Τον Ιούλιο του 1994, περίπου ένα εκατομμύριο Τούτσι στη Ρουάντα δολοφονήθηκαν από τους Χούτου. Είκοσι οκτώ χρόνια μετά τη γενοκτονία, δύο γυναίκες που συμμετέχουν στα προγράμματά μας και τότε βρέθηκαν σε αντίπαλα στρατόπεδα μιλούν για το χθες και το σήμερα.

Η ιστορία της επιζήσασας: Immaculee

Η Immaculee ήταν μόλις 20 χρονών όταν όλα τα μέλη της οικογένειάς της σκοτώθηκαν, με εξαίρεση μία αδερφή της.

Όταν ήταν μικρή, οι δάσκαλοι και οι συμμαθητές της στο σχολείο την κορόιδευαν, όπως έκαναν γενικώς με τους Τούτσι. Λέει πως ένιωθε σαν να μην ανήκε στην κοινότητα και πως – εξαιτίας του διαχωρισμού που επικρατούσε – δεν κατάφερε να τελειώσει το γυμνάσιο.

Όταν ξεκίνησαν οι επιθέσεις στην περιοχή της, η Immaculee θυμάται πως είδε τους γείτονές της να εγκαταλείπουν τρέχοντας τα σπίτια τους, ενώ κάποιοι τους κυνηγούσαν. Εκείνη, μαζί με τα αδέρφια της και τη μητέρα της, πήγαν και κρύφτηκαν, αλλά ο πατέρας της έμεινε σπίτι και ήταν από τους πρώτους που σκοτώθηκαν.

«Στρατιώτες της κυβέρνησης ήρθαν και μας βρήκαν εκεί που κρυβόμασταν και τους είπαμε τι συνέβη, με την ελπίδα ότι θα μας βοηθούσαν. Την επόμενη μέρα ήρθαν με πολλούς ακόμα στρατιώτες κι άρχισαν να μας πυροβολούν. Όσοι προσπάθησαν να ξεφύγουν βγαίνοντας από το κτίριο, σκοτώθηκαν, τους έσφαξαν με τις ματσέτες. Μετά την επίθεση συνειδητοποίησα ότι μόνο εγώ και η αδερφή μου είχαμε γλιτώσει και ότι τα υπόλοιπα αδέρφια μας και η μητέρα μας είχαν σκοτωθεί», αφηγείται η Immaculee. Η Immaculee διασώθηκε τελικά από στρατιώτες του Πατριωτικού Μετώπου της Ρουάντας (RPF).

Ως μέρος της επούλωσης του ψυχικού τραύματος που είχε υποστεί, η Immaculee έγινε μέλος μιας ομάδας γυναικών που έχουμε δημιουργήσει στη Ρουάντα. Εκεί έμαθε διάφορες δεξιότητες, ενώ η ίδια ομάδα τη βοήθησε να αγοράσει μια ραπτομηχανή και να ξεκινήσει τη δική της δουλειά. Μέσω των γυναικών αυτών απέκτησε επίσης φούρνο, δεξαμενή νερού και ζώα, ενώ έλαβε και ψυχοκοινωνική στήριξη. Στα πλαίσια της συμβουλευτικής που παρακολούθησε, συνάντησε γυναίκες που οι σύζυγοί τους βρίσκονταν φυλακή εξαιτίας της συμμετοχής τους στη γενοκτονία των Τούτσι.

Διαβάστε περισσότερα στο actionaid.gr

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News