Η βιβλιοθήκη μας είναι γεμάτη με παιδικά βιβλία για κάθε γούστο. Παραμύθια, λευκώματα, παλιά αναγνώσματα που έχουν ανατυπωθεί και είναι πιο εύκολο να διαβάσουν τα παιδιά μας. Μάζεψα τα 10 αγαπημένα μου παιδικά βιβλία που αξίζουν να διαβαστούν. Κάποια από αυτά όπως συχνά λέω είναι life changing, προσφέρουν στο παιδί ερεθίσματα, γίνονται η φωνή τους, τα ξεσηκώνουν και τα πληροφορούν παράλληλα.

Παιδί και διάβασμα το καλοκαίρι: Μάθε όλα τα μυστικά για να γίνει πιο ευχάριστο

20 σπουδαία αγόρια που άλλαξαν τον κόσμο

Πρόκειται για ένα βιβλίο που μιλά για 20 σπουδαίους άντρες της ιστορίας, των τεχνών, των αθλημάτων και της τεχνολογίας. Από τον Μέγα Αλέξανδρο μέχρι τον Steve Jobs, διαβάζουμε μια σύντομη βιογραφία για τη ζωή αυτού το σπουδαίου άντρα από την παιδική του ηλικία. Ο συγγραφέας δηλαδή μας παρουσιάζει τον άνθρωπο ως το παιδί που ήταν κάποτε. Μια εξαιρετική ιδέα η οποία βοηθά το παιδί να ταυτιστεί με την προσωπικότητα. Άλλωστε όλοι ήμασταν κάποτε παιδιά.

παιδικά βιβλία που αξίζουν

Το δώρο της Παπλωµατούς

Η παπλωματού, φτιάχνει παπλώματα και τα μοιράζει στους άστεγους, τις κρύες νύχτες του χειμώνα. Ζεσταίνουν την καρδιά των ανθρώπων εκτός από το σώμα. Τι γίνεται όμως όταν της ζητήσει ένα πάπλωμα ο βασιλιάς; Θα του φτιάξει η παπλωματού μας ή όχι; Ένα βιβλίο ύμνος στην ανθρώπινη προσφορά. Το παιδί διαβάζει για την φιλανθρωπία και μαθαίνει την απληστία μέσα από αντιθέσεις των χαρακτήρων. Ένα βραβευμένο βιβλίο με εξαιρετική εικονογράφηση που ταξιδεύει μικρούς και μεγάλους.

παιδικά βιβλία που αξίζουν

Η Δόνα Τερηδόνα και το μυστικό της γαμήλιας τούρτας

Ο Ευγένιος Τριβιζάς δεν χρειάζεται συστάσεις. Είναι ο αγαπημένος μας παραμυθάς. Γράφει παραμύθια για μικρούς αλλά τα απολαμβάνουν εξίσου και οι μεγάλοι (πραγματικά να μην σου τύχει βαρετό βιβλίο όταν διαβάσεις βιβλίο για καληνύχτα στο παιδί και εσύ βαριέσαι και εκείνο).

Στο βιβλίο αυτό μιλά για την όμορφη Δόνα Τερηδόνα, η οποία όμως δεν έχει τόσο όμορφη ψυχή. Είναι ένα βιβλίο που εμάς τουλάχιστον μας αφύπνισε σχετικά με το πόσο πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τους ανθρώπους γύρω μας και πώς είναι τελικά η ζωή όταν μπορείς να φας όσα γλυκά θες χωρίς κανένας να σου βάζει όριο να σταματήσεις.

παιδικά βιβλία που αξίζουν

Εγώ, το σώμα μου και οι άλλοι

Ένα βιβλίο για τα όρια! Όρια που δεν έχουν χαραχθεί και μας βασανίζουν ακόμα και στην ενήλικη ζωή μας. Πχ. αν δεν θέλω να με πάρεις αγκαλιά όχι γιατί έχω κάποιο πρόβλημα μαζί σου, αλλά γιατί τώρα δεν έχω όρεξη, είναι αποδεκτό. Δεν είναι απόρριψη, είναι προσωπική προτίμηση. Τα έχουμε λίγο μπερδέψει και φτάνουμε εκεί γύρω στα 30+ μπουχτισμένοι από συμπεριφορές που δεν επιτρέπουμε αλλά δεν έχουμε τη δύναμη να τις εκφράσουμε. Ποιος είναι ο κύκλος ασφαλείας μας και ποια άτομα περιέχει; Αυτά και άλλα και χρήσιμες συμβουλές για τους ενήλικες. Αυτό το βιβλίο θεωρώ ότι δεν είναι μόνο ένα παιδικό βιβλίο συμπεριφοράς, απευθύνεται και στους ενήλικες.

παιδικά βιβλία που αξίζουν

Να είσαι ο εαυτός σου!

O Πίτερ Ρέινολντς είναι αγαπημένος συγγραφέας και εικονογράφος! Τα βιβλία που γράφει και ζωγραφίζει είμαι σίγουρη ότι θα αλλάξουν αυτόν τον κόσμο. Μιλούν για την μοναδικότητά, για τη δημιουργία, για όλα όσα μπορείς να καταφέρεις. Με λίγες λέξεις αλλά δυνατές, μαζί με τη βοήθεια των καταπληκτικών εικόνων του, πιστεύεις ότι και εσύ μπορείς! Ο Ρέινολτς γράφει παιδικά βιβλία που αξίζουν να διαβαστούν από όλα τα παιδιά, γιατί όσο και αν ακούγεται κλισέ είναι το μέλλον μας και ο ίδιος πιστεύει σε εκείνα!

