Πολλές φορές βλέπω γύρω μου ανθρώπους με ανησυχίες. Ανθρώπους που προσπαθούν να εξηγήσουν τη συμπεριφορά των ανθρώπων γύρω τους. Αν διαβάσεις ένα βιβλίο προσωπικής ανάπτυξης και αυτό είναι καλό και σου ανοίξει ένα νέο μονοπάτι στον τρόπο που σκέφτεσαι, δεν μπορείς να ξαναδείς τον κόσμο με τα ίδια μάτια. Μετράμε τόσα χρόνια ανθρωπότητας, εξέλιξης, ερευνών, όπου επιστήμονες από όλων τον κόσμο κάνουν πειράματα, ελέγχουν συμπεριφορές, ελέγχουν τον τρόπο που συμπεριφέρεται ο εγκέφαλος στις ανάλογες καταστάσεις και τελικά καταλαβαίνουμε ότι υπάρχουν «οι νόμοι της ανθρώπινης φύσης», δεν είναι μόνο θεωρία. Οι άνθρωποι συμπεριφερόμαστε με τον κάθε τρόπο γιατί υπάρχει κάποια ανάγκη πίσω από αυτό. Φαντάσου λοιπόν να είχες την τύχη να έχεις την πρόσβαση σε αυτό την «εγκυκλοπαίδεια» που αποκωδικοποιεί τη συμπεριφορά των ανθρώπων γύρω σου.

Οι νόμοι της ανθρώπινης φύσης

Το κεφάλαιο συμπεριφορά είναι αυτό που με ενδιαφέρει περισσότερο από οτιδήποτε. Θέλω να ψάξω, να μάθω, να διαβάσω, να εξηγήσω. Δεν μπορώ να το αφήσω έτσι. Γιατί συμπεριφέρομαι έτσι. Ποιες ανάγκες μου με ωθούν να κάνω αυτές τις κινήσεις που κάνω. Γιατί αντιδρώ έτσι. Γιατί ο άνθρωπος που συναναστράφηκα σήμερα το πρωί συμπεριφέρθηκε με θυμό ή φώναξε; Οι σπουδές μου στο coaching βρέθηκαν στο δρόμο μου για να μου ανοίξουν αυτήν την πόρτα που δεν περίμενα ποτέ ότι θα μου δώσει απαντήσεις.

Και όσο διάβαζα, τόσες περισσότερες απαντήσεις λάμβανα. Ευτυχώς υπάρχουν εκεί έξω άνθρωποι που έχουν αφιερώσει την ζωή τους στο να βρουν όλες αυτές τις απαντήσεις. Κάποιες φορές μοιράζομαι τις ανησυχίες μου αυτές με ανθρώπους που έχουν πιο κάθετες απαντήσεις, που πιστεύουν ότι η ζωή είναι άσπρο ή μαύρο χωρίς όμως να έχουν όλα τα δεδομένα που υπάρχουν. Δεν λέω ότι αυτό που λέω εγώ είναι το σωστό. Υπάρχει τόσος ανεξερεύνητος κόσμος εκεί έξω που απορώ πώς μπορείς να είσαι σίγουρος για μια άποψη που έχεις.

Εκείνος που γνωρίζει το γιατί κερδίζει παντού

Τι είναι αυτό που αναζητάς περισσότερο στη ζωή σου; Είναι η αγάπη, η οικονομική ευημερία, η επαγγελματική επιτυχία; Αν, λοιπόν, σου έλεγε κάποιος ότι εκείνος που γνωρίζει τους λόγους που κινούν τη συμπεριφορά των ανθρώπων, κερδίζει στην αγάπη, στις επιχειρήσεις, στις σχέσεις, στην επικοινωνία, τι θα έκανες; Γιατί ακόμα και οι πωλήσεις που θα κάνω αν έχω κάποιο προϊόν εξαρτάται από το ποια ανάγκη καλύπτω εκεί έξω. Στις σχέσεις το ίδιο. Κάθε άνθρωπος που έχεις απέναντί σου έχει δικές του ανάγκες που καθορίζουν την συμπεριφορά του.

Μάθε πρώτα για εσένα. Ας υποθέσω ότι ζηλεύω, ή ότι φοβάμαι την απόρριψη, ή ότι δεν μπορώ να ελέγξω τον θυμό μου. Από που προέρχονται όλα αυτά τα συναισθήματα;

Κατανοώντας τη διαπερατότητα των συναισθημάτων, θα μάθετε ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος επιρροής είναι να αλλάξετε τη διάθεση και τη στάση σας. Οι άνθρωποι ανταποκρίνονται στην ενέργεια και στη συμπεριφορά σας περισσότερο απ’ ό,τι στα λόγια σας…

Robert Greene

Θέλει δουλειά, θέλει χρόνο, θέλει κόπο. Δεν είναι εύκολο το να καταλάβεις τι συμβαίνει μέσα στο μυαλό σου. Είναι δύσκολο αλλά είναι μια επένδυση που δίνει εγγυημένα καρπούς. Γιατί η προτεραιότητα είμαστε εμείς. Και μετά όλοι οι άλλοι.

