Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ο καιρός έχει καταιγίδες, χιόνια και 9 μποφόρ στο Αιγαίο τα οποία φέρνει ο “Ραφαήλ”. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα Ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Την Δευτέρα, Παραμονή Πρωτοχρονιάς προβλέπονται ισχυρές βροχές κυρίως στις θαλάσσιες-παραθαλάσσιες περιοχές καταιγίδες, αρχικά στα νησιά του Ιονίου, την Πελοπόννησο, βαθμιαία στα υπόλοιπα Ηπειρωτικά (πλην ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης), τις Κυκλάδες, την Κρήτη και από το βράδυ στην ανατολική νησιωτική χώρα. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν αρχικά στα ηπειρωτικά ορεινά και βαθμιαία και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο 300-500 μέτρα). Την νύχτα οι χιονοπτώσεις στην κεντρική Ελλάδα και την Πελοπόννησο θα ενταθούν.

Αναλυτικότερα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ο καιρός έχει… :

Στην Αττική θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν βροχές και μέχρι το μεσημέρι σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά (άνω των 1.000 μέτρων) από το μεσημέρι, οι οποίες τις βραδινές ώρες αναμένονται και σε ημιορεινά, καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο 500 μέτρα). Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις, εντάσεως 3 με 4 και βαθμιαία 5 με 6 και το βράδυ τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Στην Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις με βροχή ή χιονόνερο. Ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα γύρω ορεινά και βαθμιαία στα ημιορεινά (ενδεικτικό υψόμετρο 500 μέτρα). Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι-βορειοανατολικοί, εντάσεως 3 με 4 5 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα δείξει από 0 έως 7 βαθμούς Κελσίου.

Στην σεισμόπληκτη Ζάκυνθο προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα ισχυρές. Ύφεση των φαινομένων αναμένεται τις νυχτερινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι-νοτιοανατολικοί, εντάσεως 3 με 5 και βαθμιαία 6 μποφόρ. Αργά το βράδυ θα στραφούν σε ανατολικούς-βορειοανατολικούς 7-8 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα δείξει από 6 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Για την Μακεδονία και τη Θράκη αναμένονται νεφώσεις, κατά τόπους αυξημένες με ασθενείς βροχές ή χιονόνερο και λίγα χιόνια στα ορεινά-ημιορεινά. Ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και σε περιοχές της δυτικής-κεντρικής Μακεδονίας με χαμηλό υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο 300 μέτρα). Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες-βορειοανατολικές διευθύνσεις, εντάσεως 3 με 4 και βαθμιαία από αργά το απόγευμα 4 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 έως τους 7 βαθμούς Κελσίου. Στην δυτική Μακεδονία θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους τις πρωινές-βραδινές ώρες.

Στα νησιά του Ιονίου, στην Ήπειρο, στην δυτική Στερεά και την δυτική Πελοπόννησο προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι ισχυρά στο Ιόνιο και την Πελοπόννησο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά, βαθμιαία στα ημιορεινά, καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της Ηπείρου και της Στερεάς (ενδεικτικά 300-500 μέτρα) κατά τόπους πιο πυκνές. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι-νοτιοανατολικοί, εντάσεως 3 με 5, στο Ιόνιο 6 και βαθμιαία τοπικά 7 μποφόρ. Από το απόγευμα θα στραφούν στα βόρεια σε ανατολικούς-βορειοανατολικούς 5-7 και στο Ιόνιο τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -3 έως 8 βαθμούς Κελσίου. Στα νότια ο υδράργυρος θα δείξει 5-12 βαθμούς. Παγετός θα σημειωθεί στα βόρεια τις πρωινές-βραδινές ώρες.