παιδικά βιβλία που αξίζουν

15 παιδικά βιβλία με σπουδαία μηνύματα που κάθε παιδί πρέπει να έχει διαβάσει

Τι συμβαίνει μέσα στο μυαλό μου;

Ένα βιβλίο που ξεκαθαρίζει με πολύ όμορφο τρόπο τον κόσμο των συναισθημάτων. Ο παιδικός εγκέφαλος είναι ανώριμος να εξηγήσει όλα όσα νιώθει, χρειάζεται ένα «μεταφραστή» ώστε να του εξηγήσει τι συμβαίνει κάθε φορά. Αυτό το βιβλίο είναι ένας πολύ ωραίος οδηγός για να σε βοηθήσει να ενθαρρύνεις το παιδί να εκφράσει τι νιώθει και πώς μπορεί να λύσει τα προβλήματα μόνο του.

παιδικά βιβλία που αξίζουν

Τα τρία μικρά λυκάκια

Φαντάζομαι έχεις ακούσει για το Ρούνι-Ρούνι ύπουλο κακό γουρούνι; Τι όχι; Βρες αυτό το βιβλίο άμεσα! Και προς Θεού, μη το διαβάσετε για καληνύχτα. Θα ξεσηκωθείτε μικροί μεγάλοι που μόνο ο ύπνος δεν θα είναι στο μυαλό σας παρά φυσήματα ξεφυσήματα γέλια και χοροί. Ο ευρηματικός Τριβιζάς έκανε για άλλη μια φορά το θαύμα του και χρόνια τώρα με την πένα του μας ενημερώνει, μας διασκεδάζει, μας μαθαίνει να μετράμε και να προφυλασσόμαστε από τους κινδύνους. Τι και αν είμαστε λύκοι, καμιά φορά και οι λύκοι πρέπει να προσέχουν εκεί έξω και ίσως αυτός που θεωρητικά είναι «κακός» φορά μια στολή και από μέσα είναι πολύ καλός…

παιδικά βιβλία που αξίζουν

Πες όχι στο πείραγμα

Αν βρεθείς σε συζήτηση μεταξύ γονέων, ειδικά εκείνων που τα παιδιά τους έχουν ξεκινήσει το σχολείο το νούμερο ένα θέμα συζήτησης είναι το πείραγμα. «Τι να κάνω αν πειράζουν το παιδί μου», ή «το παιδί μου πειράζει τα άλλα παιδιά στο σχολείο». Αυτό είναι σίγουρα ένα τεράστιο θέμα και μας απασχολεί όλους. Διαβάζοντας το βιβλίο αυτό λύνονται οι απορίες όλων των πλευρών. Πότε ένα πείραγμα πειράζει και παύει να είναι πλάκα, πώς μπορώ να αντιδράσω αν με ενοχλεί το πείραγμα και γενικά αναλύει με εύστοχο τρόπο τις συμπεριφορές και τα συναισθήματα. Αξίζει σαφώς αν σε απασχολεί αυτό το θέμα.

παιδικά βιβλία που αξίζουν

Αυτός είναι ο κόσμος μας

Ένας πολύχρωμος «Άτλας», μην πάει ο νους σου σε γεωγραφία ή μάθημα, μας γνωρίζει με τον πολιτισμό και την κουλτούρα 20 διαφορετικών παιδιών που κατοικούν σε διαφορετικά μέρη του πλανήτη μας. Υπάρχει γενικά μια άποψη ότι το φάρμακο για τον ρατσισμό είναι το διάβασμα και τα ταξίδια. Αν ταξιδέψεις, έστω και μέσα από τις σελίδες ενός βιβλίου μειώνεται η ανάγκη να θεωρείς τον εαυτό σου μοναδικό ή σπουδαίο, ειδικά αν αναλογιστείς ότι ήταν εντελώς θέμα τύχης το πού γεννήθηκες.

 παιδικά βιβλία που αξίζουν

Ιστορίες της καληνύχτας για επαναστάτριες

Από τη λίστα μου δεν μπορεί να λείπει αυτό το βιβλίο. Ένα λεύκωμα αποτελούμενο από 100 σπουδαίες γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο. Ζωγράφοι, συγγραφείς, επιστήμονες, αθλήτριες, υπέροχες επαναστάτριες που ενώ είχαν να παλέψουν με διάφορα εμπόδια εντούτοις ξεχώρισαν και άφησαν και αφήνουν ακόμα έργο σε όλους εμάς.

Ένα βιβλίο που θα σου δώσει έμπνευση ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου. Έξτρα μοναδική νότα δίνουν τα ζωγραφισμένα πορταίτα των ηρωίδων!

παιδικά βιβλία που αξίζουν

Αυτά είναι τα παιδικά βιβλία που αξίζουν να διαβαστούν από τα παιδάκια σας και από εσάς. Κάθε φορά που κλείνω ένα βιβλίο νιώθω πιο πλούσια, λες και έχω λάβει κομμάτι της σοφίας του συγγραφέα. Το παιδικό βιβλίο είναι ένα πολύ σπουδαίο εργαλείο, βοηθά το παιδί στο λόγο μα και στην γραφή του. Καλλιεργώντας από μικρή ηλικία τη φιλαναγνωσία δημιουργείτε μικρούς βιβλιοφάγους.

Μια μέρα δε θα σε χρειάζεται να του κρατάς το βιβλίο, θα πηγαίνετε μαζί στα βιβλιοπωλεία και θα αγοράζετε τα βιβλία για τον νέο μήνα. Τα βιβλία είναι μια επένδυση για το μέλλον μας.

«Το παιδί μου είναι ντροπαλό και δεν κάνει φίλους»: Πώς μπορείς να το βοηθήσεις να κοινωνικοποιηθεί στο σχολείο;

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News