Σήμερα θα μιλήσουμε για έμπνευση! Αφορμή για το σημερινό κείμενο στάθηκε η συνάντησή μου με τον ιδρυτή της GoStudent ένα ζεστό μεσημέρι του Μαΐου σε μια ταράτσα με θέα τον Παρθενώνα. Ίσως έχεις ακούσει κι εσύ την πλατφόρμα που συνδέει τους μαθητές με τους κατάλληλους καθηγητές με σκοπό να βοηθήσει τους μαθητές να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους στο έπακρο και να αντικαταστήσουν τον παραδοσιακό τρόπο διδασκαλίας με την καινοτόμα διαδικτυακή διδασκαλία. Ποιο είναι, όμως, το άτομο πίσω από αυτήν την εταιρεία. Μίλησα μαζί του και έφυγα γεμάτη έμπνευση!

Ο ιδρυτής της GoStudent

Ο ιδρυτής της GoStudent και CEO, Felix Ohswald, είναι μόνο 27 ετών και πριν από 7 χρόνια μαζί με τον Gregor Müller COO, αποφάσισαν να χτίσουν μια επιχείρηση που θα ενώσει τους μαθητές με υπέροχους καθηγητές. Ο ίδιος πιστεύει ότι η εκπαίδευση εξαρτάται πολύ από τον δάσκαλο/καθηγητή που έχει ο μαθητής και, αν κάποιος μαθητής είναι άτυχος και έχει έναν «κακό» δάσκαλο στο σχολείο σε βασικά μαθήματα, όπως στα μαθηματικά και τη γλώσσα, δεν λαμβάνει την έμπνευση για να ασχοληθεί με το μάθημα και συνεπώς δεν θα μάθει.

Εκείνος θεωρεί τον εαυτό του τυχερό αφού γνώρισε ως μαθητής έναν χαρισματικό δάσκαλο στο μάθημα της ιστορίας και κάθε φορά που τελείωνε το μάθημα, τους έλεγε εμπνευσμένες ιστορίες που γεφύρωναν την ιστορία με το σήμερα. Επίσης ο καθηγητής της φυσικής τους δίδασκε με έναν μοναδικό τρόπο την φυσική και πολλοί συμμαθητές του μετά από αυτό το μάθημα ασχολήθηκαν με τις θετικές επιστήμες. Ο χαρισματικός δάσκαλος είναι δεδομένο ότι μπορεί να έχει τεράστια θετική επίδραση για έναν μαθητή.

Βρήκαμε τους 5 λόγους που μας ενθουσιάζει να διαβάζουμε εμπνευστικά κείμενα!

Χτίζοντας μια εταιρεία από το μηδέν

Όταν βλέπεις μια εταιρεία απ’ έξω σαν παρατηρητής, δεν γνωρίζεις ούτε το πώς κάποιος λαμβάνει τη δύναμη και την απόφαση να ξεκινήσει κάτι από το μηδέν, ούτε τι χρειάζεται να θυσιάσει για να τα καταφέρει. Βλέπεις μόνο το αποτέλεσμα, την επιτυχία.

Μια εταιρεία είναι όπως ένα γάμος, όπως είπε ο Felix Ohswald. Για τον ίδιο, ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για την επιτυχία μιας εταιρείας η ομάδα. Οι ιδρυτές, οι σχέσεις με την υπόλοιπη ομάδα, ο κοινός στόχος και το να είσαι προσηλωμένος σε αυτόν… Καθώς μιλούσα μαζί του, μου έκανε μεγάλη εντύπωση πώς γίνεται δυο τόσο νέοι άνθρωποι να δημιουργήσουν κάτι τόσο μεγάλο και πώς γίνεται να δημιουργήσουν μια επιτυχημένη εταιρεία σε τόσο νεαρή ηλικία, ειδικά αν σκεφτείς ότι οι περισσότεροι 27χρονοι σήμερα είναι ακόμα φοιτητές.

Ο ίδιος λέει ότι νιώθει πως είναι ακόμα στην αρχή, αφού τα πρώτα 3 με 4 χρόνια προσπαθούσαν να βρουν το business model και δεν επιλέγουν να συγκρίνουν τους εαυτούς τους. Αντίθετα, μελετούν άλλες πετυχημένες εταιρείες και τι κάνουν διαφορετικά σε συγκεκριμένους τομείς, ώστε να γίνουν και εκείνοι καλύτεροι.

