Σε λίγες μέρες ξεκινούν τα σχολεία. Το πρώτο κουδούνι θα χτυπήσει, τα παιδιά μας σαν καλοκουρδισμένα ρομποτάκια θα σηκώνονται το πρωί, θα παίρνουν το πρωινό τους, θα ντύνονται και θα φεύγουν από το σπίτι για να μάθουν γράμματα, να περάσουν χρόνο με άλλα παιδιά, να παίξουν. Θα γυρνούν φορτωμένα με γνώση, συναισθήματα, κούραση. Δεν θα έχουν χρόνο για παιχνίδι, χρόνο για να περάσουμε μαζί και θα δίνονται μάχες για να κάνουν μπάνιο, να συγυρίσουν τα πράγματά τους και τελικά να κοιμηθούν. Όσο και αν σου φαίνονται πεσιμιστικές οι παραπάνω γραμμές, το ξέρουμε όλοι ότι κάπως έτσι είναι η σχολική χρονιά. Αν δεν είσαι γονιός, ενδέχεται να απορείς κιόλας και να λες: «Τόσο δύσκολη είναι η γονεϊκότητα»;

Κάποια από αυτά που απασχολούν τους γονείς και ακούς σε πηγαδάκια

Εκρήξεις θυμού, σχέσεις μεταξύ των αδελφών, συμπεριφορά και δυσκολία στην επικοινωνία, προσκόλληση σ’ έναν γονιό, θέματα με τον ύπνο, θέματα με την διατροφή, παιχνίδι, γκρίνια και παιδί, ψέματα των παιδιών και των γονιών, όρια σφιχτά ή ανύπαρκτα. Αυτά και άλλα τόσα, που αν είσαι γονιός, ξέρεις ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε σχεδόν καθημερινά.

Ξαφνικά γίνομαι γονιός και ξεχνάω ότι κάποτε ήμουν και εγώ παιδί και ήθελα να έχω μια όσο γίνεται ισότιμη σχέση με τους γονείς μου. Να με σέβονται, να καταλαβαίνουν όσα νιώθω, να μην με κριτικάρουν και να μην με προσβάλουν. Ήθελα να έχουμε μια σχέση υποστήριξης και σεβασμού και μια σχέση που θα μου προσφέρει ασφάλεια ώστε να διώχνει μακριά τους φόβους που μπορεί να είχαν καρφωθεί στο μυαλό μου και δεν με άφηναν να προχωρήσω. Να έχουμε μια σχέση ουσιαστική, χωρίς κανείς να πιέζεται και κανείς να μην νιώθει ότι χρειάζεται να βρει άμεσα την «έξοδο κινδύνου».

Αν μεγαλώσατε με ανθρώπους που σας σεβάστηκαν και έδειξαν την εκτίμησή τους βλέποντας σας ως ένα άτομο μοναδικό και σημαντικό, αν σας έδειξαν γνήσια, ανιδιοτελή αγάπη και άφθονη εποικοδομητική προσοχή τότε διαθέτετε ένα μεγάλο οπλοστάσιο που θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε κι εσείς με τη σειρά σας υγιείς και λειτουργικές σχέσεις στη δική σας εστία…

Philippa Perry

Θέματα προς επίλυση

Τέρατα κάτω από το κρεβάτι:

Κλασικό θέμα που έχουν τα μικρά παιδιά, όταν έρχεται η ώρα να πέσουν για ύπνο. Κάποια παιδιά θεωρούν ότι ο ύπνος είναι μικρός θάνατος, δεν θέλουν να αποχωριστούν τους γονείς τους, φοβούνται να κοιμηθούν και η ιστορία που δημιουργούν μοιάζει κάπως έτσι: Υπάρχουν αράχνες κάτω από το κρεβάτι μου, στην ντουλάπα υπάρχει ένα τέρας, κλπ.

Αντί να απορρίψεις την ιδέα ότι υπάρχουν τέρατα ή αράχνες, δώσε ένα όνομα στο συναίσθημα που τα τέρατα φαίνεται να αντιπροσωπεύουν: «Ακούγεσαι φοβισμένος, μπορείς να μου πεις λίγο περισσότερα;» ή «Ας φτιάξουμε μια ιστορία γι’ αυτά τα τέρατα. Ποια είναι τα ονόματά τους;». Ίσως τελικά αυτός είναι ο τρόπος να νικήσετε μαζί τα τέρατα. Δεν παίζει τόσο ρόλο η ιστορία, όσο το ότι θα μείνετε μαζί μέχρι να νιώσουν ήρεμα και ότι δεν θα απορριφθεί το συναίσθημά τους.

Ύπνος:

Πρώτο-πρώτο στα θέματα που απασχολούν τοους γονείς μικρών παιδιών! Πάντα θα υπάρχει εκεί έξω ένα παιδί που δεν θέλει να κοιμηθεί, που ακούει και την καρφίτσα που πέφτει, που με το που το βάλεις στο κρεβάτι του για να κοιμηθεί είναι ο μεγαλύτερος εφιάλτης του. Οι τεχνικές πολλές, εκεί έξω θα βρεις ένα σωρό από βιβλία που υπόσχονται αποτελέσματα. Οι πρόσφατες έρευνες απέδειξαν ότι η εκπαίδευση ύπνου αυτού του τύπου, βλάπτει την εγκεφαλική ανάπτυξη του παιδιού.

