Η νέα χρονιά ξεκινάει με δύο κύματα κακοκαιρίας να κάνουν το «ποδαρικό» στο 2019, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Ειδικότερα, η υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών αναφέρει ότι έντονη κακοκαιρία αναμένεται να επικρατήσει στις περισσότερες περιοχές της χώρες την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς και την Πρωτοχρονιά, με το βαθύ βαρομετρικό χαμηλό «Ραφαήλ» να σχηματίζεται στο Νότιο Ιόνιο και κινείται προς τα ανατολικά.

Τη Δευτέρα 31/12/2018, στη Θράκη και τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, τα φαινόμενα θα είναι λίγα και πολύ τοπικού χαρακτήρα, ενώ στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται τοπικά ισχυρές βροχοπτώσεις, οι οποίες κυρίως στα νότια ηπειρωτικά, στο Ιόνιο και στο Αιγαίο θα συνοδεύονται από καταιγίδες.

Χιονοπτώσεις (τοπικά πυκνές) θα εκδηλωθούν στα ορεινά ηπειρωτικά, σε ημιορεινά τμήματα από τη Στερεά Ελλάδα και βορειότερα, καθώς και σε περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της Βόρειας Στερεάς και ενδεχομένως της Ηπείρου με χαμηλό υψόμετρο. Παροδικές χιονοπτώσεις είναι πιθανό να εκδηλωθούν προς το βράδυ και στη Θεσσαλονίκη.

Άνεμοι βορειοανατολικών διευθύνσεων με εντάσεις 6-8 μποφόρ θα επικρατήσουν προοδευτικά στα πελάγη, ενώ οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν πτώση κυρίως στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα.

Την Τρίτη 01/01/2019, η κακοκαιρία θα συνεχιστεί, με ισχυρά φαινόμενα στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα (ακόμη και στην Αττική), στις Σποράδες, στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα, ενώ στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα ο καιρός θα παρουσιάσει προοδευτική βελτίωση.

Στα ορεινά και ημιορεινά ηπειρωτικά τμήματα θα εκδηλωθούν πυκνές κατά τόπους χιονοπτώσεις σε περιοχές της Θεσσαλίας και της Βόρειας Στερεάς με χαμηλό υψόμετρο. Πυκνές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν και στα ορεινά της Αττικής, καθώς και σε ημιορεινά τμήματα, ιδιαίτερα στα δυτικά του νομού.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες έως βορειοανατολικές διευθύνσεις με εντάσεις που θα φτάνουν τα 9 μποφόρ στο Αιγαίο και τα 7 μποφόρ στο Ιόνιο, ενώ οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν μικρή πτώση σε ολόκληρη τη χώρα.

Η μετεωρολογική υπηρεσία meteo του ΕΑΑ τονίζει ότι όσοι ταξιδεύουν θα πρέπει να προσέχουν στις χιονοπτώσεις που θα εκδηλωθούν κυρίως σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα.

Την Τετάρτη 02/01/2019 ο καιρός θα βελτιωθεί πρόσκαιρα σχεδόν παντού, οι άνεμοι σταδιακά θα εξασθενήσουν και οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν μικρή άνοδο.

Παράλληλα, σύμφωνα με το ΕΑΑ, απ΄την Πέμπτη 03/01/2019 αναμένεται νέο κύμα κακοκαιρίας, η «Σοφία», με κύρια χαρακτηριστικά το δριμύ ψύχος, τις τοπικές χιονοπτώσεις, αλλά και τις πολικές αέριες μάζες που θα σαρώσουν τη χώρα από τον βορρά μέχρι τον νότο.

Διάβασε και το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού απ’ την ΕΜΥ:

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού για την Πρωτοχρονιά

Photo: Unsplash/Tyson Dudley