Τα πιο δύσκολα ερωτήματα σ’ αυτή τη ζωή δεν έχουν εύκολες απαντήσεις. Συχνά, θεωρούμε ότι μπορεί κάποιος να μας δώσει απάντηση σ΄όλες μας τις ερωτήσεις. Αναζητάμε εύκολες και έτοιμες λύσεις από life coaches και ειδικούς της ψυχικής υγείας, λες κι αυτός είναι ο στόχος της αυτοβελτίωσης, το να μας δώσει κάποιος έτοιμες απαντήσεις. Συγγνώμη, αλλά αν αναζητάς εύκολες απαντήσεις, ίσως δεν βρίσκεσαι στο σωστό μέρος! Εάν, όμως, αναζητάς την Αλήθεια, τη δική σου Αλήθεια, και τον τρόπο να απελευθερωθείς από κάθε φόβο για να εξελιχθείς, δεν είσαι τυχαία εδώ!

Έχοντας ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια το δικό μου ταξίδι αυτοβελτίωσης, έπεσα πάνω στο βιβλίο Η Αλήθεια του Νικόλα Σμυρνάκη. Στο βιβλίο ακολουθούμε το ταξίδι του Μαρτίνου στο ΝηΣί του Ανθρώπου. Είναι ανάμεσα στους λίγους ανθρώπους που επιλέγονται να ζήσουν αυτή την εμπειρία, την οποία, όμως, δεν καταφέρνουν όλοι να αξιοποιήσουν. Γιατί σ’ αυτή την εμπειρία ανατρέπονται όλα όσα θεωρούν αυτονόητα και ανακαλύπτουν την Αλήθεια. Πόσοι, όμως, αντέχουν την Αλήθεια και είναι έτοιμοι να κάνουν την υπέρβαση για να απελευθερωθούν απ’ τον φόβο;

Η Αλήθεια του Νικόλα Σμυρνάκη

«Πώς θα κερδίσω την αγάπη των άλλων;». Πόσους ανθρώπους δεν ταλανίζει καθημερινά αυτό το ερώτημα; Και αν θέλεις τη γνώμη μου, είναι αναμενόμενο. Ερχόμαστε και φεύγουμε απ’ αυτό τον κόσμο και μέχρι την τελευταία μας πνοή ψάχνουμε την Αγάπη. Ο Μαρτίνος μπαίνει στη διαδικασία να ανακαλύψει τις 8 Ανθρώπινες Ανάγκες στο ΝηΣί του Ανθρώπου για να βρει απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα. Και ακολουθώντας το ταξίδι του, προσπαθώ μαζί του να βρω απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα. Αλλά όχι μόνο. Στη διάρκεια αυτής της διαδρομής μου γεννώνται κι άλλα ερωτήματα που έχουν να κάνουν με τον δικό μου σκοπό, με τη δική μου Αλήθεια. Και όσο ακολουθώ το ταξίδι του Μαρτίνου και έρχομαι σε επαφή με τις Ανθρώπινες Ανάγκες, συνδέω τα κομμάτια του παζλ και συνειδητοποιώ ότι πρέπει να σκάψω βαθιά μέσα μου για να βρω τη δική μου Αλήθεια.

Οι 8 Ανθρώπινες Ανάγκες και γιατί ορίζουν κάθε πτυχή της ζωής μας

Η εκπλήρωσή τους θα σε οδηγήσει στη δική σου Αλήθεια!

Ασφάλεια

Η ασφάλεια είναι η στέρεη βάση, πάνω στην οποία πατάς σε κάθε σου πτήση, όμως, η υπερβολική ασφάλεια είναι επικίνδυνη, γιατί ό,τι μένει στάσιμο πεθαίνει. Νιώσε ασφαλής με την ανασφάλειά σου και μην φοβάσαι, καθώς ο φόβος κρύβεται στην προσδοκία ότι πρέπει να είσαι αλάνθαστος.

Ασφάλεια σημαίνει νιώθω σιγουριά σε σωματικό, οικονομικό και συναισθηματικό επίπεδο και επικρατεί μέσα μου ένα αίσθημα γαλήνης

Αναγνώριση

Η αναγνώριση, αν και είναι απ’ τις μεγαλύτερες κινητήριες δυνάμεις της ανθρώπινης φύσης, αποτελεί επίσης πηγή ανυπέρβλητου άγχους. Το ότι αναγνωρίζεσαι, άλλωστε, δεν σημαίνει επίσης ότι αγαπιέσαι. Γι’ αυτό και πρέπει να μετράς τους φίλους σου όχι μόνο στην αποτυχία, αλλά και στην επιτυχία σου. Η αναγνώριση απ’ τους άλλους δεν πρέπει να είναι αυτοσκοπός.

Με την αναγνώριση ικανοποιώ το αίσθημα της σπουδαιότητάς μου

Επιβίωση

Η επιβίωση είναι ανάγκη και ένστικτο. Αλλά πρέπει να θυμάσαι ότι μέσα σου υπάρχει η ζωώδης και η ανώτερη φύση. Εσύ τελικά θα ορίσεις ποια θα αναδειχθεί. Να μην ντρέπεσαι για την αλήθεια μέσα σου. Γιατί μόνο όταν την ανακαλύψεις θα μπορέσεις να απαντήσεις στα πιο σημαντικά για σένα ερωτήματα.

