Το πιο πιθανό είναι να βρίσκεσαι διακοπές τη στιγμή που διαβάζεις αυτό το άρθρο και το πρώτο πράγμα που να σκέφτηκες, βλέποντας τον τίτλο, να ήταν «τι με νοιάζει η φιλοσοφία καλοκαιριάτικα;». Το καλοκαίρι και οι διακοπές είναι μια υπέροχη ευκαιρία να πατήσουμε pause στην τρελή ρουτίνα μας, να «βγούμε από την πρίζα», να ξεκουράσουμε σώμα και νου και να περάσουμε λίγο χρόνο με τον εαυτό μας ή τους αγαπημένους μας, όπως ακριβώς επιθυμούμε. Αν αυτές οι σκέψεις βρίσκονται στο μυαλό σου αυτή τη στιγμή, τότε η «φιλοσοφία καλοκιαιριάτικα» ίσως είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεσαι.

Η φιλοσοφία και στάση ζωής που προτείνει ο Επίκτητος δεν είναι προσαρμοσμένη σε μια αρχαία εποχή με την οποία δεν μπορείς να συμβαδίσεις. Αντιθέτως, στο εγχειρίδιο του Επίκτητου θα βρεις συμβουλές που μπορείς να εφαρμόσεις στη ζωή σου σήμερα, όποιος κι αν είσαι, όπου κι αν κατοικείς.

Η στωική φιλοσοφία έχει πολλούς υπέρμαχους που ασπάζονται τις αρχές της. Αλλά αν θέλεις να αποκτήσεις τη δική σου άποψη, χωρίς να επηρεάζεσαι από τους άλλους, δεν έχεις παρά να τη γνωρίσεις.

Το εγχειρίδιο του Επίκτητου προσφέρει μια βαθιά γνώση για τη στωική φιλοσοφία και χρήσιμες συμβουλές για να οδηγηθείς προς την ελευθερία.

Τι είναι, όμως, η στωική ελευθερία;

Η στωική ελευθερία βασίζεται στην άποψη ότι όλοι μπορούμε να είμαστε ελεύθεροι, αρκεί να μάθουμε να προσδίδουμε ύψιστη αξία σε ό,τι μπορούμε να ελέγξουμε, να αντιμετωπίζουμε με ψυχραιμία ό,τι δεν μπορούμε να ελέγξουμε, να αναζητούμε ευκαιρίες να κάνουμε το καλό και να είμαστε καλά, παρά την κακοτυχία μας ή τα όσα μας συμβαίνουν ως συνέπεια των πράξεών άλλων ανθρώπων.

Γεννημένος σκλάβος, ο στωικός φιλόσοφος Επίκτητος δίδαξε ότι η ψυχική ελευθερία είναι υπέρτατη, αφού μπορεί να κάνει κάποιον να νιώσει ελεύθερος οπουδήποτε, ακόμη και στη φυλακή.

Η ελευθερία, για τον Επίκτητο, δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμα ή πολιτικό προνόμιο, αλλά ψυχολογικό και ηθικό επίτευγμα, ένα δώρο που μόνο εμείς μπορούμε να προσφέρουμε στον εαυτό μας.

Στο Εγχειρίδιο και τις Διατριβές του Επίκτητου θα βρει κανείς μια ισχυρή μέθοδο διαχείρισης συναισθημάτων και χειρισμού καταστάσεων της ζωής.

Επίκτητος - Ο δρόμος για την ελευθερία

Επίκτητος – Ο δρόμος για την ελευθερία

Τις πρώτες μέρες των φετινών διακοπών μου, αποφάσισα ότι δεν θέλω να ξεκινήσω να διαβάζω ένα μυθιστόρημα, όπως συνήθιζα να κάνω τα προηγούμενα χρόνια. Όταν έπεσε στα χέρια μου το βιβλίο για την στωική ελευθερία, φοβήθηκα ότι θα ήταν «πολύ βαρύ» για την παραλία, όμως, κάτι μέσα μου, μου έλεγε ότι μπορεί η χαλάρωση στην παραλία να με έβαζε στο κατάλληλο mindset για να διαβάσω αυτό το εγχειρίδιο. Και το ένστικτό μου, γι’ ακόμα μια φορά, δεν με απογοήτευσε.

