Γιατί αντιδρούμε παράλογα κάποιες φορές; Γιατί το γεγονός ότι ξέχασε ο σύντροφός μας να αγοράσει κάτι που ζητήσαμε από το σούπερ μάρκετ μπορεί να μας προκαλέσει μια τεράστια έκρηξη; Ποιες σκέψεις και ποια συναισθήματα πυροδοτούν τις αντιδράσεις μας; Εκείνο το παιδί που κρύβουμε μέσα μας μήπως ξεχνά ότι τώρα πια δεν είμαστε παιδιά αλλά ενήλικες που μπορούμε να πάρουμε μόνοι μας αποφάσεις και να πάρουμε την ζωή στα χέρια μας; Δεν είμαστε οι πόνοι της παιδικής μας ηλικίας. Δεν είμαστε ανυπεράσπιστοι, έχουμε δύναμη και μπορούμε να βάλουμε οι ίδιοι τα πράγματα στη θέση τους.

Είμαστε πια ενήλικες όμως αυτό που γίναμε σήμερα, είναι αποτέλεσμα των βιωμάτων που αποκτήσαμε από τις στενότερες σχέσεις της παιδικής μας ηλικίας. Η ανατροφή μας είναι ένας από τους παράγοντες που καθορίζει αν λειτουργούμε με βάση το φωτεινό παιδί, που χαρακτηρίζεται από υψηλή αυτοεκτίμηση και εμπιστοσύνη στον εαυτό του και τους άλλους ή αν δεχόμαστε περισσότερο την επιρροή του σκοτεινού παιδιού που νιώθει ανασφάλεια και αντιμετωπίζει τους ανθρώπους γύρω του με καχυποψία.

Κάθε παιδί έχει τέσσερις βασικές ψυχικές ανάγκες:

 • την ανάγκη για σύνδεση
 • την ανάγκη για αυτονομία και έλεγχο
 • την ανάγκη για απόλαυση και αποφυγή πόνου
 • την ανάγκη για καταξίωση και αναγνώριση

Οι γονείς που κατάφεραν να ικανοποιήσουν στο σωστό μέτρο αυτές τις βασικές ψυχικές ανάγκες, ανατρέφουν ένα παιδί που ως ενήλικας θα διαθέτει βασική εμπιστοσύνη και θα είναι σε θέση να εμπιστευθεί τον εαυτό του και τους άλλους. Σύμφωνα με τον Klaus Grawe, οι βασικές ψυχικές αλλά και οι σωματικές ανάγκες παραμένουν αμετάβλητες σε όλη μας τη ζωή, άρα αν καταφέρουμε να κατανοήσουμε τα σημερινά μας προβλήματα θα δούμε ότι οι ρίζες τους είναι συνήθως στα παιδικά μας χρόνια.

Άρα το γεγονός ότι γινόμαστε έξαλλοι που ο σύντροφός μας ξέχασε κάτι που ζητήσαμε να φέρει από το σούπερ μάρκετ φέρνει στην επιφάνεια συναισθήματα θυμού, άγχους και φόβου καθώς δεν ικανοποιείται η ανάγκη για καταξίωση και αναγνώριση, το οποίο μπορεί να έχει τις ρίζες του στο παρελθόν μας όταν νιώθαμε αόρατοι ή ότι οι ανάγκες μας δεν γίνονται σεβαστές. Άρα το πρόβλημά μας δεν είναι με το σύντροφό μας αλλά με τον φροντιστή μας και βρίσκεται στο παρελθόν!

Τα συναισθήματα

Όλα τα συναισθήματα είναι σημαντικά για τη ζωή μας και έχουν τον λόγο ύπαρξής τους. Αν στο περιβάλλον που μεγαλώσαμε δεν είχαμε την ελευθερία να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας όπως για παράδειγμα αυτά της οργής ή του θυμού, γιατί έτσι δεν θα είχαμε την ταμπέλα του καλού παιδιού ή του φρόνιμου, δεν θα μάθουμε πώς είναι να διαχειριζόμαστε αυτό το συναίσθημα και στο μέλλον. Η οργή είναι σημαντική στο να μας βοηθήσει να θέσουμε και να υπερασπιζόμαστε τα όριά μας. Αν κάθε φορά που το παιδί υψώσει το ανάστημά του, σκοντάφτει πάνω στον δεσποτισμό των γονιών του, προσαρμόζεται καταπιέζοντας το συναίσθημα και μαθαίνει ότι δεν πρέπει να αμυνόμαστε στη ζωή μας.