Στην Θεσσαλία, στην ανατολική Στερεά, στην Εύβοια και στην ανατολική Πελοπόννησο θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν βροχές κατά τόπους ισχυρές και βαθμιαία στα νότια κυρίως θαλάσσια-παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές μετά το μεσημέρι. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά, βαθμιαία στα ημιορεινά, καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά στα βόρεια από 300 και στα νότια από 500 μέτρα) που μετά το μεσημέρι θα ενταθούν. Οι άνεμοι θα πνέουν στα βόρεια βορειοανατολικοί 3-4, βαθμιαία 5-6 και από το βράδυ 7 μποφόρ με τάση ενίσχυσης στις Σποράδες την νύχτα. Στα νότια  θα φυσούν ανατολικοί-νοτιοανατολικοί άνεμοι, 3 με 5 μποφόρ και από το απόγευμα 6-7. Ο υδράργυρος θα κινηθεί από 1 έως τους 10 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η θερμοκρασία θα είναι 3-4 βαθμούς χαμηλότερη. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στην Θεσσαλία τις πρωινές-βραδινές ώρες.

Για τις Κυκλάδες και την Κρήτη προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και από τις μεσημβρινές ώρες καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Βαθμιαία θα σημειωθούν χιονοπτώσεις στα ορεινά της Κρήτης. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί, 3 με 4, οι οποίοι βαθμιαία θα στραφούν σε νότιους-νοτιοανατολικούς 5 και από το απόγευμα 6 και τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα, αναμένονται λίγες νεφώσεις, που βαθμιαία θα αυξηθούν και μετά το μεσημέρι θα σημειωθούν τοπικές βροχές, ενώ τις βραδινές ώρες θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα την νύχτα θα είναι κατά τόπους έντονα, κυρίως στα Δωδεκάνησα. Οι άνεμοι θα πνέουν στα βόρεια ανατολικοί-βορειοανατολικοί 3-5, το μεσημέρι 6-7 και από το βράδυ τοπικά 8 μποφόρ. Στα νότια θα φυσούν βορειοανατολικοί άνεμοι 3 με 4 μποφόρ, οι οποίοι βαθμιαία θα στραφούν σε νοτιοανατολικούς 5-6 μποφόρ. Το θερμόμετρο θα δείξει από 8 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η θερμοκρασία θα είναι 5 με 7 βαθμούς χαμηλότερη.

H πορεία της κακοκαιρίας σε χάρτες

Στον χάρτη που ακολουθεί αποτυπώνεται ο καιρός που αναμένεται να επικρατήσει σε όλη την Ελλάδα αύριο, τελευταία ημέρα του 2018. Στα γραμμοσκιασμένα τμήματα της Πελοποννήσου, της Στερεάς Ελλάδας, της Θεσσαλίας και της Ηπείρου αναμένονται χιονοπτώσεις.

χάρτης με κακοκαιρία παραμονή πρωτοχρονιάς 2018

Στον χάρτη που ακολουθεί αποτυπώνονται οι προβλεπόμενες καιρικές συνθήκες που αναμένεται να επικρατήσουν σε όλη τη χώρα μία ώρα μετά την έλευση του 2019 και συγκεκριμένα στη μία μετά τα μεσάνυχτα. Για την Αττική προβλέπονται έντονες βροχοπτώσεις και καταιγίδες (πορτοκαλί χρώμα).

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα αναμένεται να συνεχιστούν μέσα στη νύχτα της Πρωτοχρονιάς. Ο χάρτης αποτυπώνει τις προβλεπόμενες καιρικές συνθήκες για τις 04:00 τα ξημερώματα της Πρωτοχρονιάς. Σφοδρές καταιγίδες στην Αττική, χιόνια στα ορεινά της Πελοποννήσου και σε περιοχές της Στερεάς, της Θεσσαλίας και της Ηπείρου.

χάρτης με κακοκαιρία
Ο χάρτης αποτυπώνει τις αναμενόμενες καιρικές συνθήκες στις 7 το πρωί της Πρωτοχρονιάς.

Πολύ ενισχυμένοι άνεμοι βορειοανατολικών διευθύνσεων με εντάσεις 6-8 μποφόρ θα επικρατήσουν προοδευτικά στα πελάγη, ενώ οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν πτώση κυρίως στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα.

Διάβασε επίσης:

Η νέα χρονιά ξεκινάει με δύο κύματα κακοκαιρίας