Πόσες φορές δεν λαμβάνουμε έμπνευση από τον αθλητισμό στην καθημερινότητά μας; Το παιχνίδι στα γήπεδα δεν διαφέρει τόσο πολύ και από το παιχνίδι της ζωής. Φτάνει σιγά σιγά η εποχή που οι τελικοί στα σπορ λαμβάνουν την τιμητική τους ειδικά στην περίπτωση του ποδοσφαίρου, που πια μετράμε μέρες για τη λήξη των πρωταθλημάτων και σχετικών αγώνων κυπέλλων, ευτυχώς και επιτέλους, αν μου επιτρέπεται να πω. Δεν θα κάτσω να δω έναν ολόκληρο αγώνα ποδοσφαίρου ή μπάσκετ γιατί δεν μου αρέσει καθόλου, όμως συχνά διαβάζω άρθρα ή βλέπω στους σημαντικούς αγώνες τα τελευταία 5 λεπτά γιατί συχνά οι αθλητές στην προσπάθεια να κερδίσουν, ξεπερνούν τον εαυτό τους και κάνουν πραγματικά άθλους.

ρόλος του προπονητή
Pexels

Η έμπνευση από τον αθλητισμό

Η έμπνευση γι αυτό το άρθρο δόθηκε από τον Τελικό Κυπέλλου Αγγλίας μεταξύ Τσέλσι και Λίβερπουλ. Νικήτρια στέφθηκε η Λίβερπουλ στην διαδικασία των πέναλτι. Διάβασα, λοιπόν, το εντυπωσιακό άρθρο σχετικά με την ψυχολογία των πέναλτι, από τον Ψυχολόγο του ποδοσφαίρου (Γκάιρ Γιορντεντ), όπου ανέλυσε τη στρατηγική των δύο προπονητών και τελικά γιατί τα «Mentality monsters» του Γιούργκεν Κλοπ δεν γεννιούνται αλλά φτιάχνονται.

Δεν είμαι ειδική για να μιλήσω για μπάλα και όλο αυτό το κυνηγητό 22 ανθρώπων πίσω από μια μπάλα για 90 λεπτά η αλήθεια είναι ότι μοιάζει άσκοπο στα μάτια μου. Ωστόσο, έχεις σκεφτεί πόσες φορές ο αθλητισμός έχει δανειστεί ολόκληρους κανόνες από τη ζωή μας;

  • Πέναλτι ή σαν να λέμε ξαφνικός θάνατος ή ρώσικη ρουλέτα. Δεν μπορείς να κερδίσεις πάντα και αφού έχεις προσπαθήσει να κερδίσεις κάτι τελικά καταλήγεις να χτυπάς πέναλτι με δύο μόνο αποτελέσματα, ή χάνει ή κερδίζεις!
  • Αλλαγή: Χρειάζονται αλλαγές και στη ζωή αλλά και στο παιχνίδι. Δεν τον «καις» τον καλό σου παίκτη σε έναν αγώνα μικρότερης σημασίας. Το κρατάς το καλό χαρτί σου για μια καλύτερη περίπτωση, ωστόσο πάντα η ομάδα και το καλό της, είναι αυτό που οδηγεί την στρατηγική μας.
  • Το άθλημα είναι ομαδικό. Αν θες να παίζεις μόνος σου μπαλίτσα μην μπαίνεις σε ομάδα. Καμία ομάδα δεν κερδίζει μόνο χάρη σε έναν παίκτη. Το ένα χέρι νίβει το άλλο και τα δυο το πρόσωπο.
  • Ο Coach ξέρει καλύτερα τι χρειάζεται να κάνεις για να κερδίσεις. Ξέρει το υλικό που έχει στα χέρια του και πώς να το χρησιμοποιήσει ώστε να του δώσει αποτελέσματα. Οι παίχτες δεν θα μπορούσαν να κερδίσουν χωρίς τη στρατηγική του Coach τους.
  • Ό,τι και αν κάνεις, να στοχεύεις στο πλεκτό! Αν έχεις το νου σου οπουδήποτε αλλού δεν θα βάλεις την μπάλα στο τέρμα. Διάλεξε ποιος είναι ο στόχος σε αυτά τα 90 λεπτά ή και σε όλη τη ζωή.
  • Δούλεψε όλην την εβδομάδα για τα 90 λεπτά που θα διαρκέσει ο αγώνας σου. Διάβασε τον αντίπαλο, δες πώς αντιδρά ο αντίπαλος στα πέναλτι, στην άμυνα, στην επίθεση.
  • Δούλεψε την άμυνα αλλά και την επίθεση εξίσου!
  • Σίγουρα υπάρχουν και άλλοι κανόνες που μπορούμε να συσχετίσουμε στην ζωή μας όμως η αλήθεια είναι ότι λίγα ξέρω για το ποδόσφαιρο, τόσα όσα μου χρειάζονται για να πάρω την έμπνευση που αναζητώ κάθε μέρα στη ζωή μου!

Όταν ο προπονητής των παιδιών μας, είναι και ο προπονητής της ζωής τους

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News