Η τέχνη της γενναιοδωρίας… Πόσο μεγάλο προσόν το να είναι ένας άνθρωπος γενναιόδωρος. Να έχει τα χέρια του ανοιχτά και να προσφέρει στους άλλους γύρω του. Είναι ένα από τα θεμέλια της ανθρώπινης κοινωνίας και στάθηκε βασικός πυλώνας για την οικοδόμηση του πολιτισμού από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα. Ο άνθρωπος, αν δεν ήταν σε ένα κοινωνικό ον μόνο με τη λεπτή στοιβάδα δέρματος που είναι εξοπλισμένος, θα ήταν θήραμα στα άγρια ζώα. Κατάφερε λοιπόν να επιβιώσει χάρη στη λογική του και φυσικά στη νομαδική-κοινωνική ζωή του. Η γενναιοδωρία πολύ συχνά έχει ως φυσικό της επακόλουθο την ευγνωμοσύνη και η απουσία της, την αγνωμοσύνη. Οι άνθρωποι από πολύ παλιά διαπίστωσαν τη δύναμη αυτής της αρετής στη δομή της κοινωνίας και έγραψαν σχετικά. Στο σημερινό κείμενο μάζεψα τα καλύτερα quotes που υμνούν την αξία της γενναιοδωρίας στη ζωή μας.

Η τέχνη της γενναιοδωρίας ως θεμέλιο της ανθρώπινης κοινωνίας

 1. Τι άλλο μας προσφέρει ασφάλεια, αν όχι να βοηθάμε ο ένας τον άλλο παρέχοντας καλή υπηρεσία; Η ζωή είναι καλύτερα οχυρωμένη ενάντια στις αιφνίδιες επιθέσεις με αυτό και μόνο: Την ανταλλαγή καλών πράξεων.
 2. Είσαι ευγνώμων όχι επειδή είναι χρήσιμο, αλλά επειδή είναι ευχάριστο.
 3. Είσαι ευγνώμων, όχι προκειμένου κάποιος άλλος, ωθούμενος από το παράδειγμά σου, να είναι πιο πρόθυμος να προσφέρει σ’ εσένα, αλλά για να κάνεις κάτι πολύ ευχάριστο και όμορφο.
 4. Τίποτα δεν θεωρούμε πιο πολύτιμο από ένα δώρο ή ένα ευεργέτημα όσο το επιδιώκουμε και τίποτα πιο άχρηστο αφού το αποκτήσουμε.
 5. Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να είμαστε εξαιρετικά ευγνώμονες. Διότι αυτή η αρετή είναι εξ ολοκλήρου στο χέρι μας, κατά τρόπο που δεν είναι η δικαιοσύνη, γιατί η δικαιοσύνη εξαρτάται από τους άλλους, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της ευγνωμοσύνης επιστρέφει σ’ εμάς τους ίδιους. Καθένας βοηθά τον εαυτό του όταν βοηθά κάποιον άλλο.
 6. Λατρεύουμε και θαυμάζουμε τους ευεργέτες μας και δηλώνουμε ότι ολόκληρη η κατάστασή μας οφείλεται σε αυτούς, αρκεί τα πράγματα που αναζητούσαμε να εξακολουθούν να μας ευχαριστούν.
 7. Το να απλώνεις το χέρι προς το επόμενο απόκτημα, κάνει να φαντάζει άνευ αξίας ό,τι ήδη υπάρχει στο σπίτι σου. Κατά συνέπεια, αν η επιθυμία για νέα πράγματα κάνει να φαντάζει ασήμαντο ό,τι ήδη έχεις λάβει, αυτός που σε βοήθησε να το αποκτήσεις δεν θα εκτιμηθεί.
 8. Δεν μπορεί κάποιος να είναι ζηλιάρης και ευγνώμων ταυτόχρονα. Η ζήλια ανήκει στους πικραμένους και στους δυσαρεστημένους, η ευγνωμοσύνη στους χαρούμενους.
 9. Η ευγνωμοσύνη είναι κάτι που πρέπει να επιδιώκουμε ως αυτοσκοπό. Η αγνωμοσύνη είναι κάτι που πρέπει να αποφεύγεται πάση θυσία. Κανένα άλλο ελάττωμα δεν αναιρεί και δεν καταλύει την αρμονία του ανθρώπινου γένους.
 10. Αν μπορείς, να αποφύγεις την αγνωμοσύνη, όχι για χάρη κάποιου άλλου, αλλά για τη δική σου χάρη.
 11. Κανείς δεν είναι ευγνώμων στον εαυτό του, αν δεν έχει υπάρξει ευγνώμων σε κάποιον άλλον.

Ό,τι αποκαλούσαμε ως τώρα δώρο ή ευεργεσία, διαγράφεται αμέσως από το αρχείο μας· δεν κοιτάζουμε τα πράγματα που ανυψώνουν πάνω από άλλους ανθρώπους, αλλά μόνο την εύνοια της Τύχης σε όσους στέκονται ψηλότερα από εμάς.

Σενέκας
τέχνη της γενναιοδωρίας

Πώς θα ήταν η ζωή μας αν δεν υπήρχε μέσα της η γενναιοδωρία

Φαντάσου τη ζωή σου, χωρίς να υπάρχει η γενναιοδωρία μέσα σε αυτή. Φαντάσου πόσο φτωχότερος θα ήσουν. Και επειδή δεν θα μπορούσες να λάβεις, αλλά περισσότερο για το γεγονός ότι δεν θα μπορούσες να δώσεις. Δίνοντας, μπορεί να αδειάζουν τα χέρια σου, αλλά γεμίζει η καρδιά σου, κάθε φορά που δίνεις κάτι, δίνεις επίσης και το μήνυμα ότι έχεις σε περίσσευμα, οπότε έχεις αυτό το mindset της αφθονίας και συνεχώς σου έρχονται μπροστά σου, πόροι, ευκαιρίες, αγάπη, όλα στον υπερθετικό βαθμό.

Αποσπάσματα για το σημερινό κείμενο βρήκα στο βιβλίο «Σενέκας-Η τέχνη της γενναιοδωρίας» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα. Παράλληλα, αξίζει να δεις όλη τη σειρά στην οποία ανήκουν τα βιβλία, «Η Τέχνη του Ζην», η οποία αποτελείται από μικρά βιβλία που το καθένα κρύβει μεγάλο πλούτο σοφίας! Θα βρεις σοφίες προσωπικοτήτων όπως Σένεκας, Πλούταρχος, Κομφούκιος, Σέξτος, Κικέρων.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News