Σήμερα θα σου γράψω για τις καλοκαιρινές ιστορίες και πώς αλλάζουν μέσα στα χρόνια καθώς μεγαλώνουμε. Όσο χρονών και αν είσαι, η χαρά του καλοκαιριού σε μεθά! Σε μαγεύει, σε κάνει να ανυπομονείς, να γελάς, να ετοιμάζεσαι με ενθουσιασμό, να βγαίνεις σχεδόν κάθε μέρα, να μη σε χωράει ο τόπος. Από παιδιά που οι διακοπές μας κρατούσαν 90+ μέρες μέχρι τώρα που μεγαλώσαμε και αποκτήσαμε ευθύνες δικές μας, ελάχιστοι είναι οι άνθρωποι που θα ακούσεις να έχουν γκρίνια το καλοκαίρι. Ελάχιστοι είναι εκείνοι που δεν αγαπούν το καλοκαίρι και θα τους ακούσεις να λένε: «Πότε θα τελειώσει επιτέλους το καλοκαίρι».

Οι καλοκαιρινές ιστορίες της ζωής μας

 1. Τα πρώτα καλοκαίρια μας που δεν έχουμε μνήμες αλλά οι hard copy φωτογραφίες στο πατρικό σε βάζουν σε μια άλλη εποχή. Στην εποχή που οι γονείς σου ήταν νέοι και γεμάτοι δροσιά. Τα μαγιό ήταν διαφορετικά, όπως και τα γυαλιά και τα μαλλιά τους. Φαινόταν τόσο χαρούμενοι και ανέμελοι με σένα εκεί γύρω τους, στις πισίνες τις φουσκωτές με το θαλασσινό νερό, με τα μπρατσάκια εκείνα τα περάστια πορτοκαλί και εσένα μια σταλιά να κάνεις τα παιχνίδια και τις χαρές σου και να μην νοιάζεσαι για τίποτα.
 2. Τα πρώτα καλοκαίρια ως μωρό και τις ιστορίες που έχεις ακούσει τόσες φορές για όλα εκείνα τα ταξίδια στο χωριό, στο σημείο που σταμάτησαν για να ταΐσουν το μωρό που πήγαιναν να γνωρίσουν στον παππού και τη γιαγιά.
 3. Τα καλοκαίρια που θυμάσαι και μοιάζουν τόσο πολύ το ένα με το άλλο που δεν μπορείς να ξεχωρίσεις πότε έγινε τι. Τα καλοκαίρια στο εξοχικό που ξεκινούσαν 15 Ιουνίου και τελείωναν 10 Σεπτέμβρη. Με ένα μικρό διάλειμμα στο χωριό και στους κουμπάρους.
 4. Τα έφηβα καλοκαίρια που τα μεσημέρια διαβάζαμε μετά μανίας, τη Super Κατερίνα και λύναμε όλες τις απορίες με τα πώς και τα γιατί και σε όλα αυτά που ονειρευόμασταν να έρθουν σιγά σιγά στο δρόμο μας. Με τα βράδια να στρώνουμε ψάθες στη θάλασσα και να κοιτάμε τον φωτεινό ουρανό και να ρωτάμε ένα σωρό ερωτήματα και σκέψεις για το μέλλον που κανείς τότε δεν μπορούσε να απαντήσει.
 5. Τα καλοκαίρια που ξαφνικά μεγαλώσαμε απότομα και δε μας χωρούσε ο τόπος πουθενά παρά μόνο κοντά στον μεγάλο μας έρωτα.
 6. Το καλοκαίρι που πήγαμε πρώτη φορά διακοπές με τη σχέση μας. Που ήμασταν άγνωστοι μεταξύ αγνώστων και ζούσαμε για μια εβδομάδα 24/7 μαζί, χωρίς διάλειμμα.
 7. Τα καλοκαίρια των φοιτητικών χρόνων που η ανεμελιά και η ελευθερία συνεχιζόταν non stop. Ξενύχτι, αλκοολ, ξεφάντωμα, σχεδόν να μην βλέπεις το φως του ήλιου. Να γυρνάς με τη Ανατολή και να ξυπνάς αργά το μεσημέρι. Όμορφα χρόνια!
 8. Το πρώτο καλοκαίρι που πήγες διακοπές με τα δικά σου λεφτά και που πήγες διακοπές για να ξεκουραστείς από τη δουλειά! Αυτό το καλοκαίρι είχε άλλη γεύση, αυτονομίας και ελευθερίας. Όχι ότι πρώτα ήταν μαζεμένα τα πράγματα αλλά είναι διαφορετικά να πηγαίνεις τις διακοπές με τα χρήματα που έβγαλες με τον κόπο σου.
 9. Το πρώτο καλοκαίρι σαν παντρεμένο ζευγάρι. Που πήγες να γνωρίσεις τον γαμπρό στους συγγενείς σου και εκείνος να σε γνωρίσει στους δικούς του. Να δείξει ο ένας στον άλλο πώς περνούσατε τα καλοκαίρια σας μέχρι να συναντηθείτε.
 10. Το πρώτο καλοκαίρι ως γονείς. Κούραση και πάλι κούραση και αϋπνία αλλά όλα αυτά έρχονται με το πακετάκι που φέρνει το μικρό σου το μωρό οπότε αυτή η κούραση είναι εντελώς φυσιολογική και προσωρινή φυσικά.
 11. Τα πρώτα καλοκαίρια σας σαν οικογένεια. Οι πρώτες φορές που πήγαμε με τα παιδιά μας διακοπές και τους δείξαμε πώς περνάμε στις διακοπές, προσαρμόζοντας το πρόγραμμα όσο γίνεται στα παιδικά δεδομένα.
 12. Τα καλοκαίρια με μάσκες και τεστ και εμβόλια και μια πανδημία στην πλάτη μας που δεν μας αφήνε να ζήσουμε ελεύθεροι.
 13. Τα καλοκαίρια που πήγαμε να κυνηγήσουμε ένα όνειρο…
ζώδια (19/07/2022)
pexels

Η ζωή μας ένα ταξίδι

Μέχρι εδώ έχω ζήσει, δεν ξέρω τι έχει παρακάτω, φαντάζομαι διακοπές με έφηβα παιδιά και αργότερα διακοπές ξανά μόνοι μας, θα δείξει, δεν ξέρεις τι θα φέρει το επόμενο λεπτό. Για το μόνο που μπορείς να μιλήσεις στα σίγουρα είναι για το χθες και το σήμερα.

Το χθες ξεθωριάζει, φεύγει δεν μπορείς να το κρατήσεις. Εδώ γράφω τόση ώρα, τα βάζω σε σειρά και ξαναζώ οσονούπω σαράντα καλοκαίρια μέσα σε λίγες γραμμές, με όλες τις αισθήσεις ανοιχτές για να φέρουν κοντά μου όσο γίνεται το χθες που σαφώς έχει βάλει το χεράκι του στο σήμερα που υπάρχει σήμερα στη ζωή μου.

Οδηγός επιβίωσης για κουρασμένους γονείς: Γίνεται να περάσουμε ξέγνοιαστες και (σχετικά) ξεκούραστες διακοπές με τα μικρά μας παιδιά;

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News