ιδρυτής της GoStudent

Να ξεκινήσεις πριν να είσαι έτοιμος ή όχι;

Αυτή η άποψη είναι κάτι που πολλοί πετυχημένοι επικροτούν. Ξεκινάς και σιγά σιγά θα βρεις τον δρόμο σου! Μην περιμένεις να είναι τέλεια τα πράγματα για να ξεκινήσεις. Σύμφωνα με τον Felix, το καλύτερο είναι να μαζέψεις όσες περισσότερες πληροφορίες μπορείς, όσο περισσότερα εφόδια, να κάνεις συνεχώς έρευνες και να λαμβάνεις το feedback που χρειάζεσαι, αλλά να μην σταματάς περιμένοντας την ευκαιρία ή τις κατάλληλες προϋποθέσεις.

Στην πορεία των 7 ετών της δημιουργίας της εταιρείας, κάποια πράγματα δεν δούλεψαν όπως περίμεναν, συνεργάτες-πυλώνες της εταιρείας έφυγαν, έχασαν για λίγο το focus τους, αφού στη φάση της παρουσίασης γεννήθηκαν παράλληλα νέες ιδέες βάσει των αναγκών που υπήρχαν εκεί έξω, αλλά επίσης είδαν ότι κάποια πράγματα δεν δούλεψαν στην πράξη, όπως θα ήθελαν.

Το μήνυμα εδώ είναι ένα και ξεκάθαρο: «να είσαι συγκεντρωμένος στον αρχικό σου στόχο και να μην τα παρατήσεις». Οι περισσότερες εταιρείες δεν αποτυγχάνουν επειδή δεν έχουν καλές ιδέες, αλλά γιατί δεν άντεξαν στις τυχόν αποτυχίες που συνάντησαν στον δρόμο τους.

Η Gen Z πιάνει την πρώτη της δουλειά! Όλα όσα θα ήθελες να ξέρεις

Ποιοι ήταν οι ήρωες του Felix ως παιδί;

Η οικογένειά του, οι γονείς του και ο παππούς του ήταν άνθρωποι που του έδωσαν έμπνευση. Μου μίλησε, όμως, επίσης και για τον  Ρίτσαρντ Φάινμαν, που ήταν Αμερικανός φυσικός, μάλιστα ένας από τους σημαντικότερους θεωρητικούς φυσικούς, που τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής για τη δουλειά του στην Κβαντική Μηχανική.

Η συμβουλή που θα ήθελε να δώσει στα παιδιά που σήμερα είναι 10 ετών και 18 ετών:

Μην ακούς κάποιον που σου δίνει την συμβουλή: «αυτό που θες να κάνεις είναι αδύνατον».

Χρησιμοποίησέ την περισσότερο ως κίνητρο για να αποδείξεις ότι εσύ μπορείς να το κάνεις και κάνε το!

Felix Ohswald

Αν έχεις ένα πάθος, αν πιστεύεις ότι θα γίνεις ο επόμενος καλύτερος παίκτης στο τένις, μην ακούσεις κανέναν που μπορεί να σου πει ότι αυτό είναι αδύνατον. Πάρε αυτή την άποψη ως το κίνητρο που χρειάζεσαι για να μην σταματήσεις μέχρι να γίνεις ο επόμενος Τσιτσιπάς και γίνε!

Δεν ξέρω αν έχει αποτυπωθεί στο κείμενο αυτό το πόσο εμπνευσμένη και ενθουσιασμένη έφυγα από αυτήν την συνάντηση, μ’ έναν άνθρωπο που θέλει να γίνεται κάθε μέρα καλύτερος, αλλάζοντας το μέλλον αυτού του κόσμου. Βρες έναν άνθρωπο με όραμα και άστον να σου μιλάει για το όραμά του, άστον να σου εξηγήσει τι τον εμπνέει και θα φύγεις πιο πλούσιος απ’ την κουβέντα που θα κάνετε, θα φύγεις γεμάτος ιδέες, οράματα, στόχους και ελπίδα για το μέλλον.

Γύρω μας υπάρχουν φωτεινοί άνθρωποι που αλλάζουν τον κόσμο! Εύχομαι να συναντάς μόνο τέτοιους στη ζωή σου.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News