Η παιδική κακοποίηση συμβαίνει γύρω μας. Καθημερινά. Σε όλο τον κόσμο. Κάθε τόσο, διάφορα γεγονότα βλέπουν το φως της δημοσιότητας και μας το υπενθυμίζουν με τον πιο σκληρό τρόπο.

Κάθε φορά που μπορεί να το σκεφτούμε, με την οποιαδήποτε αφορμή, αναρωτιόμαστε αν μπορούμε με κάποιο τρόπο να υποψιαστούμε την παιδική κακοποίηση και τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατέψουμε το παιδί. 

Η εικόνα που έχουμε για την κακοποίηση στην Ελλάδα είναι πλασματική κι αυτό διότι υπάρχουν αμέτρητες περιπτώσεις που δεν καταγγέλονται.

Μπορούμε, ωστόσο, να αποκτήσουμε μια εικόνα απ’ την πρώτη επιδημιολογική έρευνα για την κακοποίηση στην Ελλάδα (έρευνα BECAN), με βάση την οποία πάνω από σχεδόν 8 στα 10 παιδιά δηλώνουν ότι έχουν υποστεί τουλάχιστον μια εμπειρία σωματικής βίας, πάνω από 8 στα δέκα παιδιά εμπειρία ψυχολογικής βίας, και σχεδόν 2 στα 10 αναφέρουν ότι έχουν υποστεί μια εμπειρία σεξουαλικής βίας κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

  • Πώς μπορούν να αναγνωριστούν τα σημάδια της παιδικής κακοποίησης;
  • Ποια είναι η συμπεριφορά παιδιού που είναι θύμα ενδοοικογενειακής βίας;
  • Ποιο είναι το προφίλ κακοποιητικού γονέα;
  • Τι μπορούμε να κάνουμε εάν υποψιαζόμαστε παιδική κακοποίηση;

Διάβασε πώς μπορείς να αναγνωρίσεις σημάδια της παιδικής κακοποίησης στο άρθρο της Μαρίας Γιαννοπούλου, Ψυχολόγος- Ειδικεύμενη στην Ψυxοθεραπεία Gestalt και Ιδρυτικό Μέλος allaboutparents.gr, με τίτλο “Παιδική κακοποίηση: Δεν αρκεί μόνο η συγκίνηση” εδώ.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News