Το Σάββατο αναμένονται πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα βορειοδυτικά κυρίως τις πρωινές ώρες. Στις υπόλοιπες περιοχές, θα εκδηλωθούν νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο, ενώ χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά-ημιορεινά, καθώς και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας, κατά τόπους πιο πυκνές στην κεντρική-ανατολική Μακεδονία, την Θράκη, τις Σποράδες και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, που βαθμιαία από το μεσημέρι θα εξασθενήσουν. Μεμονωμένες καταιγίδες θα σημειωθούν στις θαλάσσιες-παραθαλάσσιες περιοχές, κυρίως στα νότια.

Γενικά ο καιρός το Σάββατο χαρακτηρίζεται απ’ τη συνέχεια της κακοκαιρίας, με τα φαινόμενα, ωστόσο, ν’ αρχίζουν να υποχωρούν σταδιακά απ’ το μεσημέρι και μετά. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο 8 και τοπικά 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα. Παγετός, κατά τόπους ολικός, θα εκδηλωθεί στα βόρεια της χώρας.

Αναλυτικά ο καιρός το Σάββατο:

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις, παροδικά αυξημένες μέχρι το απόγευμα με χιονόνερο ή χιόνι κατά διαστήματα στα βόρεια και πιθανώς πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες στα υπόλοιπα. Θα φυσούν άνεμοι βόρειοι-βορειοδυτικοί, 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0 έως 6 βαθμούς Κελσίου (σημ: στα βόρεια, θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερα).

Για την Θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφώσεις με χιονοπτώσεις, πρόσκαιρα κατά τόπους πυκνές. Βαθμιαία βελτίωση από το απόγευμα. Θα πνέουν άνεμοι βόρειοι-βορειοδυτικοί, 5 με 6 μποφόρ, στον Θερμαϊκό τοπικά 7 μποφόρ, με εξασθένηση από το απόγευμα. Το θερμόμετρο θα δείξει από -3 έως 2 βαθμούς Κελσίου.

Για την σεισμόπληκτη Ζάκυνθο προβλέπονται νεφώσεις με βροχή ή χιονόνερο και τις πρωινές ώρες πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά. Βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, 4 με 5 και το βράδυ βορειοδυτικοί έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 8 βαθμούς Κελσίου.

Στην Μακεδονία και στην Θράκη δεν αναμένεται αξιοσημείωτη μεταβολή του καιρού. Συγκεκριμένα στην δυτική Μακεδονία θα αναπτυχθούν νεφώσεις, παροδικά αυξημένες και θα σημειωθούν τοπικές χιονοπτώσεις. Πρόσκαιρη βελτίωση το μεσημέρι. Στην υπόλοιπη Μακεδονία και την Θράκη προβλέπονται νεφώσεις με χιονοπτώσεις, πρόσκαιρα κατά τόπους πυκνές που βαθμιαία το απόγευμα και από τα δυτικά θα εξασθενήσουν και μέχρι το βράδυ θα σταματήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, 5 με 7 και στα ανατολικά 8 και πρόσκαιρα 9 μποφόρ, που από το απόγευμα βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -4 έως 3 βαθμούς Κελσίου (σημ: στην δυτική Μακεδονία, κατά τόπους, 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερα).

Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, την δυτική Στερεά και την δυτική Πελοπόννησο το σκηνικό του καιρού θα είναι χειμωνιάτικο. Συγκεκριμένα, στα βόρεια αναμένονται νεφώσεις, παροδικά αυξημένες με πρόσκαιρες χιονοπτώσεις τις πρωινές ώρες. Στα υπόλοιπα θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά και στα θαλάσσια-παραθαλάσσια τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων στο Ιόνιο. Βαθμιαία βελτίωση από το απόγευμα. Οι άνεμοι θα είναι βοριάδες, 4 με 5 μποφόρ, στο Ιόνιο τοπικά έως 6 μποφόρ. Το θερμόμετρο θα δείξει από 3 έως 9 βαθμούς Κελσίου (σημ: στην Ήπειρο, από -8 βαθμούς έως 2 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλία, στην ανατολική Στερεά και στην Εύβοια το σκηνικό του καιρού δε θα σημειώσει μεταβολή. Συγκεκριμένα στην Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια αναμένονται νεφώσεις με χιονοπτώσεις, κατά τόπους, πυκνές. Στις υπόλοιπες περιοχές θα σημειωθούν πρόσκαιρες χιονοπτώσεις κυρίως στα ορεινά-ημιορεινά και στα θαλάσσια-παραθαλάσσια τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων στα νότια θαλάσσια-παράκτια τμήματα. Σταδιακή βελτίωση αργά το απόγευμα από τα βόρεια. Θα πνέουν άνεμοι στα βόρεια από βορειοδυτικές διευθύνσεις, 5 με 7 και στα θαλάσσια-παράκτια 8 έως 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση το απόγευμα. Στα νότια θα φυσούν δυτικοί-βορειοδυτικοί άνεμοι, εντάσεως 4-6 μποφόρ και από το βράδυ βόρειοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -4 βαθμό έως 7 βαθμούς Κελσίου. (σημ: στα βόρεια, 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερα).

Για τις Κυκλάδες και την Κρήτη προβλέπονται νεφώσεις, παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως στα θαλάσσια-παραθαλάσσια τμήματα μεμονωμένες καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα της Κρήτης. Θα φυσούν άνεμοι δυτικοί-βορειοδυτικοί, 5 με 6 και στις Κυκλάδες τοπικά 7 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα κινηθεί μεταξύ 5 και 11 βαθμών Κελσίου.

Στα Δωδεκάνησα αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και τα βορειότερα τμήματα χιονοπτώσεις, κατά τόπους πυκνές. Πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων. Βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων από το βράδυ. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί-νοτιοδυτικοί 5-6 και τοπικά 7 μποφόρ. Στα βόρεια θα φυσούν βορειοανατολικοί άνεμοι, 7 με 8 μποφόρ, το πρωί τοπικά 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση το απόγευμα στρεφόμενοι σε βόρειους-βορειοδυτικούς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 13 βαθμούς Κελσίου (σημ: στα βόρεια θα κυμανθεί από 2 έως 7 βαθμούς Κελσίου).

Photo: EUROKINISSI