Η χαρά του να είσαι παιδί και να είναι γιορτές είναι κάτι που δεν περιγράφεται με λέξεις! Δώρα για τα παιδιά από γιαγιάδες, θείες, νονούς, γονείς και φυσικά του Άγιου Βασίλη. Κάνοντας την πρόσθεση καταλαβαίνεις με ποιον τρόπο γεμίζει ο τόπος με παιχνίδια, τουλάχιστον πέντε διαφορετικά, με τα οποία το παιδί δεν πρόκειται να παίξει εγγυημένα. Υπάρχει όμως λύση σε αυτό το πρόβλημα;

παιχνίδι με κούκλες

Τι δώρα για τα παιδιά δε χρειάζεται να αγοράσεις φέτος

 1. Πλαστικά παιχνίδια: Έχω πάθει ένα είδος άρνησης με το πλαστικό γενικά. Το πλαστικό στο παιδικό δωμάτιο, δημιουργεί ένα αίσθημα ασφυξίας. Η μυρωδιά του πλαστικού και η υφή του. Εξαιρούνται τα κλασικά τουβλάκια που είναι πολύ χρήσιμα ακόμα και στα μαθηματικά ή στο να ερεθιστεί η φαντασία του παιδιού.
 2. Παιχνίδια που κάνουν θόρυβο: Μουσικά όργανα, ντραμς, πυροσβεστικά οχήματα ή ασθενοφόρα, αυτά που τα πατάς και πετάγεται κάτι δημιουργώντας πανικό και ναι συνήθως αυτά είναι πλαστικά.
 3. Παιχνίδια με πολύπλοκη συναρμολόγηση: Θέλουμε να παίξουμε όχι να περάσουμε την νύχτα ενώνοντας κομμάτια, βιδώνοντας με στραβοκατσάβιδα και σπάζοντας το κεφάλι μας με πολύπλοκες οδηγίες.
 4. Slime: Αυτή η αηδιαστική γλίτσα που κολλάει παντού, χαλιά, χέρια, μαλλιά, επιφάνειες, παντού στην κυριολεξία, δεν έχω καταλάβει γιατί είναι το νούμερο ένα πράγμα που διαλέγει ένα παιδί όταν μπαίνει σε ένα παιχνιδάδικο. Μην το πάρεις!
 5. Παιχνίδια που χρειάζονται μπαταρίες: Ειδικά όταν δεν έχεις βάλει μέσα μπαταρίες. Φαντάσου να το δίνεις παραμονή πρωτοχρονιάς σε ένα παιδί και να ψάχνει δύο μέρες μπαταρίες για να το παίξει! Πανωλεθρία!

Οι γιορτές είναι η τέλεια ευκαιρία για να υιοθετήσουν τα παιδιά σου τον μινιμαλισμό

Τι μπορείς να πάρεις

 1. Παιχνίδια που είναι φτιαγμένα από ξύλο και φυσικά υλικά: Συνήθως αυτά τα παιχνίδια είναι μελετημένα και φτιαγμένα έτσι ώστε να βοηθούν τα παιδιά στο να βάζουν το μυαλό τους βρίσκει λύσεις, να χρησιμοποιούν τη λογική και να λειτουργούν με τη φαντασία.
 2. Βιβλία: Συνήθως οι γονείς είμαστε αυτοί που αγοράζουμε τα βιβλία στα παιδιά μας. Αν θες να κάνεις τη διαφορά γίνε εσύ αυτός που θα βοηθήσεις να χτίσει το παιδί τη βιβλιοθήκη του με τα κλασικά αριστουργήματα. Μόλις δώσεις το δώρο, ρώτησε αν έχουν το βιβλίο και αν δεν το έχουν γράψε στην πρώτη σελίδα μια αφιέρωση μέσα σε αυτό. Πάντα θα θυμάται το παιδί ποιος ήταν αυτός που του έδωσε την πρώτη του Άλκη Ζέη ή τον Harry Potter με συγκίνηση.
 3. Ποδιές και εργαλεία μαγειρικής: Υπάρχουν παιδιά που απολαμβάνουν να μαγειρεύουν γλυκά και φαγητά με τους γονείς τους. Ένα παιδικό σετ, γιατί πια υπάρχουν μικροσκοπικά εργαλεία, μαχαίρια και ποδιές και για τα παιδιά, είναι ένα υπέροχο δώρο.
 4. Κάνε μια δωρεά στο όνομά του μαζί με το παιδί: Πες μου πόσο θα χαιρόταν το παιδί σου αν ήξερε ότι με τα χρήματά που πρόσφερε είναι ανάδοχος σε ένα παιδί στη Αφρική ή την Ασία που ζει σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Ή ότι υιοθέτησε ένα δελφίνι, ή ένα απειλούμενο είδος ή ότι με τα χρήματα που έδωσε έζησε για μια μέρα μια αρκούδα που ζει στον ΑΡΚΤΟΎΡΟ. Κάπως έτσι το παιδί μυείται στον κόσμο του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης.
 5. Επιτραπέζια οικογενειακά παιχνίδια: Ένα από τα κλασικά παιχνίδια που απολαμβάνουν να παίζουν μικροί και μεγάλοι. Ο χρόνος που περνάμε με τους ανθρώπους της ζωής μας είναι πραγματικά ανεκπλήρωτος και η μόνη ουσία στη ζωή.
 6. Φωτογραφική μηχανή: Οι μηχανές που βγάζουν τη φωτογραφία τύπου polaroid είναι ένα πολύ όμορφο δώρο για ένα παιδί που έχει ευαισθησίες και παρατηρεί τον κόσμο γύρω του. Αγοράζοντας και ένα άλμπουμ ή ένα τετράδιο για να κολλάει τις φωτογραφίες του έχει φτιάξει ένα υπέροχο κολάζ από αναμνήσεις της παιδικής τους ηλικίας.

Τι χρειάζεται το παιδί;

Ιδέες από το Instagram: Εύκολες δραστηριότητες για δημιουργική απασχόληση των παιδιών στο σπίτι

Το παιδί θέλει να παίξει, αλλά ένα παιχνίδι δεν είναι η μοναδική προϋπόθεση για να παίξει κάποιος. Μπορείς με υλικά που έχεις σπίτι σου να παίξεις. Το παιδί θα χαρεί περισσότερο το παιχνίδι με την οικογένειά του παρά με το παιχνίδι του.

Μόλις έρθει ένα δώρο, πριν το ανοίξετε κάντε μια μικρή σύσκεψη αν το χρειάζεται πραγματικά, ποιο άλλο παιχνίδι θα φύγει από το δωμάτιο για να δώσει χώρο στο νέο παιχνίδι. Αν δεν το θέλει το παιδί υπάρχει πάντα η λύση να το αλλάξει και να πάρει ένα πιστωτικό ώστε να έχει χρήματα για όταν θα δει κάτι που το εκφράζει περισσότερο.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News