Είναι απόλυτα κατανοητό γιατί οι γονείς ασχολούνται τόσο πολύ με αυτό το ζήτημα. Ο διακεκομμένος ύπνος είναι ένας από τους λόγους που προκαλεί αυτήν την εξάντληση και τη γκρίνια που έχουμε μικροί και μεγάλοι. Το να έχουμε εμμονή με το να κοιμηθεί το παιδί γρήγορα, νωρίς και μάλιστα μόνο του, είναι κάτι που βλάπτει και τη σχέση παιδιού-γονιού. Αυτό συμβαίνει γιατί τα παιδιά δεν ξέρουν μόνα τους να ανακουφίζονται από τα αρνητικά τους συναισθήματα. Αυτό είναι κάτι που μαθαίνουν μόνο μέσα από τους γονείς τους και μάλιστα όταν συμβαίνει κατ’ εξακολούθηση και όχι μόνο μια φορά.

Με άλλα λόγια μαθαίνουμε να παρηγορούμε και να ανακουφίζουμε μόνοι μας τον εαυτό μας, όταν το έχουμε βιώσει ως παιδιά από τους γονείς μας. Πρόκειται για ένα καθήκον που δεν έχει ωράριο, μας βαραίνει 24 ώρες το 24ωρο και ναι αυτό είναι ένα τεράστιο σοκ ειδικά για τους νέους γονείς.

Αντίθετα αν το παιδί συσχετίσει τον ύπνο με μια διαδικασία που εμπεριέχει ασφάλεια, συντροφικότητα, ανακούφιση, θα χαίρεται που φτάνει η ώρα να πάει στο κρεβάτι. Το γεγονός ότι πείθουμε τα παιδιά να κοιμηθούν για να μείνουμε επιτέλους μόνοι, σίγουρα δημιουργεί αντίθετα αποτελέσματα αφού το παιδί την ώρα του ύπνου την ταυτίζει με την μοναξιά και την απόρριψη.

Αδέρφια και ζήλια:

Είναι πολύ φυσιολογικό ένα μικρό παιδί, που υποδέχεται το αδερφάκι του, να να νιώθει το αίσθημα της ζήλιας. Μαζί με την αποκλειστική προσοχή της μητέρας, έρχονται και οι ώρες φροντίδας προς εκείνο το νέο χαριτωμένο πλάσμα, που πρέπει να αγαπάς κιόλας.

Η κατανόηση του συναισθήματος του παιδιού είναι το κλειδί, ειδικά αν έχεις βιώσει κάτι αντίστοιχο με τα αδέρφια σου και ίσως καταφέρεις να μπεις στη θέση του καλύτερα. Όταν η συμπεριφορά του παιδιού δείχνει ζήλια ή ότι νιώθει παραμελημένο, μπορείς να ανατρέξεις στο παρελθόν και να του πεις πώς ένιωσες εσύ ως παιδί όταν ήρθε η αδερφή ή ο αδερφός σου στη ζωή. Το παιδί θα νιώσει ταύτιση και θα χαρεί που και ο γονιός του το καταλαβαίνει.

Παιχνίδι:

Υπάρχουν φορές που το παιδί θέλει έναν ενήλικα από πάνω του για να παίζουν μαζί. Είναι πολλές φορές κουραστικό αλλά ίσως έχεις προσέξει και εσύ, ότι όταν το παιδί ζητά να παίξετε κάτι μαζί, πχ. με τα κουβαδάκια στην άμμο, αν παίξεις όντως μαζί του, για λίγο στην αρχή και αρχίσεις το παιχνίδι, σε λίγο θα αφοσιωθεί σε αυτό που κάνει και θα σε ξεχάσει, έτσι θα μπορείς να διαβάσεις το βιβλίο σου ή να χαζέψεις στο κινητό σου χωρίς διακοπή.

Αντίθετα, αν είχες πιάσει το βιβλίο σου εξ αρχής, θα έχεις ένα παιδί δίπλα σου να μουρμουρίζει συνεχώς και να κραυγάζει για προσοχή και μάλιστα την αποκλειστική σου προσοχή.

το βιβλίο ποου θα ήθελες να είχαν διαβάσει οι γονείς σου

Το βιβλίο που θα ήθελες να είχαν διαβάσει οι γονείς σου (και τα παιδιά σου θα σε ευχαριστούν)

Το βιβλίο της Philippa Perry: Το βιβλίο που θα ήθελες να είχαν διαβάσει οι γονείς σου , είναι το βιβλίο που θα έπρεπε να διαβάσουν όλοι οι γονείς και να ανατρέχουν συχνά σε αυτό σε όλη τη φάση της ανατροφής. Ένα από τα καλύτερα βιβλία γονεϊκότητας που έχει γραφτεί. Κυκλοφορεί σε όλα τα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Διόπτρα και στο www.dioptra.gr.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News