Οι ιστορίες με ηθικά διδάγματα είναι οι αγαπημένες μου. Η αλήθεια είναι ότι βρίσκω σχεδόν καθημερινά την ευκαιρία να διαβάσω εμπνευστικές ιστορίες είτε μέσα από το ίντερνετ και άρθρα είτε μέσα στα βιβλία αυτοβελτίωσης που διαβάζω. Οι παραβολές μας βοηθούν να γίνουν πιο κατανοητές οι ιστορίες που στηρίζουν το βιβλίο οι συγγραφείς και μας βοηθούν να τις θυμόμαστε για καιρό γιατί σαφώς η πληροφορία που δέχεται καθημερινά ο εγκέφαλός μας είναι τεράστια, οπότε εκ των πραγμάτων κάτι θα ξεχαστεί.

Ιστορίες με ηθικά διδάγματα

  • Ο αλυσοδεμένος ελέφαντας (Πίστη):

Ένας κύριος περπατούσε σε ένα στρατόπεδο ελεφάντων και παρατήρησε ότι οι ελέφαντες δεν ήταν σε κλουβιά ή δεν κρατούνταν με τη χρήση αλυσίδων. Το μόνο που τους εμπόδιζε να δραπετεύσουν, ήταν ένα μικρό κομμάτι σχοινιού δεμένο στο ένα πόδι τους.

Καθώς ο άνδρας κοίταζε τους ελέφαντες, ήταν εντελώς μπερδεμένος ως προς το γιατί οι ελέφαντες δεν χρησιμοποίησαν απλώς τη δύναμή τους για να σπάσουν το σχοινί και να δραπετεύσουν. Θα μπορούσαν εύκολα να το κάνουν, αλλά αντίθετα, δεν προσπάθησαν καθόλου.

Τα 15 πιο εμπνευστικά quotes από πετυχημένες γυναίκες

Περίεργος και θέλοντας να μάθει την απάντηση, ρώτησε έναν εκπαιδευτή που ήταν κοντά γιατί οι ελέφαντες απλώς στέκονταν εκεί και δεν προσπάθησαν ποτέ να ξεφύγουν.

Ο εκπαιδευτής απάντησε: «Όταν είναι πολύ μικρά χρησιμοποιούμε σχοινί ίδιου μεγέθους για να τα δένουμε και σε αυτή την ηλικία, αρκεί να τα κρατάμε. Καθώς μεγαλώνουν, ρυθμίζονται να πιστεύουν ότι δεν μπορούν να απομακρυνθούν. Πιστεύουν ότι το σχοινί μπορεί ακόμα να τους κρατήσει, έτσι δεν προσπαθούν ποτέ να απελευθερωθούν».

Ο μόνος λόγος που οι ελέφαντες δεν απελευθερώνονται και δεν δραπετεύουν από το στρατόπεδο είναι γιατί με τον καιρό υιοθέτησαν την πεποίθηση ότι απλά αυτό δεν είναι δυνατό.

οι ήρωες που σε εμπνέουν
Pexels

Το ηθικό δίδαγμα της ιστορίας

Ανεξάρτητα από το πόσο ο κόσμος προσπαθεί να σε κρατήσει πίσω, συνεχίσε πάντα με την πεποίθηση ότι αυτό που θέλεις να πετύχεις είναι εφικτό. Το να πιστεύεις ότι μπορείς να γίνεις επιτυχημένος είναι το πιο σημαντικό βήμα για να το πετύχεις.

12 αγαπημένα quotes που μου δίνουν κίνητρο, όταν χρειάζομαι έμπνευση. Το 7ο είναι αυτό που ξεχωρίζω

  • Σκέψου έξω από το κουτί (Δημιουργική Σκέψη):

Σε μια μικρή ιταλική πόλη, πριν από πολλά πολλά χρόνια, ένας ιδιοκτήτης μικρής επιχείρησης χρωστούσε ένα μεγάλο χρηματικό ποσό σε έναν τοκογλύφο. Ο τοκογλύφος ήταν ένας πολύ ηλικιωμένος, μη ελκυστικός τύπος που έτυχε να γλυκοκοιτάξει την κόρη του ιδιοκτήτη της επιχείρησης.

Αποφάσισε να προσφέρει στον επιχειρηματία μια συμφωνία που θα εξαφάνιζε εντελώς το χρέος που του όφειλε. Ωστόσο, θα έσβηνε το χρέος μόνο αν μπορούσε να παντρευτεί την κόρη του επιχειρηματία. Περιττό να πούμε ότι αυτή η πρόταση αντιμετωπίστηκε με ένα βλέμμα αηδίας.

