Βάλε τον εαυτό σου πρώτο στις σχέσεις, όπως και σε όλες τις υπόλοιπες εκφάνσεις της ζωής σου. Στις φιλίες, στη δουλειά, στους γονείς, στο διαδίκτυο, στο χόμπι και όπου συναναστρέφεσαι με ανθρώπους. Είναι δύσκολο να βάλουμε τον εαυτό μας πρώτο, μπορεί αυτό από κάποιους να θεωρηθεί εγωισμός. Πλέον όμως είναι γνωστό ότι οι άνθρωποι που θέλουν να ευχαριστούν τους άλλους φοβούνται πολύ την εγκατάλειψη και αυτό μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά τους να χαλαρώνουν σε μια σχέση.

Βάλε τον εαυτό σου πρώτο στις σχέσεις

Πώς γίνεται ένας πετυχημένος γάμος να φτάσει στην απιστία; Ποια είναι τα συμπτώματα που θα μπορούσαν να είναι τα κόκκινα σημαιάκια και γιατί ξαφνικά μπαίνει το τρίτο πρόσωπο σε μια σχέση. Άνθρωποι που νιώθουν ανασφάλεια και φοβούνται ότι οι άνθρωποι που είναι πλάι τους, θα τους αφήσουν, θα τους βαρεθούν, θα τους απατήσουν και θα πονέσουν.

Κάνουν υπερπροσπάθεια για να κρατήσουν τον άνθρωπό τους κοντά τους, βομβαρδίζοντάς τον με δώρα, φαγητά, υπερφροντίδα κρατώντας τον άλλο χαρούμενο πάντα με κάθε κόστος. Αυτό καταντά κάποτε εμμονή που δεν αφήνει την σχέση να αναπνεύσει. Όλες αυτές οι προσπάθειες για να είναι πάντα ευχαριστημένος ο άλλος είναι φυσικά μεταμφιεσμένες προσπάθειες για έλεγχο και για να κρατήσεις τον άλλο κοντά σου, που όμως φέρνει τελικά το αντίθετο αποτέλεσμα.

Πόσο εγωιστικό είναι να βάζεις τον εαυτό σου πρώτο;

«Τα αντίθετα έλκονται»

Ατάκα που πια έχει φτάσει στα όρια του κλισέ. Όμως έχει μια τεράστια αλήθεια μέσα της.

Το πρώτο πράγμα που βρίσκεις ελκυστικό σε κάποιον είναι συχνά αυτό που τελικά σε διαλύει

Emma Reed Turrell

Αυτό το κομμάτι που λείπει από το δικό σου παζλ και το οποίο αντιπροσωπεύει κάποιος άλλος θα σε τραβήξει κοντά του στην αρχή. Μέσα σε αυτά τα κομμάτια μπορεί να βρεις τον αυθορμητισμό, το ελεύθερο πνεύμα του, την αυτοπεποίθηση ή τη σταθερότητά του. Το κομμάτι που λείπει από το παζλ των ανθρώπων που θέλουν να ευχαριστούν τους άλλους είναι συνήθως η ικανότητα να ευχαριστούν τον εαυτό τους και μπορεί να έλκονται από ανθρώπους που μοιάζουν να διαθέτουν αυτό το χαρακτηριστικό.

Πότε τα αντίθετα αρχίζουν να απωθούνται;

Μπορεί τα κομμάτια του παζλ που μας λείπουν να είναι εκείνα που θα σε φέρουν κοντά στον άνθρωπό σου, όμως κάτω από το βάρος των καθημερινών υποχρεώσεων, έχουμε οι άνθρωποι την τάση να επιστρέφουμε στις παλιές συνήθειες. Ξαφνικά το χαμένο κομμάτι που συμβόλιζε κάποιος άρχισε να μοιάζει με ανεπιθύμητη εισβολή. Αυτό που κάποτε ήταν αυτοπεποίθηση, τώρα αρχίζει να μοιάζει με εγωισμό και ο αρχικός αυθορμητισμός γίνεται ανικανότητα δέσμευσης. Ο άλλος παύει να είναι χαλαρός και γίνεται τεμπέλης.

