Πώς να ολοκληρώνεις τις δουλειές σου; Πώς τα καταφέρνουν κάποιοι άνθρωποι και έχουν αποτελέσματα, πώς τελειώνουν στην ώρα τους, πώς τα προλαβαίνουν όλα και πώς έχουν αποτελέσματα στη ζωή τους ενώ εγώ στέκομαι να τους κοιτάω ξέπνοα; Από τούτη τη γωνιά του διαδικτύου που φέρει την υπογραφή μου έχεις διαβάσει άπειρα τιπς παραγωγικότητας, άπειρες συμβουλές που έχω διαβάσει σε μυριάδες βιβλία αυτοβοήθειας, podcasts, videos. Τεχνικές που δοκιμάζουν άλλοι άνθρωποι και τους βοηθά να ολοκληρώνουν τα πράγματα και κάποια ταίριαξαν και σε μένα.

Πώς να ολοκληρώνεις τις δουλειές σου

Ο τρόπος να γίνουν τα πράγματα είναι μόνο ένας. Λυπάμαι που θα στο χαλάσω και μπορεί να ψάχνεις για κάποιο hack που θα σε βοηθήσει να ξεμπερδεύεις μια ώρα νωρίτερα από αυτό που έχεις να κάνεις. Αλλά όχι. Μόνο ένας τρόπος υπάρχει και αυτός είναι να στρωθείς κάτω και να το κάνεις.

Ερώτηση 1: Τι έχω να κάνω

Έχουμε όλοι ένα 24ωρο στη διάθεσή μας. Είτε λέγεσαι χειρουργός που σώζεις ανθρώπινες ζωές, είτε λέγεσαι stay at home mum, είτε στέλεχος πολυεθνικής, είτε δάσκαλος, είτε πωλητής σε κάποιο κατάστημα. Ποια είναι η δουλειά που έχεις να κάνεις σήμερα και ο αυριανός σου εαυτός θα σε ευχαριστεί; Η ερώτηση είναι πολύ απλή.

Πέφτουμε σε μια λούπα και τρέχουμε σαν το χάμστερ στον κύλινδρο και μάλιστα κάποιες φορές δεν ξέρουμε καν τι κυνηγάμε. Γιατί το κάνω αυτό που κάνω και τι χάνω που δεν ολοκληρώνω αυτό που αφήνω ανολοκλήρωτο;

Οπότε γράφω κάτι τι είναι αυτό που αν το κάνω….

περιζήτητες θέσεις εργασίας
Pixabay

Ερώτηση 2: Τι θα κερδίσω και τι θα χάσω

Διάλεξε πού θες να κάνεις focus. Πώς θα το δομήσεις το κίνητρό σου; Στην «ήττα» ή στη «νίκη». Σ’ αυτά τα οφέλη που θα κερδίσεις ή σε αυτά που θα χάσεις αν δεν τον κάνεις. Είναι πολύ απλό: Αν δεν την κάνω τη δουλειά αυτή δεν θα… Πόσο σε πονάει που δεν το ολοκληρώνεις; Τι κερδίζει ο πόνος που θα χρειαστεί να νιώσεις για να το κάνεις ή η απόλαυση του αποτελέσματος;

Ερώτηση 3: Πόσο χρόνο θα δώσω κάθε μέρα

Από τις 24 ώρες που έχει η ημέρα πόσες θα διαθέσεις για αυτό που έχεις δεσμευτεί να κάνεις για να δεις συγκεκριμένα αποτελέσματα; Μισή, μία; Ακόμα και η μισή ώρα την ημέρα δεν είναι λίγη. Συνολικά αν δεσμευτείς σε καθημερινή δράση σε επτά ημέρες θα έχεις δουλέψει 3,5 ώρες. Και 3,5 ώρες είναι κάτι σε σχέση με το τίποτα. Ακόμα και οι 3,5 ώρες μπορεί να φέρουν αποτελέσματα.

Μπορείς να κάνεις ένα ημερολόγιο όπου θα σημειώνεις την πρόοδό σου, την καθημερινή σου εξέλιξη και φυσικά το αποτέλεσμα όταν έρθει.

Get the sh*t done

Κάνε το! Μόνο αυτό μένει, να το κάνεις. Τι και αν πάρεις τετράδια παραγωγικότητας, αν δεις άπειρα βιντεάκια, αν κάθεσαι και διυλίζεις τον κώνωπα. Αν δεν κάνεις τη δουλειά, εκείνη θα μένει πάντα ανολοκλήρωτη.

Και εκεί είναι που θα πρέπει να σε ρωτήσεις τι θες: «Να είναι τέλειο ή ολοκληρωμένο»; Φυσικά το τέλειο είναι το ιδανικό αλλά αν έχεις να διαλέξεις ανάμεσα στο να φύγει από τα χέρια σου ή να το κρατάς εκεί μέχρι να το κάνεις τέλειο, μπορεί να το κρατάς για πολύ καιρό.

Υπάρχει πάντα περιθώριο βελτίωσης και αυτό είναι πολύ βοηθητικό στο να σε βοηθήσει να το τελειώσεις. Να ανεβάζεις τον πήχη ψηλά αλλά και πάλι να μην κολλάς στο να είναι ο πήχης μόνο ψηλά χωρίς να γίνονται άλματα.

Να κάνεις εσύ ό,τι περνά από το δικό σου χέρι και αν χρειαστεί να μπει και άλλος στο παιχνίδι ας μπει και αυτός, εκείνος θα έχει τη δική του δουλειά να κάνει και εσύ τη δική σου.

Όσο δεν το ολοκληρώνεις από εσένα κλέβεις. Αν μπορείς να εππιτρέπεις στον εαυτό σου να σου το κάνεις αυτό τότε εγώ πάω πάσο.

Δυσκολεύεσαι να ολοκληρώσεις τη δουλειά; Ένα από τα Tips παραγωγικότητας που θα ήθελες να έχεις διαβάσει νωρίτερα

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News