Το ένστικτο με ωθεί στο να παραμείνω ζωντανός χωρίς να κάνω κακό στους συνανθρώπους μου

Διαφορετικότητα- Έκπληξη

Το αναπάντεχο είναι λόγος ύπαρξης. Είναι στη φύση μας να αναζητάμε τη διαφορετικότητα και την έκπληξη. Το θέμα είναι ν’ αναζητάμε τη διαφορετικότητα που δεν μας βλάπτει.

Συλλέγω εμπειρίες, ψάχνω το νέο, βάζω στη ζωή μου το παιχνίδι και τη διασκέδαση

Καλή Υγεία

Η ουσία δεν βρίσκεται στο να υιοθετήσουμε υγιεινές συνήθειες επειδή φτάσαμε στο σημείο να μας το πει ο γιατρός. Αλλά να τις υιοθετήσουμε για να μην φτάσουμε στο σημείο να χρειαστούμε τον γιατρό. Το σώμα μας είναι ένα θαύμα, αλλά αν δεν το τιμήσουμε, θα μας προδώσει. Φυσικά, και η εμμονή με την καλή υγεία μπορεί να είναι βλαβερή. Να θυμάσαι, στα πάντα το μυστικό είναι η ισορροπία!

Φροντίζω συστηματικά τη σωματική και ψυχική μου υγεία

Πρόοδος

Η πρόοδος μας ωθεί να δώσουμε έμφαση στην πορεία, ενώ η αναγνώριση στο να δώσουμε έμφαση στο αποτέλεσμα. Η πρόοδος είναι απαραίτητη για να αποφύγουμε τη στασιμότητα. Γι’ αυτό μην αναρωτιέσαι ποτέ εάν κάτι είναι εύκολο ή δύσκολο να επιτευχθεί, αλλά αν αξίζει να προσπαθήσεις γι’ αυτό.

Πρόοδος σημαίνει ότι δίνω τον καλύτερο εαυτό μου και γίνομαι καλύτερος από εμένα

Αγάπη

Όταν αγαπιέσαι, αναγνωρίζεσαι ταυτόχρονα.
Πρακτικά, υπάρχει ένα συναίσθημα. Η Αγάπη. Κι όλα τα άλλα θετικά συναισθήματα είναι παραλλαγές της. Υπάρχει επίσης ένας φόβος. Ο φόβος μήπως δεν αγαπηθούμε,. Όλα τα αρνητικά συναισθήματα είναι παραλλαγές αυτού του φόβου.

Η Αγάπη είναι η πηγή των πάντων. Η απαίτηση γι’ αγάπη φανερώνει μονάχα μια επιθυμία: Να είσαι ευτυχισμένος. Αν αγαπήσεις τον εαυτό σου, έχεις μεγαλύτερες πιθανότητες να σε αγαπήσουν και οι άλλοι, αν και τότε δεν θα έχεις πια ανάγκη να σε αγαπήσουν όλοι. Μπορεί να πάρεις άπειρη αναγνώριση, αλλά ποτέ δεν θα σου φτάνει. Απ’ την άλλη, η αγάπη μπορεί να σε χορτάσει!

Αγαπάς τον εαυτό σου σημαίνει ότι τον αποδέχεσαι. Καλωσορίζεις και τις δυσκολίες του και τις παρεξενιές του. Τον συγχωρείς για τα λάθη του και τα χρησιμοποιείς για να διορθώσεις την πορεία σου.

Αγαπώ τον εαυτό μου σημαίνει του φέρομαι όπως θα φερόμουν σ’ ένα αγαπημένο μου πρόσωπο ή όπως θα ήθελα να μου φερθεί εκείνο. Τα τρία επίπεδα της αγάπης είναι: Αγαπάω τον εαυτό μου, αγαπάω τους άλλους, λαμβάνω αγάπη

Πληρότητα

Η πληρότητα είναι διευρυμένη αγάπη. Πληρότητα σημαίνει εκπλήρωση ενός ανώτερου σκοπού ζωής, που συμπεριλαμβάνει κι άλλους ανθρώπους, μέσα απ’ την προσφορά αγάπης.

Η πληρότητα είναι η Αλήθεια

Η Αλήθεια του Νικόλα Σμυρνάκη

Σκοπός της ζωής είναι να βιώσεις τα συναισθήματα που συνδέονται με τις Ανθρώπινες Ανάγκες, εκπληρώνοντάς τες. Το μόνο που μένει είναι να αποφασίσεις το «πώς». Είσαι έτοιμος να ξεκινήσεις αυτό το ταξίδι για να βρεις τη δική σου Αλήθεια; Και ίσως να μην μπορεί να φανταστείς μέχρι πού μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος όταν δεν φοβάται πια…

Το βιβλίο «Η Αλήθεια» του Νικόλα Σμυρνάκη κυκλοφορεί απ’ τις εκδόσεις Διόπτρα.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News