Τι συμβαίνει και οι εφημερίδες στη Νιγηρία κυκλοφορούν με το ίδιο πρωτοσέλιδο; Η μάχη για την ελευθερία του Τύπου και τα δύο νομοσχέδια που την υπονομεύουν.

Το πρωτοσέλιδο στις εφημερίδες της Νιγηρίας είναι το ίδιο, στο πλαίσιο της εκστρατείας των ΜΜΕ να δείξουν την αντίδρασή τους σε δύο νομοσχέδια, τα οποία θεωρούν πως περιορίζουν την ελευθερία του Τύπου στη χώρα.

Σ’ όλα τα εξώφυλλα των εφημερίδων υπάρχει η φράση «Infοrmation Blackout» κι ένα σχέδιο που δείχνει ένα παιδί με μπάρες από κελί φυλακής στο στόμα του.

Γιατί, όμως, κυκλοφορούν με το ίδιο πρωτοσέλιδο οι εφημερίδες στη Νιγηρία;

Το Συμβούλιο Τύπου της Νιγηρίας (NPC) και η Εθνική Επιτροπή Ραδιοτηλεοπτικών Μεταδόσεων (NBC) καταγράφουν πρόστιμα ύψους έως 5 εκατομμυρίων naira, δηλαδή 12.100 δολάρια για δημοσιογράφους και πολυμέσα που δεν «διασφαλίζουν αληθινές, γνήσιες και ποιοτικές υπηρεσίες».

Εάν αυτό γίνει νόμος, τότε δημοσιογράφοι και ιδιοκτήτες ΜΜΕ θα μπορούν να τιμωρούνται με ποινές φυλάκισης έως και τρία χρόνια.

εφημερίδες στη Νιγηρία

Πριν ένα μήνα, ο Πρόεδρος της Εθνικής Συνέλευσης της Επιτροπής Γερουσίας για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και Δημοσιότητας, γερουσιαστής Ajibola Basiru, υπερασπίστηκε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Το γεγονός ότι κάποιος ρυθμίζει τις δραστηριότητες των μέσων μαζικής ενημέρωσης, όπως το ραδιόφωνο και την τηλεόραση, δεν σημαίνει ότι φιμώνεις στα Μέσα

Η Ένωση Δημοσιογράφων της Νιγηρίας (NUJ), ο Σύνδεσμος Συντακτών (NGE) και η Ένωση Ιδιοκτητών Εφημερίδων της χώρας (NPAN) απ’ την πλευρά τους εκτιμούν ότι ο πραγματικός λόγος πίσω από τις τροπολογίες είναι η παρακολούθηση και ο έλεγχος των δημοσιεύσεών τους, «κάτι που παραβιάζει επίσης το δικαιώμα της κοινωνίας να μάθει και να ακουστεί».

Η εκστρατεία «Information Blackout» πρόκειται να διαρκέσει 2 μέρες κι όλοι εύχονται να υπάρξει αποτέλεσμα.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News