Η είδηση του θανάτου της Βασίλισσας Ελισάβετ σκόρπισε θλίψη σε χιλιάδες ανθρώπους και σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής στη σύγχρονη ιστορία. Ήταν μία από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της σύγχρονης εποχής καθότι κατάφερε να είναι η μακροβιότερη μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά και η μακροβιότερη αρχηγός κράτους παγκοσμίως. Η θητεία της στον θρόνο του Ηνωμένου Βασιλείου διήρκησε 70 ολόκληρα χρόνια, από το 1952 μέχρι το 2022. Αν και η ίδια ποτέ δεν έδωσε κάποια προσωπική συνέντευξη, μέσα από δημόσιους λόγους της έχουμε ξεχωρίσει φράσεις που έχουν ιδιαίτερο νόημα και  μας αποκαλύπτουν προσωπικές της σκέψεις και πλευρές του χαρακτήρα της.

Γράφει η Έφη Λέκκα

Πάμε να τις θυμηθούμε τις φράσεις της Βασίλισσας Ελισάβετ που έμειναν στην ιστορία

Στα γενέθλια της για τα 21 της χρόνια σε μετάδοση από το Cape Town 

 «Δηλώνω, πριν από όλα, ότι ολόκληρη η  ζωή μου, όποια κι αν είναι, μακρά ή σύντομη, θα είναι αφοσιωμένη στην υπηρεσία σας».

Την  ημέρα της στέψης της στις 2 Ιουνίου του  1953

«Έχω ειλικρινά δεσμεύσει τον εαυτό μου στην υπηρεσία σας, όπως πολλοί από εσάς έχετε δεσμευτεί για τη δική μου. Κατά τη διάρκεια της ζωής μου και με  όλη μου την καρδιά θα προσπαθώ να φανώ αντάξια της εμπιστοσύνης σας».

Στην πρώτη της τηλεοπτική Χριστουγεννιάτικη μετάδοση το 1957

«Δε μπορώ να σας οδηγήσω σε μάχη, δε μπορώ να σας δώσω νόμους ή να αποδώσω δικαιοσύνη αλλά μπορώ να κάνω κάτι άλλο, μπορώ να δώσω την καρδιά και την αφοσίωση μου σε αυτά τα νησιά».

Για την οικογένεια της τον Οκτώβριο του 1989

«Όπως και οι καλύτερες οικογένειες ,έχουμε τις εκκεντρικότητες μας, τους παρορμητικούς και δύστροπους νέους μας και τις διαφωνίες μας».

Σε ομιλία της στο Λονδίνο το Νοέμβριο του 1992, μετά από φωτιά στο κάστρο του Windsor και την αποτυχία των  γάμων των  τριών από τα παιδιά της.

«Το 1992 δεν είναι ένα έτος στο οποίο θα μπορούσα να κοιτάω πίσω με απόλυτη ευχαρίστηση. Με τα λόγια ενός από τους πιο συμπονετικούς αντιπροσώπους μου, έχει αποδειχθεί σε ένα “annus horribilis” (λατινική φράση: φρικτό έτος)».

Κάντο όπως η Βασίλισσα Ελισάβετ! 9 συνήθειες, τρόποι σκέψης και ρουτίνες που συντέλεσαν στο να είναι η πιο μακροβιότερη μονάρχης της ιστορίας

Στην επέτειο του γάμου της με τον Πρίγκιπα Φίλιππο το 1997 

«Είναι κάποιος που δε δέχεται εύκολα κοπλιμέντα αλλά, πολύ απλά, είναι η δύναμή μου και παραμένει όλα αυτά τα χρόνια. Κι εγώ και η οικογένειά του και αυτή και πολλές άλλες χώρες του οφείλουμε  ένα μεγάλο χρέος».

Σε μήνυμα της για την πανδημία τον Απρίλιο του 2020

«Ενώ έχουμε αντιμετωπίσει προκλήσεις στο παρελθόν αυτή είναι μία διαφορετική. Βρισκόμαστε μαζί με τα άλλα κράτη σε μία κοινή προσπάθεια ώστε με τις συμβουλές της επιστήμης να την αντιμετωπίσουμε. Θα πετύχουμε και αυτή η επιτυχία θα ανήκει σε καθέναν από εμάς. Οι καλύτερες μέρες θα έρθουν. Θα είμαστε ξανά με την οικογένεια μας και τους φίλους μας.Θα συναντηθούμε ξανά».

Στις 6 Φεβρουαρίου του 2022 για την επέτειο των 70 χρόνων βασιλείας της

«Σε αυτή την επέτειο μου δίνεται η ευχαρίστηση  να ανανεώσω τη δέσμευση μου προς εσάς που ανέλαβα το 1947, ότι η ζωή μου πάντα θα είναι αφοσιωμένη στην υπηρεσία σας».

Φράσεις και λόγια της βασίλισσας σε σημαντικές στιγμές ανά τα χρόνια της βασιλείας της, που έγραψαν τη δική τους ιστορία, αφού φανερώνουν ότι παρά τους τίτλους, το ανθρώπινο συναίσθημα υπερισχύει.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News