Πόσες φορές διαβάζοντας ένα μυθιστόρημα δεν ένιωσες την ανάγκη να ταυτιστείς με την πρωταγωνίστρια. Διάβασες για τον ήρωα που ερωτεύτηκε γιατί έμοιαζε κάπως εξωπραγματικός και προικισμένος με ένα σωρό ταλέντα και παρόλα αυτά εκείνος διάλεξε την πρωταγωνίστρια που δεν είναι τίποτα άλλο από ένα κορίτσι της διπλανής πόρτας όπως εσύ. Και κάπως έτσι ο έρωτας στην λογοτεχνία μας έχει κάνει να βγαίνουμε εκεί έξω και να αναζητάμε τον επόμενο κύριο Ντάρσυ ή τον κύριο Γκρέι.

Ζευγάρια και καραντίνα
John Schnobrich/Unsplash

Όλη η αλήθεια για τους χαρακτήρες των βιβλίων

Όσο και αν θέλουμε να πιστέψουμε ότι εκεί έξω υπάρχει όντως ένας πρίγκιπας και για εμάς που θα μας έχει βασίλισσες όπως τις ηρωίδες των βιβλίων η αλήθεια είναι ότι αυτοί οι χαρακτήρες είναι κατασκευάσματα της φαντασίας μια γυναίκας συγγραφέα. Τις περισσότερες φορές κανένας άντρας στην πραγματική ζωή δεν θα μιλούσε όπως εκείνοι.

Είναι πλασμένοι πολύ όμορφα και ιδανικά και γι’αυτό ξετρελαίνουν τις αναγνώστριες. Όλες εμείς οι κοπέλες της διπλανής πόρτας λαμβάνουμε έμπνευση από τα βιβλία και θέλουμε να ζήσουμε ένα ρομάντζο σαν την τυχερή πρωταγωνίστρια.

Η θάλασσα είναι σαν τον έρωτα: Το ποίημα του Ντίνου Χριστιανόπουλου που δε χορταίνουμε να διαβάζουμε

Προς αναζήτηση ενός ήρωα σαν εκείνο των βιβλίων

Είναι μεγάλη αλήθεια ότι ο έρωτας στην λογοτεχνία έχει πάρει πολλές wannabe σχέσεις στο λαιμό του. Πόσες φορές οι μεγάλες προσδοκίες που μπορεί να είχαμε μας απέτρεψαν από το να ξεκινήσουμε μια σχέση. Ή μπορεί να δώσαμε τελικά την ευκαιρία στη σχέση αλλά έχοντας ανεβάσει πολύ ψηλά τον πήχη και περιμένοντας ο σύντροφός μας να φερθεί όπως ο χ ήρωας του βιβλίου να απογοητευτήκαμε.

Η φαντασία είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο και σχεδόν πάντα είναι απείρως μακριά από την πραγματικότητα.

Αποδεχόμενοι τα πράγματα ως έχουν

Η ζωή είναι εκεί έξω, όσο και αν ψάχνουμε να βρούμε για τον ιδανικό σύντροφο υπάρχει όπως ακριβώς τον έχουμε πλάσει εμείς στο μυαλό μας. Δεν μπορούμε να έχουμε παράλογες απαιτήσεις από τους ανθρώπους γύρω μας.

Ξεκίνησε το 49ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο Μέγαρο – Η μεγάλη γιορτή βιβλίου της πόλης είναι εδώ

Γι’αυτό τα βιβλία τελειώνουν στο happy end

Γιατί είναι βαρετό το να διαβάσεις τι έγινε όταν παντρεύτηκε ο κούκλος και σούπερ μοναδικός ήρωας του βιβλίου το κορίτσι της διπλανής πόρτας. Είναι βαρετό και χωρίς κανένα ενδιαφέρον να διαβάζεις πώς ζουν τον έρωτά τους. Και μετά κάνουν παιδιά, τσακώνονται για το ποιος θα κατεβάσει τα σκουπίδια και που θα πάνε διακοπές για το Πάσχα.

Δεν χρειάζεται στην αναγνώστρια να διαβάσει ότι τελικά ο σούπερ τέλειος χαρακτήρας δεν είναι και τόσο τέλειος και μοιάζει λίγο με τον σύντροφό της. Θέλει να το ζήσει λίγο και να μείνει για πάντα χαραγμένη αυτή η γλυκιά γεύση του

Δεν χρειάζεται στην αναγνώστρια να διαβάσει ότι τελικά ο σούπερ τέλειος χαρακτήρας δεν είναι και τόσο τέλειος και μοιάζει λίγο με τον σύντροφό της. Θέλει να το ζήσει λίγο και να μείνει για πάντα χαραγμένη αυτή η γλυκιά γεύση του happy end.

Τα happy end της ζωής μας τα φτιάχνουμε μόνοι μας. Κάνοντας επιλογές πραγματικές και ολοζώντανες με σάρκα και οστά.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News