Η τέχνη του να ζεις τη φύση με κάθε σου αίσθηση! Όλοι ξέρουμε πόσο σημαντική είναι η επαφή με τη φύση… Οι ήχοι του δάσους, το άρωμα των λουλουδιών, το φως του ήλιου που περνάει ανάμεσα απ’ τα φυλλώματα, ο καθαρός αέρας… Όλα αυτά μπορούν να μειώσουν το άγχος μας, να μας βοηθήσουν να χαλαρώσουμε και να σκεφτούμε πιο καθαρά. Το να είσαι κοντά στη φύση βελτιώνει τη διάθεσή σου, ενισχύει την ενέργειά σου και σε κάνει πιο δημιουργική! Όμως, τι είναι το Forest Bathing για το οποίο ακούς συνεχώς και πώς μπορείς να το δοκιμάσεις, ακόμα και τώρα με τους περιορισμούς λόγω πανδημίας;

Αυτή η μοναδική εμπειρία στη φύση στην Ιαπωνία εκφράζεται με μια λέξη: Shinrin-yoku, δηλαδή κολύμβηση- μπάνιο στο δάσος (Forest Bathing). Ο αρχικός όρος αποτελεί επινόηση της Ιαπωνικής Κυβέρνησης το 1982, έχοντας σαν στόχο να ενθαρρυνθούν οι πολίτες ώστε να ακολουθήσουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής και να μειώσουν το στρες που βιώνουν.

Τι είναι το Forest Bathing;

Πρόκειται ουσιαστικά για μια βόλτα, ένα περπάτημα στο δάσος, κατά τη διάρκεια του οποίου ξυπνούν όλες οι αισθήσεις σου! Όσφρηση, γεύση, ακοή, όραση και αφή: Και οι 5 αισθήσεις σου ξυπνούν και αφήνονται να απολαύσουν αυτή τη μοναδική εμπειρία του να είσαι απλά δίπλα στη φύση.

Τα οφέλη του Forest Bathing είναι μάλλον αναρίθμητα, αλλά μπορούμε να συνοψίσουμε μερικά απ’ τα πιο βασικά παρακάτω:

  • Μειώνει τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες
  • Μειώνει την πιθανότητα καρδιακών προβλημάτων
  • Απαλύνει τα συμπτώματα κατάθλιψης
  • Μειώνει την πίεση
  • Βελτιώνει τη διάθεση
  • Ενισχύει τη δημιουργικότητα
  • Προωθεί την καθαρότερη σκέψη
Τι είναι το Forest Bathing
Unsplash/ Jake Melara

Δοκίμασε το Forest Bathing!

Διάλεξε τον αγαπημένο σου προορισμό

Οπουδήποτε υπάρχουν δέντρα, είναι ένα κατάλληλο μέρος για τη θεραπεία μέσω της φύσης. Μπορεί να είναι ένα πάρκο, ένα δάσος ή ακόμα και ο κήπος σου!

Τα καλύτερα πάρκα της Αθήνας για πικ νικ!

Άφησε τις αισθήσεις σου ελεύθερες

Βίωσε την επαφή με τη φύση με όλο σου το είναι, σε κάθε κύτταρο του κορμιού σου! Μύρισε, γεύσου, δες, αισθάνσου με την αφή, άκου!

Μην βιάζεσαι

Δεν πρόκειται για άσκηση, οπότε μην βιάζεσαι όταν περπατάς. Ο προορισμός σου είναι εκεί ακριβώς όπου βρίσκεσαι, με τη φύση να σε περιβάλλει. Δώσε χρόνο στον εαυτό σου και περπάτησε ανάμεσα στα δέντρα.

Τι είναι το Forest Bathing
Unsplash/BRUNO EMMANUELLE

Άσε μακριά το κινητό

Στόχος δεν είναι να ανεβάσεις Instagram story απ’ το δάσος, αλλά να βιώσεις την επαφή με τη φύση και να γεμίσεις με όλα όσα μπορεί να σου δώσει. Μείνε μακριά απ’ την τεχνολογία κατά τη βόλτα σου στο δάσος, μείνε ξυπόλυτη για να αισθανθείς ακόμα πιο έντονα το μεγαλείο της φύσης και πάρε μαζί σου στο σπίτι… αναμνηστικά που θα σε βοηθήσουν να παραμείνεις συνδεδεμένος με το περιβάλλον!

Θα διαπιστώσεις ότι όχι απλώς θα γαληνέψει η ψυχή σου, αλλά θα νιώσεις αμέσως πιο δημιουργική, έτοιμη να αδράξεις τη μέρα και να καταστρώσεις στρατηγική για την επίτευξη των στόχων σου!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News