Σε ισχύ το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ για χιόνια, παγετό και θυελλώδεις ανέμους.

Ο καιρός τα Χριστούγεννα χαρακτηρίζεται από χιονοπτώσεις αρχικά στα ηπειρωτικά ορεινά και τα ορεινά των νησιών του βορείου Αιγαίου και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο 300 με 500 μέτρα) της Μακεδονίας, της Θράκης, της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και από το απόγευμα της Στερεάς, της Εύβοιας και της Πελοποννήσου.

Από το βράδυ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και στα ορεινά της Κρήτης και των Κυκλάδων. Τη νύχτα, οι χιονοπτώσεις στα βόρεια θα σταματήσουν, αλλά θα ενταθούν στην Εύβοια, την ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο. Θα πνέουν βόρειοι άνεμοι, οι οποίοι βαθμιαία στα πελάγη θα φθάσουν έως 8 μποφόρ. Νέα πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται από την νύχτα της Τρίτης προς την Τετάρτη στα βόρεια.

Για την Αττική προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και από το απόγευμα χιονοπτώσεις στα ορεινά. Την νύχτα θα χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο 500 μέτρα). Οι άνεμοι θα πνέουν βοριάδες, 4 με 6 μποφόρ, στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις, με βροχές ή χιονόνερο. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά, αλλά και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο 300 με 500 μέτρα). Σταδιακή βελτίωση αναμένεται από το μεσημέρι. Θα φυσούν άνεμοι βορειοδυτικοί, 6 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 1 βαθμό έως 6 βαθμούς Κελσίου. Νέα πτώση από τη νύχτα της Τρίτης προς την Τετάρτη.

Για την σεισμόπληκτη Ζάκυνθο αναμένονται νεφώσεις με πρόσκαιρες βροχές. Θα πνέουν βοριάδες, 6 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Στην Μακεδονία και την Θράκη αναμένονται νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά, αλλά και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο 300 με 500 μέτρα). Την νύχτα τα φαινόμενα θα σταματήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, 4 με 6 μποφόρ και στην κεντρική Μακεδονία τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από το μηδέν έως του 8 βαθμούς Κελσίου, ενώ θα σημειώσει νέα πτώση την νύχτα προς την Τετάρτη.

Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, την δυτική Στερεά και την δυτική Πελοπόννησο αναμένονται νεφώσεις, με τοπικές βροχές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά, αλλά και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο 300 με 500 μέτρα) της Ηπείρου και βαθμιαία της δυτικής Στερεάς και της δυτικής Πελοποννήσου. Από το βράδυ σταδιακά τα φαινόμενα θα σταματήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, εντάσεως 5 με 7 μποφόρ, στο Ιόνιο τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 15 βαθμούς Κελσίου (σημ: στην Ήπειρο κατά τόπους θα είναι 6 με 8 βαθμούς χαμηλότερη).

Για την Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά, αλλά και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο 300 με 500 μέτρα) αρχικά της Θεσσαλίας και βαθμιαία και των υπόλοιπων περιοχών. Την νύχτα τα φαινόμενα στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο θα ενταθούν. Οι άνεμοι θα φυσούν από βόρειες διευθύνσεις, 5 με 7 μποφόρ, στα ανατολικά τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 έως 10 βαθμούς Κελσίου (σημ: στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερα).

Για τις Κυκλάδες και την Κρήτη προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και από το βράδυ χιόνια στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί-νοτιοδυτικοί, 5 με 7 μποφόρ, γρήγορα θα γίνουν βόρειοι, 6 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 18 βαθμούς Κελσίου, ενώ θα σημειώσει αισθητή πτώση από το απόγευμα.

Για τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές, ενώ χιόνια θα πέσουν στα ορεινά των νησιών του βορείου Αιγαίου. Θα φυσούν βορειοανατολικοί άνεμοι στα βόρεια, 6 με 8 μποφόρ. Στα νότια θα πνέουν δυτικοί-νοτιοδυτικοί, 5 με 7 μποφόρ και από το βράδυ βόρειοι, με την ίδια ένταση. Ο υδράργυρος θα δείξει στα βόρεια από 4 έως 8 βαθμούς και στα νότια από 9 εως18 βαθμούς Κελσίου.

Διαβάστε τις οδηγίες για τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα:

Άδειασε η Αθήνα | Οδηγίες για τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα

Photo: Aaron Burden/ Unsplash