Ένας απ’ τους μεγαλύτερους φόβους κάθε γονέα είναι να μην κάνει κάποιο λάθος με το παιδί, να μεγαλώσει ένα υγιές παιδί και να τα κάνει όλα… σωστά! Επειδή, όμως, οι γονείς δεν έχουν οδηγίες χρήσεις, συμβουλεύονται τους γιατρούς.

Κάθε ανάσα, κάθε κίνηση, κάθε κλάμα του μωρού κάνει τον γονέα να ανησυχεί. Το να έχεις έναν παιδίατρο που να εμπιστεύεσαι και να σε συμβουλεύει είναι το καλύτερο που μπορείς να κάνεις.

Ποιες είναι οι συμβουλές των γιατρών για ένα υγιές παιδί;

Μη δίνεις φάρμακα… μόνη σου

Δεν είσαι γιατρός και σε καμία κατάσταση μη δώσεις στο παιδί σου φάρμακα χωρίς συνταγή γιατρού. Μπορεί η αδερφή σου να σου είπε πως έδωσε το ίδιο φάρμακο στο παιδί της και λειτούργησε. Μπορεί η μαμά σου να σου είπε πως με αυτά τα συμπτώματα πρέπει να δώσεις το συγκεκριμένο φάρμακο. Ή να συμβουλευτείς τη γιαγιά που είναι πάντα η γιατρός.

Μην το κάνεις. Πάντα να συμβουλεύεσαι τον γιατρό πριν δώσεις κάποιο φάρμακο στο παιδί σου. Η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική.

Βελτίωσε το ανοσοποιητικό του σύστημα

Προκειμένου το παιδί σου να μεγαλώσει σωστά και να είναι υγιές θα πρέπει να καταπολεμήσει ιούς και βακτήρια και να ενισχύσει το ανοσοποιητικό του.

Πώς θα το κάνεις αυτό;

  • Θήλασέ το για τουλάχιστον 6 μήνες.
  • Δημιούργησε τις κατάλληλες συνθήκες στο σπίτι, προσέχοντας τη θερμοκρασία και την υγρασία.
  • Βόλτα σε εξωτερικούς χώρους καθημερινά.
  • Μην ξεχνάς τη γυμναστική του!
  • Βεβαιώσου ότι κοιμάται σωστά και αρκετά.
  • Φρόντιζε να εντάσσεις στη διατροφή του τροφές πλούσιες σε θρεπτικά στοιχεία.

Πράγματα που σπάνια κάνουν οι γονείς για την υγεία των παιδιών τους!

Να έχεις υπομονή

Η υπομονή είναι… αρετή! Είναι σημαντικό σαν γονέας να οπλιστείς με αυτήν γιατί θα τη χρειαστείς σε κάθε περίπτωση. Μερικά θέματα υγείας του παιδιού μπορεί να προκαλέσουν την απόγνωσή σου, όπως για παράδειγμα η δυσανεξία σε φαγητά ή οι κολικοί.

Υπομονή και όλα αντιμετωπίζονται!

Μην παραμελείς τα εμβόλια

Είναι σημαντικό να μην παραμελείς τα εμβόλια, καθώς είναι εξαιρετικά σημαντικά για την υγεία του παιδιού.

Κανένας γιατρός δεν θα σου πει να μην κάνεις εμβόλια στο παιδί σου κι επειδή γνωρίζουν καλύτερα, θα πρέπει να τους εμπιστευτείς! Θέλουν κι εκείνοι το καλό του παιδιού σου!

Να θυμάσαι τα συμπτώματα

Μερικές φορές το παιδί σου μπορεί να αρρωστήσει. Ή αρρωσταίνει συνέχεια κι αυτό είναι λίγο-πολύ φυσιολογικό. Αλλά είναι σημαντικό για τον γονέα να προσέχει και να θυμάται τα συμπτώματα ώστε να επικοινωνήσει με τον γιατρό.

  • Πνευμονία: δυσκολία στην αναπνοή, αλλαγή στο χρώμα του δέρματος, μειωμένη όρεξη, πυρετός.
  • Λοίμωξη από ροταϊούς: μειωμένη όρεξη, κούραση, πυρετός, εμετός, διάρροια, βήχας, μύτη που τρέχει.
  • Βρογχίτιδα: πυρετός, δυσκολία στην αναπνοή, βήχας, αδυναμία, απώλεια της όρεξης, πονοκέφαλος, ιδρώτας, αλλαγή στη χρώμα του δέρματος.

Φυσικά, στην περίοδο της πανδημίας, μας απασχολούν και τα κοινότερα συμπτώματα του κορονοϊού.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News