Πιάνουμε συχνά ένα βιβλίο προσωπικής ανάπτυξης και ανιχνεύουμε σαν άλλοι δημόσιοι κατήγοροι, τις συμπεριφορές των άλλων που δεν μας αρέσουν. Τα βιβλία είναι βιβλία προσωπικής ανάπτυξης όχι ανάπτυξης των άλλων. Αν διαβάζεις ένα βιβλίο για να αλλάξεις τους άλλους γύρω σου, να ξέρεις ότι χάνεις τον χρόνο σου. Κανείς μας δεν είναι σε θέση να αλλάξει τη ζωή κανενός άλλου, εκτός μόνο του ίδιου μας του εαυτού, εφόσον δουλέψουμε φυσικά.

οι νόμοι της ανθρώπινης φύσης

Από την Αθήνα του Περικλή μέχρι την “Coco” Chanel και τον Michael Jackson

Πώς ο Περικλής κατάφερε όλα αυτά που κατάφερε στην Αρχαία Αθήνα και την έφτασε εκεί που είναι μέχρι σήμερα; Πώς η Κατερίνα Σφόρτσα, μια εξώγαμη κόρη του Δούκα Σφόρτσα, γεννημένη το 1463, κατάφερε να σπάσει όλα τα στερεότυπα της εποχής που ήθελε τη γυναίκα να είναι μητέρα και σύζυγος και απέκτησε μεγάλη φήμη λόγω της πολεμικής και στρατηγικής της δεξιότητας καθώς και για τον σκληρό και αδίστακτο χαρακτήρα της; ( μια καταπληκτική ιστορία που αξίζει να διαβάσεις).

Πώς η “Coco” Chanel από το ορφανοτροφείο της κεντρικής Γαλλίας και τα καμπαρέ και τους λάθους χειρισμούς στον πόλεμο κατάφερε να επικρατήσει και να καθιερωθεί στη μόδα και να δημιουργήσει κίνημα. Πώς ο Michael Jackson έκανε το κοινό του να παραληρεί και να λαχταρά για το νέο του δίσκο. Πώς οι φήμες που με στρατηγική διέρρεαν οι δημοσιοσχετίστες του έχτισαν τον μύθο του με μαεστρία.

Η δημιουργία της φαντασίας, της δημιουργίας του άπιαστου αντικείμενου του πόθου δημιουργούνται από την έλλειψη και όχι από τον κορεσμό.

Επιτέλους έχω αυτό που ήθελα. Είμαι ευτυχισμένος; Όχι ακριβώς. Αλλά τι λείπει; Η ψυχή μου δεν έχει πια αυτή τη γαργαλιστική αίσθηση που γεννά η επιθυμία…Ω, ας μην αυταπατώμαστε- η ηδονή δεν έγκειται στην ικανοποίηση αλλά στο κυνήγι της.

Πιέρ Ογκιστέν Καρόν Ντε Μπομαρσέ

Βρες τη συνταγή

Θες να γίνεις πετυχημένος, αλήθεια έχεις ρωτήσει τον εαυτό σου τι σημαίνει επιτυχία για εσένα; Γιατί δεν είναι για όλους ο ίδιος ορισμός. Θες να κάνεις μια σχέση ζωής, θες να είσαι περιζήτητος στον εργασιακό χώρο σου, θες να κάνεις ασύλληπτες πωλήσεις, θες να ζήσεις τη ζωή που έχεις ονειρευτεί; Οι σύμβουλοι επιτυχίας των πολυεκατομμυριούχων υποστηρίζουν ότι μπορούμε όλοι να το κάνουμε αρκεί, να βρούμε κάποιον που το έκανε πριν από εμάς και να ακολουθήσουμε το παράδειγμά του.

Όχι να γίνουμε φερέφωνα αλλά να βάλουμε τη στρατηγική του στη δική μας ζωή. Η πληροφορία είναι εκεί έξω και μπορείς και εσύ να δεις αυτή τη συνταγή. Δεν είναι μυστική.

Διάβασα το βιβλίο «Οι νόμοι της ανθρώπινης φύσης» ένα βιβλίο που σου προτείνω να διαβάσεις και εσύ, αν σε ενδιαφέρει το γιατί συμπεριφερόμαστε με αυτόν τον τρόπο οι άνθρωποι και πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όλα αυτά τα μυστικά προς όφελός μας. Γιατί να θυμάσαι ότι η επιτυχία δεν είναι προνόμιο των λίγων. Είμαστε όλοι πλασμένοι από το ίδιο υλικό και αφού κάποιος άλλος το κατάφερε, μπορείς και εσύ.

Το βιβλίο αυτό είναι ένας πολύτιμος οδηγός για ανθρώπους που θέλουν απαντήσεις. Για ανήσυχα πνεύματα που δεν αρκούνται στα λίγα. Δεν το διαβάζεις μια φορά και το αφήνεις στην άκρη. Το έχεις δίπλα σου στο κομοδίνο ή στο γραφείο σου και ανατρέχεις όποτε θες να εξηγήσεις κάτι. Αυτή θεωρώ ότι είναι η ορθή χρήση του και εύχομαι να σου ανοίξει νέες πόρτες στη ζωή σου όπως συνέβη και σε εμένα.

Το βιβλίο «Οι νόμοι της ανθρώπινης φύσης» του Robert Greene κυκλοφορεί απο τις εκδόσεις Διόπτρα.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News