“Τι είναι αυτό;”, είναι η κλασική ερώτηση που κάνουν οι γονείς στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν την ανάπτυξη της ομιλίας του παιδιού. Όμως, με ποιους άλλους τρόπους θα μπορούσαν να το βοηθήσουν;

Υπάρχει μια παγίδα στην οποία πέφτουν συχνά οι γονείς σχετικά με την ανάπτυξη του λόγου του παιδιού: Προσπαθούν να προσθέτουν έννοιες στο σύστημα του παιδιού, με πολλά ασύνδετα γλωσσικά ερεθίσματα. Όταν, όμως, αυτά τα αντικείμενα δεν βρίσκονται στο οπτικό πεδίο του παιδιού, δημιουργείται μια επιπλέον δυσκολία.

Δηλαδή, το παιδί προσπαθεί να κατανοήσει και να παράγει τη λέξη χωρίς να μπορεί να την ταυτίσει με κάποιο αντικείμενο στον χώρο. Ουσιαστικά, δεν καταλαβαίνει τον λόγο που πρέπει να την παράγει.

Έτσι, λοιπόν, ο καλύτερος τρόπος για να αναπτυχθεί η ομιλία του παιδιού είναι με γλωσσικά ερεθίσματα που θα μιμηθεί, μέσα απ’ την καθημερινότητα.

Διάβασε ακόμα:

Γνωρίζοντας στο παιδί το φεγγάρι μέσα από δραστηριότητες και παιχνίδια στο σπίτι

Όταν δεν πιέζονται να μιλήσουν, τα παιδιά πετυχαίνουν πολύ καλύτερα την παραγωγή λέξεων.

  • Πώς θα γίνεις ένα σωστό πρότυπο ομιλίας για το παιδί σου;
  • Με ποιους τρόπους θα μπορούσες να βοηθήσεις στην ανάπτυξη της ομιλίας του παιδιού;
  • Πώς θα δημιουργήσεις λεκτικές ρουτίνες;
  • Τι ρόλο παίζουν τα βιβλία και οι ήχοι σε αυτή τη διαδικασία;

Στα παραπάνω ερωτήματα απαντάει η Πετμεζά Γεωργία, ΛογοθεραπεύτριαΠαιδοψυχολογία & Ψυχολογία Εφήβου, στο άρθρο της με τίτλο «Πώς να βοηθήσω την ανάπτυξη της ομιλίας του παιδιού;», στο allaboutparents.gr

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News