Έχεις ποτέ σκεφτεί ποιοι ήταν οι μπαμπάδες και οι μαμάδες πετυχημένων ανθρώπων; Ποια είναι η συνεισφορά των ανθρώπων αυτών στον ρου της ιστορίας; Για παράδειγμα, ο θετός μπαμπάς του Steve Jobs ήταν ένας άνθρωπος που είχε εμμονή με την τελειότητα και τη λεπτομέρεια. Κατά τα λεγόμενα πολλών μελετητών της ζωής του Steve, υποστηρίζουν ότι χάρη σε αυτό το χαρακτηριστικό του μπαμπά του, είχε αυτό την εμμονή με την λεπτομέρεια, τον λεπτό σχεδιασμό και την απλότητα που κάνει τη διαφορά. Τι γινόταν αν κάποιος άλλος είχε υιοθετήσει τον μικρό Steve; Αυτό είναι το μόνο που δεν ξέρουμε.

Τι έκαναν διαφορετικά οι μαμάδες πετυχημένων ανθρώπων

Διαβάζοντας τις βιογραφίες ανθρώπων που έχουν πετύχει στον τομέα τους, ψάχνω να βρω στατιστικά, κοινά που μπορεί να έχουν μεταξύ τους, ρουτίνες, μικρές λεπτομέρειες. Είναι δύσκολο βέβαια να βρεις πολλά κοινά, ίσως γιατί καθένας από μας είναι διαφορετικός. Εκτός δηλαδή του πολύ πρωινού ξυπνήματος που είναι κάτι που διάλεγαν οι περισσότεροι για τη ζωή τους, δεν μπορούσα να βρω πολλά κοινά.

Είναι το DNA και το περιβάλλον που μεγαλώνουμε ή είναι και κάτι ακόμα; Και πόσο καθοριστικής σημασίας είναι αυτά τα δύο στα αποτελέσματα. Και αν είναι το DNA και το περιβάλλον γιατί τα αδέρφια είναι τόσο διαφορετικά μεταξύ τους, αφού το περιβάλλον που μεγαλώνουν είναι σχεδόν το ίδιο. Οκ, η συζήτηση ξεφεύγει σε φιλοσοφικά μονοπάτια, σε συμπεριφορικά σημεία που δεν μπορούμε να εξηγήσουμε.

Σήμερα θα σου μιλήσω για τη μαμά των founder των Google Maps και τι τους είπε όταν είχαν την ιδέα αλλά δέχονταν την μια απόρριψη μετά την άλλη.

φτάνει πια με τους στόχους
Pexels

Αποτυχία ή κάτι άλλο;

Είναι λοιπόν οι άνθρωποι που το νους τους είναι ανήσυχος και δεν σταματά να κατεβάζει ιδέες. Δεν ζουν στο σήμερα, ζουν στις ιδέες και στη στρατηγική που θα θέσουν για να πάρει σάρκα και οστά η ιδέα τους. Οι περισσότεροι startupers έχουν αυτή την εσωτερική δύναμη, ελπίδα, υπομονή και επιμονή, να μην σταματήσουν αν δεν τα καταφέρουν.

Δεν τους νοιάζουν τα εμπόδια, δεν τους νοιάζει τι λέει ο κόσμος, εκείνοι συνεχίζουν. Έτσι λοιπόν και τα αδέρφια Ράσμουσεν ήθελαν να φτιάξουν ένα χάρτη που να χωράει όλη τη γη στα πλαίσια του υπολογιστή. Τον καιρό εκείνο δεν υπήρχαν ακόμα τα έξυπνα κινητά.

Αυτή η καταπληκτική ιδέα δεν έδωσε αποτελέσματα αμέσως και φυσικά υπήρχαν άνθρωποι οι οποίοι την απέρριψαν. Όταν η ιδέα έφτασε μακριά, και στο τελικό στάδιο των συζητήσεων, απορρίφθηκε εκ νέου γιατί εκείνη την εποχή έβγαλε η yahoo τους δικούς της χάρτες και για κάποιους αυτό ήταν απαγορευτικό.

Τα αδέρφια απογοητευμένα με αυτήν την τροπή, πήραν τη μητέρα τους τηλέφωνο και είπαν: «Μαμά, αποτύχαμε, κανείς δεν θέλει την ιδέα μας». Η μητέρα έδωσε αυτήν την απάντηση τότε: «Δεν αποτύχατε, την ιδέα σας, περιμένει κάτι καλύτερο».

Βρες ανθρώπους σαν τη μητέρα των Ράσμουσεν στη ζωή σου

Αν δεν μπορείς να είσαι ο ίδιος έτσι, προσπάθησε να βρεις ανθρώπους που θα σε υποστηρίζουν και δεν θα σε αφήσουν να τα παρατήσεις. Μην το παρατάς το όνειρό σου, επειδή βρέθηκαν πεντέξι εκεί έξω να μην καταλάβουν αυτό που έχεις στα χέρια σου. Μην παλεύεις να αποδείξεις την αξία σου σε ανθρώπους που μιλάτε διαφορετική γλώσσα.

Αν είσαι γονιός και έχεις αυτήν την τιμή σήμερα, να έχεις στα χέρια σου το μέλλον αυτού του κόσμου και το παίδι σου έχει δυνατότητες και έχει και ιδέες μην το αφήσεις να απογοητευτεί. Μην βάζεις τόσο τον ορθολογισμό μέσα σε κάθε κουβέντα, μην πηγαίνεις με τα μέτρα και τα σταθμά. Υποστήριξέ το να πετάει ψηλά. Δώσε του τα εφόδια να κάνει ψηλές πτήσεις και πάντα να πιστεύεις σε εκείνο.

Οι άνθρωποι που έκαναν μεγάλα πράγματα δεν έγιναν αυτοί που έγιναν επειδή δεν τους πίστεψαν αλλά γιατί κάποιος εκεί δίπλα τους είχε κοιτάξει με το βλέμμα της εμπιστοσύνης και της αποδοχής και τους κάθε του κίνηση έδειχνε: «Συνέχισε, πιστεύω σε σένα».

Αν μπορείς να είσαι οτιδήποτε, σε παρακαλώ να είσαι σαν τη μαμά του Λαρς Ράσμουσεν.

Ένα κείμενο αφιερωμένο σε εκείνους που πίστεψαν ότι μπορούμε και μας βοήθησαν να κάνουμε level up

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News