναμικά βροντοφωνάζεις και καμαρώνεις; Εσύ Σταχτοπούτα χόρεψες με τον πρίγκιπα και; Έτσι βρίσκουμε τον έρωτα της ζωής μας θαρρείς; Μήπως να ζήσετε λίγο μαζί στο παλάτι και να έρθεις να τα ξαναπούμε σε δύο χρόνια;

Η καμηλοπάρδαλή είναι η φωνή της κοινωνίας, της μάνας σου, των δασκάλων μας, όλων αυτών που μπορεί να έχουν κάποιο δίκιο σε αυτό που λένε αλλά κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια. Αυτές οι φωνές είναι τόσο δυνατές μέσα στο μυαλό μας κάποιες φορές που δεν μας αφήνουν να κάνουμε ρούπι χωρίς την έγκρισή τους.

Τα 10 διαμαντάκια που δεν πρέπει να λείπουν από την παιδική βιβλιοθήκη του σπιτιού σου

Αν θέλετε το παιδί σας να γίνει έξυπνο, διαβάστε του παραμύθια. Αν θέλετε να γίνει πιο έξυπνο, διαβάστε του περισσότερα παραμύθια

ALBERT EINSTEIN

Το χρειάζομαι το παραμύθι

Όσο χρονών και αν είμαι, το θέλω το παραμύθι στη ζωή μου, όταν θέλω λίγη μαγεία, λίγη λάμψη, λίγο όραμα. Τώρα πια τα χαρτιά λένε ότι είμαι μεγάλη, καθόλου δεν νιώθω θέλω να σου πω και μου αρέσει να πιστεύω και να περιμένω ότι κάτι καλύτερο με περιμένει στην επόμενη σελίδα. Το χρειάζομαι για να βλέπω ότι ακόμα και όταν όλα πήγαν στραβά τελικά ήρθε το Happy End στη ζωή της κάθε πριγκίπισσας, με ό,τι και αν αυτή θέλει στη ζωή της: θέλει πρίγκιπα, θέλει βασίλειο μόνη της χωρίς πρίγκιπα, θέλει να έχει πόδια, θέλει να έχει έναν ολόκληρο στρατό και εκείνη να είναι ο αρχηγός; Τα έχει όλα αυτά στο τέλος, μετά από πολύ αγώνα.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα παραμύθια γράφτηκαν βασισμένα στο πώς ήταν η ζωή τους προηγούμενους αιώνες. Είναι ιστορίες που λεγόνταν με το στόμα και κάποιοι έκατσαν και τα γράψαν πασπαλισμένα με αρκετή χρυσόσκονη μα και υπερβολή. Υπάρχουν τόσα κρυφά μηνύματα στα παραμύθια και άπειρες θεωρίες που έχουν γραφτεί συνοδευτικά, ίσως τελικά κάποια από αυτά να ήταν απλώς μόνο ο τρόπος να παρουσιάσουν το τι γινόταν στην τότε κοινωνία.

Υ.Γ: Διαβάζοντας τα σχόλια κάτω από την ανάρτηση των υπέροχων γυναικών διαπίστωσα ότι οι Millenials είναι τόσο δουλεμένη γενιά, σε θέματα που έχουν να κάνουν με το μυαλό και το πώς εκλαμβάνουν τα πράγματα, ειδικά τα κορίτσια. Πόσο πολύ αισιόδοξο είναι αυτό και το πόσο ώριμα εκλαμβάνουν τα θέματα! Πολύ σας θαυμάζω κορίτσια, συνεχίστε έτσι!

Ποια η διαφορά μεταξύ ενός life coach και ενός ψυχολόγου;

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News