Το παιδί αυτό θα κουβαλά αυτήν την ίδια συμπεριφορά και στην εφηβεία του αλλά και στην ενήλικη ζωή του και έχοντας έναν παραμορφωτικό φακό αυτού του βιώματος, θα θεωρεί διαρκώς ότι οι άλλοι προσπαθούν να του επιβληθούν. Μόνο το άτομο που γνωρίζει το σκοτεινό παιδί μέσα του και το απαλλάξει από αυτό το τραύμα και την πεποίθηση του θα μπορέσει να νιώσει ισότιμο με τους άλλους γύρω του.

Όταν οι γονείς δεν είναι ιδιαίτερα στοργικοί ή δυσκολεύονται να συναισθανθούν τα αισθήματα και τις επιθυμίες του παιδιού τους, τότε το παιδί αναλαμβάνει την ευθύνη να προσπαθήσει να θεραπεύσει τη σχέση μαζί τους.

STEFANIE STAHL

Οι προβολές

Προβάλλουμε στο μυαλό των άλλων την εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας, η οποία καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό και από τις πεποιθήσεις μας. Αν έχουμε καλή εικόνα για τον εαυτό μας, τότε θεωρούμε ότι και οι άλλοι πρέπει να έχουν την ίδια γνώμη. Αν δεν μας αρέσει ο εαυτός μας, προβάλλουμε αυτήν την κρίση στο μυαλό των γύρω μας. Έτσι μια εξαιρετική άσκηση είναι το να στρέψεις το βλέμμα σου προς τα έξω, στον κόσμο γύρω σου και να σταματήσεις να βλέπεις τον εαυτό σου με τα μάτια των άλλων.

Είσαι εκ γενετής ένα αστέρι που λάμπει!

Jens Corssen

Αμυντικές στρατηγικές

 • Απώθηση της πραγματικότητας
 • Τελειομανία, ωραιοπάθεια και δίψα για αναγνώριση
 • Αποφυγή αντιπαραθέσεων και υπερπροσαρμοστικότητα
 • Το σύνδρομο του Καλού Σαμαρείτη
 • Εξουσιομανία
 • Εμμονή με τον έλεγχο
 • Επιθετικότητα
 • Θα μείνω για πάντα παιδί
 • Φυγή, απόσυρση και αποφυγή
 • Ο φόβος του σκοτεινού παιδιού για εγγύτητα και την οικειότητα
 • Καταφεύγοντας στην εξάρτηση
 • Ναρκισσισμός
 • Καμουφλάζ, παιχνίδια ρόλων και ψέματα
το παιδί που κρύβουμε μέσα μας

Είμαι σίγουρη ότι στις παραπάνω στρατηγικές έχεις ανιχνεύσει φίλους, συντρόφους, συναδέλφους, γονείς, εργοδότες, μπορεί και εσένα. Αν όντως το σκοτεινό παιδί κάνει κουμάντο και βγαίνει περισσότερο στην επιφάνεια από το φωτεινό ή από το Ενήλικο Εγώ μας, ίσως εμφανίζεται σε αυτές κάποια από αυτές τις στρατηγικές.

Τα προβλήματά σου- εκτός αν πρόκειται από αμιγή χτυπήματα της μοίρας- απορρέουν από τις υποκειμενικές σου αντιλήψεις για τον εαυτό σου και το περιβάλλον σου.Το μόνο που απομένει να καταλάβεις είναι πως είσαι ελεύθερος να διαμορφώνεις μόνος σου την αντίληψή σου, τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου.

