Ο Κλασικός Μαραθώνιος Αθηνών είναι διεθνής αγώνας που θεωρείται κορυφαίο αθλητικό γεγονός της χώρας μας. Τα πλήθη καταφθάνουν από όλες τις γωνιές του κόσμου για να τρέξουν την διαδρομή που έτρεξε ο Φειδιππίδης για να μοιραστεί το νικητήριο μήνυμα «Νενικήκαμεν» στη μάχη κατά των Περσών. Όλη η έμπνευση από τον Στέλιο Πρασσά, τον μαραθωνοδρόμο που στα ενενήντα του χρόνια, τερμάτισε στο Παναθηναϊκό Στάδιο και μας έκανε να ανατριχιάσουμε.

Αυτό είναι το καλύτερο που έχεις να δώσεις;

36ος Μαραθώνιος της Αθήνας

Ο παλμός του Μαραθώνιου

Η μέρα του Κλασικού Μαραθώνιου της Αθήνας είναι μια μέρα γιορτής για την πόλη μας. Γιορτάζει η υγεία, η άθληση, το πείσμα, το πάθος, η αγάπη, η περηφάνια! Έχω βρεθεί στο παρελθόν στις κερκίδες του Παναθηναϊκού σταδίου και έχω συγκινηθεί και εμπνευστεί από ανθρώπους που κατάφεραν αυτόν το προσωπικό άθλο. Έχω τρέξει το πεντάρι, αν και δεν θεωρώ τον εαυτό μου δρομέα και έχω κλάψει καθώς έμπαινα τρέχοντας στο στάδιο και τη στιγμή του τερματισμού.

Αυτό που γίνεται όταν τρέχεις σε αυτόν τον αγώνα, είναι συγκλονιστικό. Τα τύμπανα που δίνουν τον παλμό, τα χρώματα, τα γέλια και τα χειροκροτήματα από δεξιά αριστερά, «η βόλτα»στο κέντρο της Αθήνας μας είναι κάτι μοναδικό που δεν περιγράφεται.

Φαντάσου λοιπόν όλο αυτό να το ζεις στα τελευταία 5 χιλιόμετρα μιας διαδρομή 42.195 μέτρων. Έχοντας ξεκινήσει νωρίς το πρωί από τον Μαραθώνα, με μόνη συντροφιά την ανάσα σου και το πάθος σου κάνεις το μοναχικό ταξίδι που δεσμεύτηκες μήνες πριν να ολοκληρώσεις. Δεσμεύτηκες σε ένα πρόγραμμα, σε θυσίες στο φαγητό, σε εξόδους και έναν διαφορετικό τρόπο ζωής, ειδικά αν δεν είσαι επαγγελματίας. Το πιο απίστευτο από όλα είναι ότι από όσο γνωρίζω ο μαραθώνιος είναι ένας αγώνας που δεν μπορείς να προετοιμάσεις και άλλη φορά, είναι η πρόβα τζενεράλε σου ή μέρα της πρεμιέρας, δηλαδή, δεν λες θα τρέξω 42 χιλιόμετρα σήμερα για προπόνηση, τρέχεις με το πρόγραμμά σου για να είσαι δυνατός και να το καταφέρεις.

Κάθε τερματισμός στον Μαραθώνιο

Κάθε φορά που ένας μαραθωνοδρόμος τερματίζει τον αγώνα είναι μια νίκη! Μια νίκη του ανθρώπου που κατάφερε έναν τεράστιο στόχο προσηλωμένος στο αποτέλεσμα. Πώς να μην πάρεις έμπνευση από αυτό; Πώς να μείνεις ασυγκίνητος, όταν βλέπεις ανθρώπους να τρέχουν, κάποιοι ακόμα και ξυπόλυτοι, άλλοι ως συνοδοί ανθρώπων με αναπηρία, άλλοι με τρεμάμενα πόδια και να μην τα παρατούν.

Ο κύριος Στέλιος Πρασσάς, Μαραθωνοδρόμος ετών 90!

Ο κύριος Στέλιος Πρασσάς, ο δαφνοστεφανωμένος μαραθωνοδρόμος, που τερμάτισε χθες στον Κλασικό Μαραθώνιο στα 90 του χρόνια, μας δίνει έμπνευση! Καθώς τον βλέπω προσπαθώ να σκεφτώ όλα όσα έχει ζήσει σε αυτή τη μακρά πορεία της ζωής του. Πολέμους, εμφυλίους, χούντα, capital controls, πανδημίες. Όπως όλοι οι μεγάλοι άνθρωποι κουβαλούν μέσα τους όλη την ιστορία της χώρας, όπως τη βίωσαν εκείνοι. Ενενήντα χρόνια! Σχεδόν ένας αιώνας και αυτά τα δυό πόδια, τον κρατάνε και υποστηρίζουν σε ό,τι βάλει ο νους του. Ένα ζευγάρι πόδια που συνεργάζονται με το σώμα αυτό και το εγκέφαλό του, που του λένε να μη σταματήσει αν δεν δει το Καλλιμάρμαρο, το πιο όμορφο στάδιο του κόσμου.

Ο κύριος Στέλιος Πρασσάς αποτελεί έμπνευση για όλους γιατί επιλέγει να τρέξει! Γιατί ο τρόπος ζωής του και οι επιλογές που κάνει του δίνουν αυτό την μακροζωία και την ποιότητα ζωής που θεωρώ ότι έχει. Γιατί επιλέγει να επικεντρωθεί σε αυτό που μπορεί και όχι σε αυτό που δεν μπορεί.

Προφανώς για να τερματίσει τον Κλασικό Μαραθώνιο είναι προετοιμασμένος, έχει δουλέψει σκληρά, καμία νίκη δεν έρχεται κατά τύχη. Πόσο πολύ με εμπνέει και όποτε θυμάμαι τον τερματισμό του, σκέφτομαι ότι αν το ήθελα θα μπορούσα και εγώ να το κάνω. Είναι ένα φωτεινό παράδειγμα για όλους μας, μοιάζει με φάρος και πολύ χαίρομαι που έμαθα την ιστορία του.

Σταμάτα να σε αυτοπεριορίζεις

Τα χρόνια και τα κιλά σου είναι μοναχά ένα νούμερο που χρειάζεται να γνωρίζει μόνο ο γιατρός σου. Κάθε φορά που λες ότι δεν μπορώ γιατί είμαι μεγάλος, να θυμάσαι τον Στέλιο Πρασσά και τα χιλιόμετρα που έτρεξε χθες. Κάθε φορά που σκέφτεσαι ότι αυτό είναι αδύνατον να θυμάσαι ότι αν κόψεις αυτό το α μπροστά από τη λέξη αυτή γίνεται ΔΥΝΑΤΟΝ και αφού το έκανε και κάποιος άλλος μπορείς και εσύ, αρκεί να το θες, αρκεί να βρεις ένα σημαντικό λόγο για να το κάνεις.

Πίστεψε ότι μπορείς και είσαι ήδη στα μισά! Σήμερα όλη η έμπνευση από τον Στέλιο Πρασσά που αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για όλους μας!

Είτε πιστεύεις ότι μπορείς, είτε όχι, έχεις δίκιο!

Henry Ford

Όλες εκείνες τις φορές που σε αυτοπεριόρισες και έμεινες σε μια δουλειά που δεν σου ταιριάζει

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News