Ραγδαία επιδείνωση του καιρού προβλέπεται από σήμερα, Δευτέρα, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο που εξέδωσε η ΕΜΥ.

Ο καιρός τη Δευτέρα θα αλλάξει και η αλλαγή θα ξεκινήσει από το απόγευμα και από τα βορειοδυτικά με χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά, καθώς και σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας με χαμηλό υψόμετρο από τις βραδινές ώρες.

Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές θα εκδηλωθούν από τις απογευματινές ώρες στα δυτικά, κυρίως θαλάσσια-παραθαλάσσια. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις, βαθμιαία στα δυτικά και νότια 7 μποφόρ, που από τις βραδινές ώρες στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα στραφούν σε βόρειους και θα ενισχυθούν. Παγετός θα σχηματιστεί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά κατά τόπους τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Αναλυτικά ο καιρός τη Δευτέρα:

Για την Αττική προβλέπονται τοπικές, που βαθμιαία θα αυξηθούν και από το απόγευμα θα σημειωθούν τοπικές βροχές και αργά τη νύχτα σποραδικές καταιγίδες τοπικά ισχυρές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από το βράδυ στην Πάρνηθα (ενδεικτικό υψόμετρο 900 μέτρα. Θα πνέουν δυτικοί-νοτιοδυτικοί άνεμοι,, 3 με 5 και από το βράδυ νότιοι-νοτιοανατολικοί 6-7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη αναμένονται λίγες νεφώσεις, που βαθμιαία θα αυξηθούν και από το μεσημέρι θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στα γύρω ορεινά-ημιορεινά χιονοπτώσεις που την νύχτα θα ενταθούν και θα χιονίσει σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 400 μέτρα. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι-βορειοδυτικοί, 3 με 4, από τις βραδινές ώρες 5 με 6 και την νύχτα στον Θερμαϊκό 7 μποφόρ. Το θερμόμετρο θα δείξει από -3 έως τους 5 βαθμούς Κελσίου.

Στην σεισμόπληκτη Ζάκυνθο αναμένονται νεφώσεις, με τοπικές βροχές και από το βράδυ σποραδικές καταιγίδες, πιθανώς κατά τόπους ισχυρές. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί-νοτιοδυτικοί, 3 με 5, βαθμιαία νότιοι 5 με 6 και από το βράδυ βόρειοι 7 με 8 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα δείξει από 9 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Στην Μακεδονία και την Θράκη  ο καιρός θα παρουσιάσει επιδείνωση. Συγκεκριμένα, στην δυτική-κεντρική Μακεδονία αναμένονται λίγες νεφώσεις, που βαθμιαία θα αυξηθούν και από τις απογευματινές ώρες θα σημειωθούν χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά, που το βράδυ θα ενταθούν και θα χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο (ενδεικτικά 200 μέτρα). Στην ανατολική Μακεδονία και την Θράκη θα αναπτυχθούν λίγες νεφώσεις που από τις απογευματινές ώρες θα αυξηθούν και την νύχτα θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή χιονόνερο και χιόνια στα ορεινά . Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις, 3 με 4 μποφόρ, στρεφόμενοι από αργά το απόγευμα σε βορείων διευθύνσεων 5 με 6 και το βράδυ στην κεντρική Μακεδονία τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -3 έως 5 βαθμούς Κελσίου (σημ: στην δυτική Μακεδονία, 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερα).

Για τα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, την δυτική Στερεά και την δυτική Πελοπόννησο αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές. Βαθμιαία από τα βόρεια θα εκδηλωθούν καταιγίδες κυρίως στα θαλάσσια – παραθαλάσσια τμήματα, κατά τόπους ισχυρές τις βραδινές ώρες το Ιόνιο και την δυτική Πελοπόννησο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά, που από τις απογευματινές ώρες θα ενταθούν και θα επεκταθούν σε περιοχές της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς με χαμηλό υψόμετρο (ενδεικτικά 400 μέτρα). Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις, 4 με 6, στα νότια 7 και βαθμιαία τοπικά 8 μποφόρ. Από το βράδυ και από τα βόρεια θα στραφούν σε βοριάδες, εντάσεως 6 με 7 και στο Ιόνιο τοπικά 8 μποφόρ. Το θερμόμετρο θα δείξει από 4 έως 12 βαθμούς Κελσίου (σημ: στην Ήπειρο, κατά τόπους, 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερα).

Στην Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο αναμένονται λίγες νεφώσεις, που βαθμιαία θα αυξηθούν και από το απόγευμα θα σημειωθούν τοπικές βροχές και στα ορεινά χιονοπτώσεις. Από αργά το βράδυ και σε περιοχές της Θεσσαλίας, της κεντρικής Στερεάς με χαμηλό υψόμετρο (ενδεικτικά από τα 400 μέτρα). Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί 3-5, στα νότια τοπικά 6 και βαθμιαία 7-8 μποφόρ. Από το βράδυ στα βόρεια θα στραφούν σε βόρειους, εντάσεως 5 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 βαθμό έως 11 βαθμούς Κελσίου (σημ: στα βόρεια, η μέγιστη τιμή της θα είναι 5 με 7 βαθμούς χαμηλότερη).

Για τις Κυκλάδες και την Κρήτη προβλέπονται νεφώσεις, τοπικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως από το απόγευμα και από τα δυτικά, που βαθμιαία θα ενταθούν και την νύχτα στα δυτικά θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες. Ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Κρήτης που από το βράδυ θα ενταθούν. Θα πνέουν δυτικοί-νοτιοδυτικοί άνεμοι, 5 με 6 και το βράδυ τοπικά 7 μποφόρ. Το θερμόμετρο θα δείξει από 8 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Για τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται νεφώσεις, με τοπικές βροχές αρχικά στα νότια και από το μεσημέρι στα υπόλοιπα. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στα Δωδεκάνησα τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις, εντάσεως 3 με 5 και στα  νότια τοπικά 6 μποφόρ, που βαθμιαία από το βράδυ στα βόρεια θα στραφούν σε βόρειους-βορειοανατολικούς, 5 με 6  μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως16 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα βόρεια θα είναι 3-4 βαθμούς χαμηλότερη.

Διαβάστε αναλυτικά το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού της ΕΜΥ:

Το νέο κύμα κακοκαιρίας δεν έχει όνομα, αλλά έρχεται με ισχυρά φαινόμενα