Stefanie Stahl

Θεράπευσε το σκοτεινό παιδί

Δεν είσαι το σκοτεινό παιδί που κατοικεί μέσα σου. Αν το θες, μπορείς να το θεραπεύσεις, χρειάζεται να κάνεις δουλειά με τον εαυτό σου, χρειάζεται να είσαι αντικειμενικός και να φτιάξεις τον περιβόητο χάρτη των πεποιθήσεων που κουβαλάς όλα αυτά τα χρόνια μαζί σου στο ταξίδι της ζωής σου. Υπάρχουν κάποια βασικά βήματα που μπορείς να ακολουθήσεις ώστε να σε βοηθήσεις να το θεραπεύσεις το σκοτεινό παιδί και να απελευθερωθείς

 • Βρες εσωτερικούς βοηθούς
 • Δυνάμωσε το Ενήλικο Εγώ σου
 • Χάρισε στο σκοτεινό παιδί στοργή και ασφάλεια
 • Γράψε γράμμα στο σκοτεινό παιδί σου

Έχεις και φωτεινό παιδί μέσα σου

Μην ξεχνάς ότι έχεις και ένα φωτεινό παιδί μέσα σου! Το φωτεινό παιδί έχει αυτήν την καταπληκτική ιδιότητα να προσηλώνεται με πάθος στο τώρα! Έχει μια φυσική περιέργεια για τη ζωή, είναι αυθόρμητο, λατρεύει το κέφι, τις σκανδαλιές και γελάει πολύ! Δεν πολυνοιάζεται με σκέψεις, αγαπάει τον εαυτό του όπως ακριβώς είναι! Θυμήσου, ανέσυρε από τα δωμάτια του μυαλού σου, το υπέροχο παιδί που ήσουν κάποτε, πόσο χαρούμενο και παιχνιδιάρικο. Δεν νοιαζόσουν τι έλεγε ο ένας και ο άλλος, το μόνο που ήθελες ήταν να γελάς, να παίζεις να χορεύεις και να μην χάνεις το χρόνο σου.

Αντικατάστησε τις αρνητικές πεποιθήσεις που είχε το σκοτεινό παιδί μέσα σου με άλλες θετικές. Όπως: Έχω αξία, είμαι αρκετή, είμαι ευπρόσδεκτη, με αγαπούν όπως είμαι, τα καταφέρνω, επιτρέπεται να θέτω όρια, μου αξίζει να είμαι ευτυχισμένος!

Πέταξε τη λεξούλα «δεν» από όλες τις αρνητικές πεποιθήσεις. Αν έχεις μια πεποίθηση του τύπου: Δεν αξίζω, μπορείς απλώς να την αντιστρέψεις με αυτήν που λέει ότι έχεις αξία! Και πίστεψέ την. Όλοι έχουμε αξία ανεξαρτήτως επιτευγμάτων, κιλών, ηλικίας, εξωτερικής εμφάνισης! Αξίζουμε ούτως ή άλλως. Το φωτεινό παιδί είναι εκεί που θες να φτάσεις, είναι το ιδανικό σου. Μην το ξεχνάς!

Διάβασα το βιβλίο “Το παιδί που κρύβουμε μέσα μας” της Stefanie Stahl Stefanie Stahl πρώτα για να μελετήσω και να κατανοήσω το σκοτεινό παιδί που κατοικεί και στο δικό μου σώμα και κάποιες φορές μιλάει αντί για το Ενήλικο εγώ μου και για να με βοηθήσει στην ανατροφή των παιδιών μου. Είναι ένας πολύτιμος οδηγός που ανατρέχω συχνά όταν μια συμπεριφορά μου με κάνει να σκέφτομαι και να λέω γιατί νιώθω τώρα έτσι. Όταν το φωτεινό μου παιδί κρύβεται βαθιά μέσα μου και δεν μπορώ να το βρω. Υπάρχουν και αυτές οι μέρες, όμως αν καταλάβουμε και δούμε τους χάρτες μας, θα εξηγήσουμε πολλές από τις συμπεριφορές μας. Εύχομαι να βρεις και εσύ τη βοήθεια που βρήκα και εγώ από το βιβλίο αυτό.

Το “Παιδί που κρύβουμε μέσα μας” κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News