Μερικές φορές, σε περιόδους χαλάρωσης όπου το μυαλό είναι άδειο και οι καθημερινοί ρυθμοί ήρεμοι, είμαστε πιο ανοιχτοί και έτοιμοι να πάρουμε μαθήματα ζωής.

Αυτό που έμαθα, λοιπόν, είναι ότι μπορείς να είσαι «εξωτερικά» ελεύθερος και «εσωτερικά σκλάβος», αν επιτρέπεις σ’ άλλους (ανθρώπους και καταστάσεις) να σε κρατούν μακριά απ’ τα «θέλω» σου. Αντίθετα, κάποιος μπορεί να είναι κυριολεκτικά δέσμιος και φυλακισμένος, αλλά εσωτερικά να είναι απαλλαγμένος από αρνητικά συναισθήματα και δυσαρμονία με τη φύση.

Αυτή η στροφή προς το «μέσα μας», απεικονίζεται εντυπωσιακά από τον τρόπο που η στωική σκέψη αντιμετώπισε από την αρχή της την ελευθερία και τη δουλεία ως πρωτίστως ηθικούς και ψυχολογικούς παρονομαστές, παρά ως σημάδια κοινωνικής θέσης.

Σύμφωνα με τον Ζήνωνα, τον επικεφαλής της στωικής σχολής, η ελευθερία είναι αποκλειστικό προνόμιο εκείνων που είναι σοφοί, ενώ τα κατώτερα άτομα, που αποτελούν την πλειοψηφία των ανθρώπων, δεν είναι μόνο ανόητοι, αλλά και σκλάβοι.

Αν η σοφία είναι το αληθινό κριτήριο της ελευθερίας, το κύριο βάρος της δουλείας μετατοπίζεται από το εξωτερικό στο εσωτερικό, από το σωματικό στο διανοητικό, και η φιλοσοφία -και όχι η χειραγώγηση- γίνεται η πηγή της ελευθερίας. Σύμφωνα μ’ αυτή την άποψη, είσαι σκλάβος εάν συνδέεις την ευημερία σου με πράγματα που εξαρτώνται από άλλους ανθρώπους.

Ο κυρίαρχός μας είναι οποιοσδήποτε έχει τη δύναμη να εφαρμόσει ή να αποτρέψει τα πράγματα που θέλουμε ή δεν θέλουμε. Όποιος θέλει να είναι ελεύθερος, επομένως, δεν πρέπει να επιθυμεί τίποτα ή να αποφεύγει τίποτα που εξαρτάται από τους άλλους ανθρώπους. Σε αντίθετη περίπτωση, κάποιος είναι υποχρεωμένος να είναι σκλάβος.

ΕΠΙΚΤΗΤΟΣ

Πώς μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι μια τέτοια επιλογή είναι καλή για εμάς και για τους γύρω μας; Γιατί να είσαι αυτοδύναμος αντί να ακολουθείς τις δέκα εντολές κατά γράμμα; Πώς μπορούμε να ξέρουμε τι να επιλέξουμε; Η απάντηση σ’ αυτά τα ερωτήματα υπάρχει. Και μπορείς να την ανακαλύψεις κι εσύ στον Δρόμο για την Ελευθερία.

Το βιβλίο «Επίκτητος – Ο δρόμος για την ελευθερία» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα. Πρόκειται για ένα βιβλίο μικρό σε μέγεθος, οπότε μπορείς εύκολα να το κουβαλήσεις στην παραλία ή να το έχεις γενικά στην τσάντα σου και να ανατρέχεις σε αυτό! Αξίζει να δεις όλη τη σειρά στην οποία ανήκει το βιβλίο, «Η Τέχνη του Ζην», η οποία αποτελείται από μικρά βιβλία που το καθένα κρύβει μεγάλο πλούτο σοφίας! Θα βρεις σοφίες προσωπικοτήτων όπως Σένεκας, Πλούταρχος, Κομφούκιος, Σέξτος, Κικέρων.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News