Η τηλεόραση είναι ένα οικιακό αντικείμενο, το οποίο είναι άμεσα συνδεδεμένο με τα παιδιά. Ειδικότερα, τώρα, στην δεύτερη καραντίνα, τα παιδιά λόγω του εγκλεισμού αφιερώνουν περισσότερη ώρα παρακολουθώντας τηλεόραση. Η τηλεόραση προκαλεί πολλά αρνητικά, ειδικά στα παιδιά, όπως προβλήματα στην όραση κλπ. Ωστόσο δεν θα ασχοληθούμε με αυτό, αλλά στη σχέση που υπάρχει ανάμεσα σε τηλεόραση και διατροφή. Πώς μπορεί η τηλεόραση να «χαλάσει» τη διατροφή μας; Πώς επηρεάζεται η διατροφή του παιδιού από αυτή;

Μελέτες κάνουν λόγο πως, τελευταία, το ποσοστό των ατόμων που τρώνε παραπάνω από ένα γεύμα την ημέρα, μπροστά στην τηλεόραση, έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Πλέον, η εικόνα ενός ανθρώπου να τρώει βλέποντας τηλεόραση έχει γίνει πολύ οικεία.

Μάλιστα, πολλές φορές συνδυάζουμε το φαγητό με την τηλεόραση. Τα παραδείγματα είναι πολλά, με ένα από αυτά να είναι το old time classic τρίπτυχο «πίτσα – μπύρα – μπάλα». Υπάρχουν πολλοί τέτοιοι συνδυασμοί που μας βρίσκουν μπροστά στην τηλεόραση να τρώμε, πολλές φορές ανεξέλεγκτα.

Τι συμβαίνει όμως στα παιδιά, ποια η επιρροή και ποια η σχέση ανάμεσα σε τηλεόραση και διατροφή;

Ο χρόνος που περνάνε τα μικρά παιδιά μπροστά στην τηλεόραση, ο οποίος είναι σχετικά μεγάλος, επηρεάζει καθοριστικά τη διατροφή τους. Όπως δείχνουν συστηματικά όλες οι μελέτες πάνω στο θέμα τα παιδιά επηρεάζονται πολύ από τα προγράμματα αλλά κυρίως τις διαφημίσεις που παρακολουθούν στην τηλεόραση.

Unsplash

Ανέκαθεν τα παιδάκια ήταν οι καλύτεροι καταναλωτές και οι καλύτεροι πελάτες των διαφημιστών. Ο τρόπος ο οποίος διαφημίζονται τα τρόφιμα είναι τέτοιος που “παραπλανά” σε κάποιο βαθμό την πραγματική θρεπτική αξία του τροφίμου. Συνήθως αυτά τα τρόφιμα που προβάλλονται μέσω των διαφημίσεων είναι τα πλέον ακατάλληλα για τα παιδιά, αφού στην πλειονότητά τους είναι πλούσια σε λίπος, ζάχαρη, αλάτι και θερμίδες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα παιδιά να ζητούν αυτά τα προϊόντα και συνάμα να καταστρέφουν την διατροφή τους.

Τηλεόραση και παιδί: Πόση μπορεί να βλέπει και ποια προγράμματα να προτιμάει;

Πώς, όμως, τα παιδιά ζητούν ακατάπαυστα ανθυγιεινά προϊόντα;

Η απάντηση είναι απλή! Όσο περισσότερο χρόνο ξοδεύουν τα παιδιά στην τηλεόραση, τόσο λιγότερος χρόνος μένει ελεύθερος για παιχνίδι. Όσο αυξάνονται οι ώρες της τηλεθέασης τόσο περισσότερο αυξάνεται η πρόσληψη ανθυγιεινών σνακ, όπως είναι η πίτσα και τα χάμπουργκερ, τα κρουασάν και τα μπισκότα, τα αναψυκτικά και οι χυμοί.

Pixabay

Ακόμα μειώνεται η πρόσληψη φρούτων και λαχανικών, χάνεται ο έλεγχος της ποσότητας, καθώς τρώγοντας μπροστά στην τηλεόραση δεν είναι εύκολο το παιδί να καταλάβει πότε έχει χορτάσει και να σταματήσει να τρώει. Τέλος μειώνεται η φυσική δραστηριότητα του παιδιού που παίζει τεράστιο ρόλο στη σωματική διάπλαση του παιδιού.

Πώς ένας γονιός πρέπει να βάλει όρια και να προστατέψει την διατροφή του παιδιού;

Το σωστό είναι με ήπιο τρόπο να κλείσεις την τηλεόραση την ώρα του φαγητού. Συμφωνήστε ως οικογένεια να τρώτε όλοι μαζί συζητώντας, χωρίς να παρεμβάλλεται ούτε η τηλεόραση ούτε το κινητό ούτε ο υπολογιστής ούτε και άλλες παρόμοιες συσκευές. Θέσε όρια στο χρόνο που μπορούν να παρακολουθούν τα παιδιά τηλεόραση. Αφιέρωσε χρόνο με τα παιδιά, μαθαίνοντας για τη θρεπτική αξία των φαγητών και τους κανόνες της υγιεινής διατροφής.

Τέλος, δώσε το καλό παράδειγμα! Αν τα παιδιά βλέπουν τους γονείς συνεχώς πάνω με το κινητό, το tablet ή να είναι μπροστά στην τηλεόραση, θα ακολουθήσουν την ίδια συμπεριφορά όσο και αν τους λες να κάνουν το αντίθετο.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News