Η λεύκη, αν και εντελώς αβλαβής σε βιολογικό ή φυσιολογικό επίπεδο, μπορεί να έχει πολλαπλές επιπτώσεις για την αυτοεκτίμηση ενός ατόμου. Ειδικά για τους νέους, μπορεί να είναι δύσκολο να αποκτήσουν μια αίσθηση αυτοπεποίθησης αν αυτό που είναι έρχεται σε πλήρη αντίφαση με αυτό που μοιάζει με το «φυσιολογικό» σύμφωνα με την κοινωνία. Έτσι, όταν βομβαρδίζεσαι με διαφημίσεις σχετικά με τη διατήρηση ομοιόμορφου τόνου δέρματος, με μοντέλα που μοιάζουν σαν θεές μόλις σηκωθούν από το κρεβάτι και προϊόντα για την επιδιόρθωση του δέρματος, δεν είναι περίεργο ότι μια πάθηση όπως η λεύκη μπορεί να είναι τραυματική.

Τι μπορούμε να κάνουμε όμως για αυτό; Φυσικά να το αγκαλιάσουμε, έτσι, όχι μόνο θα εξοικειωθούμε με την εικόνα, που κατά την γνώμη μου είναι πανέμορφη, αλλά και τα άτομα που πάσχουν από λεύκη θα αισθάνονται όμορφα με τον εαυτό τους.

Η Mik Zazon αποτελεί τη δική μας πηγή έμπνευσης και σε βοηθά να αγαπήσεις το σώμα σου

Φωτογραφίες από γυναίκες με λεύκη: Η πραγματική ομορφιά του ανθρώπου

Η φωτογράφος Elisabeth Van Aalderen συμφωνεί μαζί μου. Πριν από κάποια χρόνια, όταν ήταν μόλις 25 ετών, άρχισε να παρατηρεί λευκές κηλίδες και σημάδια στο δέρμα της. Η ίδια αποκάλυψε σε συνέντευξή της, «Άρχισα να έχω μικροσκοπικές λευκές κηλίδες στο αριστερό μου χέρι. Μετά από μερικές εβδομάδες, οι μικρές κηλίδες μετατράπηκαν σε ένα μεγαλύτερο σημάδι. Τότε ξεκίνησαν όλα. Σήμερα, το 60% του δέρματός μου καλύπτεται από λεύκη».

Αντί, όμως, να αγκαλιάσει αυτόματα το νέο της δέρμα, προσπάθησε να κάνει ό,τι μπορούσε για να αντιστρέψει την κατάσταση. «Όταν διαγνώστηκα, ξεκίνησα δερματοθεραπεία», εξήγησε η Aalderen. «Κρέμες, θεραπεία, δίαιτα χωρίς γλουτένη, χορτοφαγική διατροφή, απέφευγα τον ήλιο κι έκανα γιόγκα. Δοκίμασα τα πάντα. Τίποτα δεν πέτυχε. Τελικά, σταμάτησα αυτές τις θεραπείες γιατί δεν ήθελα η ζωή μου να είναι έτσι. Δεν μπορούσα να αλλάξω το γεγονός ότι έχω λεύκη, οπότε άρχισα να την αγκαλιάζω».

Οι 4 τρόποι που θα ανεβάσουν την αυτοπεποίθησή σου στα ύψη

Ως κάποια που εργαζόταν στο παρελθόν στο χώρο της μόδας ως στυλίστρια και καλλιτεχνική διευθύντρια, ήξερε πόσο άδικη ήταν η βιομηχανία για τους ανθρώπους που δεν πληρούσαν όλες τις τυπικές προϋποθέσεις. Ως εκ τούτου, ξεκίνησε το ταξίδι της αυτοαποδοχής. 

Για να αλλάξει το status quo και να αμφισβητήσει τα πρότυπα ομορφιάς, μέρος του ταξιδιού της περιλάμβανε τη φωτογράφιση άλλων γυναικών που έχουν επίσης λεύκη. Η φωτογράφος δήλωσε: «Είναι το μεγαλύτερο και πιο δύσκολο ταξίδι αποδοχής του εαυτού μου». Το συγκινητικό φωτογραφικό της έργο έχει από τότε ενδυναμώσει πολλές γυναίκες με λεύκη, εμπνέοντάς τες να αγαπήσουν τον εαυτό τους και το δέρμα τους όπως ακριβώς είναι.

Φωτογραφίες από γυναίκες με λεύκη: Δες το έργο της φωτογράφου

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News