Η ικανότητα να ευχαριστεί τον εαυτό του απειλεί τους κανόνες που υιοθέτησες ως παιδί και παρόλο που ένα κομμάτι μέσα σου λαχταρά να κάνει το ίδιο, η συνήθεια είναι αυτή που βγαίνει νικήτρια.

Κεφάλαιο απιστία

Κάνε το λίγο εικόνα. Ένα αξιοζήλευτο ζευγάρι, με σπίτι στα προάστια, με τα δύο παιδάκια τους και την έντονη κοινωνική ζωή. Εκείνος βγάζει αρκετά χρήματα, τόσα όσα δεν χρειάζεται να δουλεύει η σύζυγός του. Εκείνη αφού εγκατέλειψε την καριέρα της για να μεγαλώσει τα παιδιά της με αποτέλεσμα να περνάει τη μέρα της πηγαινοφέρνοντας τα παιδιά σε σχολεία και δραστηριότητες, ανακαλύπτει την εξωσυζυγική σχέση.

Πώς έφτασαν όμως εκεί; Εκείνος κολλημένος με την αγχωτική δουλειά και για χρόνια ένιωθε πώς ο μοναδικός σκοπός του ήταν να είναι ο κουβαλητής και ο «κακός γονιός» τα Σαββατοκύριακα, όσο έβλεπε τη γυναίκα του να πηγαίνει από καφέ σε σπίτια με φίλες με παιδιά και να χτίζει σχέσεις. Από την άλλη εκείνη, έκρυβε για χρόνια την πικρία της λόγω της απώλειας της καριέρας και της ταυτότητάς της για το ότι έχει γεμίζει η ζωή της με λερωμένες πάνες και ρούχα και η ατζέντα της με ραντεβού για παιχνίδι όσο έβλεπε εκείνον να δέχεται επαίνους για τα επιτεύγματά του και τα επαγγελματικά δείπνα σε ακριβά εστιατόρια.

Για ένα παράξενο λόγο η εξωσυζυγική σχέση ήταν κάτι που χρειαζόταν ώστε να αλλάξουν τα πράγματα. Οι κρίσεις συχνά λειτουργούν ως καταλύτες και για έναν περίεργο τρόπο είχαν και τα δύο μέρη να συμβεί κάτι για να αλλάξουν τα πράγματα.

βάλε τον εαυτό σου πρώτο στις σχέσεις

Η ερώτηση κλειδί

«Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που σε τράβηξε στον άλλον»; Αυτή η ερώτηση είναι πολύ βασική κυρίως για να γνωρίσεις εσένα και τι είναι αυτό που σε έλκει. Τι είναι αυτό που σου λείπει και αυτό που θα ήθελες να κάνεις περισσότερο ή να είσαι. Ωστόσο, είτε σήμερα είσαι σε μια σχέση είτε όχι, καλό είναι να δεις τα μοτίβα που χρησιμοποιούσες στο παρελθόν στις σχέσεις σου και να βγάλεις τα συμπεράσματά σου.

Τα πάντα εξηγούνται και όλα έχουν τις ρίζες τους στο παρελθόν μας, στο πώς μάθαμε σαν παιδιά και πώς μεγαλώσαμε μέσα στις διάφορες σχέσεις μας. Όπως και αν έχουν τα πράγματα αν σήμερα βάζεις τον εαυτό σου σε δεύτερη θέση και έχεις δώσει την προτεραιότητα στον σύντροφό σου, μπορείς να το αλλάξεις άμεσα όλο αυτό και να σε βάλεις ξανά Νούμερο 1.

Το βιβλίο «Βάλε τον εαυτό σου πρώτο » της Emma Reed Turrell κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News