Η έννοια του ψυχολόγου είναι αρκετά θολή στο κοινό την σημερινή εποχή ειδικά στην Ελλάδα. Όλες οι έννοιες είναι ταυτισμένες και οι άνθρωποι χαώνονται στην προσπάθειά τους να αναζητήσουν βοήθεια για οποιοδήποτε ζήτημα που αντιμετωπίζουν. Όταν πρόκειται για παιδιά, οι γονείς δυσκολεύονται πάρα πολύ να αποδεχτούν πως χρειάζεται να απευθυνθούν σε έναν ειδικό. 

Ποιος χρειάζεται να επισκεφθεί τον ειδικό ψυχικής υγείας οι γονείς ή το παιδί; 

Η ερώτηση αυτή έχει πολλές απαντήσεις. Αρχικά καλό είναι να διερευνούμε την συμπεριφορά του παιδιού ανάλογα με την ηλικία του και τις αλλαγές στη ζωή του. Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και να μας προβληματίζει ένα θέμα του παιδιού, ο πρώτος που θα πρέπει να επισκεφθεί έναν ειδικό, είναι ο γονιός. Πολλές φορές μπερδευόμαστε με τη συμπεριφορά του παιδιού την θεωρούμε ανεξήγητη και αρχίζουμε να φοβόμαστε. Ο πρώτος όμως πυλώνας που χρειάζεται να χτιστεί είναι η δική μας σχέση με το παιδί οπότε, εφόσον θέλω να διατηρήσω αυτή τη σχέση υγιή, χρειάζεται να δω πρώτα εγώ τι μπορώ να κάνω για να βοηθήσω το παιδί μου. Ο ειδικός θα μπορέσει έπειτα να με κατευθύνει εάν χρειάζεται πράγματι να δει το παιδί ή εάν είμαι εγώ αυτός που χρειάζομαι την καθοδήγηση του χωρίς τη συμμετοχή του παιδιού στην διαδικασία. 

Πότε πρέπει οι γονείς ή ένα παιδί χρειάζεται να πάει σε ψυχολόγο;

  • Πολλές φορές παρατηρούμε ότι οι γονείς διαφωνούν μεταξύ τους ως προς την συμπεριφορά τους απέναντι στο παιδί αυτό μπορεί να δημιουργήσει αρκετό άγχος στο ίδιο το παιδί και μία σύγχυση γενικότερα στην οικογένεια. Καλό είναι λοιπόν όταν υπάρχουνε τέτοια ζητήματα, να απευθυνόμαστε σε έναν ειδικό για να δούμε ποια είναι η σωστή απόφαση και αντιμετώπιση των πραγμάτων για το καλό όλης της οικογένειας. 
  • Κατά τη διάρκεια της πανδημίας ή άλλων γεγονότων ζωής είναι πάρα πολύ πιθανό τα παιδιά να αλλάξουν συμπεριφορά. Εάν παρατηρήσουμε κάτι τέτοιο, είναι χρήσιμο να απευθυνθούμε σε έναν ειδικό ώστε να προλάβουμε μελλοντικές καταστάσεις ή να ισορροπήσουμε τις σχέσεις μέσα στην οικογένεια. Ακόμη και το πώς θα εξηγήσω σε ένα παιδί τα γεγονότα που συμβαίνουν, είναι πολύ σημαντικό και πολλές φορές δυσκολευόμαστε να τα συζητήσουμε με το παιδί, θέματα δηλαδή όπως η απώλεια ενός προσώπου, ο εγκλεισμός κλπ
  • Εάν παρατηρούμε άλλα ζητήματα όπως τικ, υπερκινητικότητα ή ζητήματα με την ανάπτυξη του και τις γνωσιακές του λειτουργίες. Ο ειδικός αφενός θα μας βοηθήσει στο να υποστηρίξουμε κατάλληλα το παιδί και αφετέρου θα μας παραπέμψει στην σωστές ειδικότητες για να βοηθήσουμε το παιδί όσο καλύτερα μπορούμε. 
  • Όταν από τη μια στιγμή στην άλλη βλέπουμε μία μεγάλη αλλαγή στη συμπεριφορά του όπως εκρήξεις θυμού, απομόνωση , ζητήματα με το φαγητό,  με τον ύπνο, επιθετική συμπεριφορά προς τον εαυτό του ή προς άλλους.
  • Εάν παρατηρήσουμε ότι αυτοτραυματίζεται.
  • Εάν βλέπουμε φοβίες που εμφανίστηκαν ξαφνικά.
  • Παραβατικές συμπεριφορές.
  • Έντονη ενασχόληση με τον θάνατο.
  • Αποφυγή συγκεκριμένων χώρων ή ανθρώπων, όπως το σχολείο ή έναν συγκεκριμένο καθηγητή, φίλο, συγγενή.

Πώς διαχειριζόμαστε τις σωματικές και ψυχολογικές αλλαγές των εφήβων;

Είναι πάρα πολύ σημαντικό λοιπόν να παρατηρούμε διαρκώς το παιδί και τη συμπεριφορά του και να προσπαθούμε να εντοπίζουμε ποτέ κάτι ξεκίνα ώστε να έχουμε ένα σημείο αναφοράς. Πολύ συχνά οι γονείς δε συνδέουν τα γεγονότα μεταξύ τους και αποδίδουν στο παιδί παράξενες συμπεριφορές χωρίς καμία εξήγηση. Η εξήγηση πολλές φορές μπορεί να είναι αρκετά απλή, όπως η ζήλεια για τον ερχομό ενός νέου παιδιού. 

Ποια είναι η διαφορά παιδοψυχιάτρου και παιδοψυχολόγου; 

Αρχικά ο παιδοψυχίατρος όπως το λέει και ο ίδιος ο όρος είναι ένας γιατρός. Από την άλλη πλευρά ο ψυχολόγος δεν είναι γιατρός και δεν μπορεί να κάνει διάγνωση ή να γράφει φάρμακα. Ο παιδοψυχολόγος ασχολείται κυρίως με ήπια ψυχικά ζητήματα. Επιπλέον ο παιδοψυχίατρος λοιπόν ασχολείται με την οργανική βάση των ψυχικών διαταραχών ενώ ο παιδοψυχολόγος εστιάζει σε άλλες πλευρές των συμπτωμάτων αλλά και στις βαθύτερες αιτίες αυτών. 

Η ομάδα του www.allaboutparents.gr

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News