Ο τοκογλύφος είπε ότι θα έβαζε δύο βότσαλα σε μια τσάντα, ένα λευκό και ένα μαύρο. Η κόρη θα έπρεπε στη συνέχεια να πιάσει το χέρι στην τσάντα και να διαλέξει ένα βότσαλο. Αν ήταν μαύρο, το χρέος θα εξαφανιζόταν, αλλά ο τοκογλύφος θα την παντρευόταν. Αν ήταν το λευκό, το χρέος θα εξαφανιζόταν επίσης, αλλά η κόρη δεν θα έπρεπε να τον παντρευτεί.

Έσκυψε λοιπόν και μάζεψε δύο βότσαλα. Ενώ τα μάζευε, η κόρη παρατήρησε ότι είχε πάρει δύο μαύρα βότσαλα και τα είχε βάλει και τα δύο στην τσάντα. Στη συνέχεια ζήτησε από την κόρη να πιάσει την τσάντα και να διαλέξει μόνο ένα.

Η κόρη είχε φυσικά τρεις επιλογές για το τι θα μπορούσε να κάνει:

-Να αρνηθεί να διαλέξει βότσαλο από την τσάντα.
-Να ζητήσει να βγάλει και τα δύο βότσαλα από την τσάντα ώστε να ξεσκέπασε τον τοκογλύφο για την απάτη.
-Να διαλέξει ένα βότσαλο από την τσάντα γνωρίζοντας καλά ότι ήταν μαύρο και να θυσιάσει τον εαυτό της για την ελευθερία του πατέρα της.

Τι έκανε; Έβγαλε ένα βότσαλο από την τσάντα και πριν το κοιτάξει «κατά λάθος» το έριξε στη μέση των άλλων βότσαλων. Είπε τότε στον τοκογλύφο:

«Ω, πόσο αδέξιο ήταν εκ μέρους μου! Δεν πειράζει, αν κοιτάξεις στην τσάντα γι’ αυτό που έχει απομείνει, θα μπορέσεις να καταλάβεις ποιο βότσαλο διάλεξα».

Το βότσαλο που έμεινε στην τσάντα είναι προφανώς μαύρο και βλέποντας ότι ο τοκογλύφος δεν ήθελε να εκτεθεί, έπρεπε να παίξει μαζί σαν το βότσαλο που άφησε η κόρη να ήταν λευκό και να ξεκαθαρίσει το χρέος του πατέρα της.

Το ηθικό δίδαγμα της ιστορίας:

Είναι πάντα δυνατό να ξεπεράσεις μια δύσκολη κατάσταση σε όλη τη διάρκεια της σκέψης και να μην ενδώσεις στις μόνες επιλογές από τις οποίες πιστεύεις ότι πρέπει να διαλέξεις.

  • Το εμπόδιο στο μονοπάτι μας (Ευκαιρία)

Στην αρχαιότητα, ένας βασιλιάς είχε τοποθετήσει έναν ογκόλιθο σε ένα δρόμο. Στη συνέχεια κρύφτηκε και παρακολουθούσε αν κάποιος θα μετακινούσε τον ογκόλιθο από τη μέση. Μερικοί από τους πλουσιότερους εμπόρους και αυλικούς του βασιλιά πέρασαν και απλώς περπάτησαν γύρω του.

Πολλοί κατηγόρησαν δυνατά τον Βασιλιά που δεν κρατούσε τους δρόμους καθαρούς, αλλά κανένας από αυτούς δεν έκανε τίποτα για να βγάλει την πέτρα από τη μέση.

Τότε ήρθε ένας χωρικός κουβαλώντας ένα φορτίο με λαχανικά. Όταν πλησίασε τον ογκόλιθο, ο χωρικός άφησε το βάρος του και προσπάθησε να σπρώξει την πέτρα έξω από το δρόμο. Μετά από πολλά σπρωξίματα και ζόρι, τελικά τα κατάφερε.

Αφού ο χωρικός επέστρεψε για να μαζέψει τα λαχανικά του, παρατήρησε ένα πουγκί στο δρόμο όπου βρισκόταν ο ογκόλιθος.

Το πουγκί περιείχε πολλά χρυσά νομίσματα και ένα σημείωμα του Βασιλιά που εξηγούσε ότι ο χρυσός ήταν για εκείνον που έβγαλε τον ογκόλιθο από το δρόμο.

Το ηθικό δίδαγμα της ιστορίας:

Κάθε εμπόδιο που συναντάμε στη ζωή, μας δίνει την ευκαιρία να βελτιώσουμε τις συνθήκες ζωής μας, και εκεί που οι τεμπέληδες παραπονιούνται, οι άλλοι δημιουργούν ευκαιρίες μέσα από την ευγενική τους καρδιά, τη γενναιοδωρία και την προθυμία τους να ολοκληρώσουν τα πράγματα.

Οι ιστορίες με ηθικά διδάγματα είναι αυτές που αγαπώ περισσότερο. Μάζεψα τις τρεις από αυτές που ξεχωρίζω και ελπίζω να σου δώσουν και εσένα την έμπνευση που χρειάζεσαι σήμερα.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News