Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αυτοφροντίδα έχει γίνει μια έννοια αρκετά mainstream κι ίσως έχει χάσει το αρχικό της νόημα και την αξία της. Χρησιμοποιείται συχνά ως εργαλείο μάρκετινγκ για την πώληση μασκών και την προώθηση δράσεων ευεξίας με απλησίαστο κόστος. Όμως, πώς ορίζεις εσύ την αυτοφροντίδα; Διότι αν ξεχωρίσουμε αυτό τον όρο απ’ την βιομηχανία του self-care, μπορούμε πραγματικά να υπενθυμίσουμε στον εαυτό μας πόσο σημαντικό ρόλο θα έπρεπε να παίζει στη ζωή μας! Τι σημαίνει self-care;

Ακούμε συνεχώς γύρω μας ότι πρέπει να φροντίζουμε τον εαυτό μας, να του αφιερώνουμε χρόνο, να μας αγαπάμε… Κι ενώ όλες αυτές οι εκφράσεις είναι 100% λογικές και σωστές, σπάνια μας υπενθυμίζει κάποιος ότι όλες αυτές οι συμβουλές προέρχονται απ’ το γεγονός ότι ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ ξεκούραση, φροντίδα, χρόνος. Αξίζουμε να φροντίζουμε τον εαυτό μας και αυτή είναι η μεγαλύτερη ουσία ανάμεσα σε όλες αυτές τις συμβουλές!

Η αναγνώριση της αυτοεκτίμησης είναι ένας τρόπος επαναπροσδιορισμού της αυτοφροντίδας.

7 συμβουλές για να αρχίσεις να φροντίζεις τον εαυτό σου όσο είσαι σπίτι -σωματικά και ψυχικά

Τι σημαίνει self-care;

Παρακάτω θα δεις 3 φράσεις που περιγράφουν την αυτοφροντίδα πολύ στοχευμένα!

Σημαίνει το να φροντίζεις καθημερινά τον εαυτό σου, ακόμα και με μικρά πράγματα

Συχνά πιστεύουμε ότι το self-care σημαίνει να σε φροντίσεις με κάτι συγκεκριμένο και στιγμιαίο. Όμως, θα δεις ότι η αυτοφροντίδα προκύπτει μέσα από μικρά, καθημερινά πράγματα. Για παράδειγμα, το να ξεκινήσεις να μαγειρεύεις υγιεινά και να συμμετέχεις σε όλη τη διαδικασία της παρασκευής όσων που τρως, είναι μια σπουδαία έννοια της αυτοφροντίδας.

τι σημαίνει self-care
Freepik

Να ακούς τον εαυτό σου

Ή αλλιώς να έχεις αυτοπειθαρχία! Μερικές φορές το self-care σημαίνει απλά να ακούς τον εαυτό σου και να του δίνεις σημασία όταν σου λέει «δεν θέλω να κάνω τίποτα σήμερα, απλά να κάτσω στον καναπέ». Παράλληλα, όμως, σημαίνει το να μπορείς να δώσεις κίνητρο στον εαυτό σου ώστε να κάνει αυτό που πραγματικά χρειάζεσαι, εάν ξέρεις ότι το να καθίσεις στον καναπέ, δεν θα σε κάνει να αισθανθείς καλύτερα.

Αυτοπεποίθηση

Να φροντίζεις τον εαυτό σου με τον ίδιο τρόπο που θα φρόντιζες την καλύτερή σου φίλη σε μια άσχημη μέρα! Να είσαι εκεί για σένα, πάντα! Για πολλούς από εμάς δεν είναι εύκολο να δώσουμε προτεραιότητα στον εαυτό μας. Αλλά όταν κάνεις χώρο για σένα στην καθημερινότητά σου, σημαίνει ότι αντιλαμβάνεσαι ότι το αξίζεις και έχεις την αυτοπεποίθηση να διεκδικήσεις αυτό τον χώρο και χρόνο για σένα. Είναι δύσκολο να παραδεχτείς ότι «χρειάζομαι ξεκούραση τώρα», αλλά μόλις το κάνεις θα αισθανθείς γεμάτη αυτοπεποίθηση!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News