Η θερμοκρασία του πλανήτη αυξάνεται συνεχώς λόγω της απελευθέρωσης όλο και περισσότερων βλαβερών «αερίων του θερμοκηπίου», όπως διοξείδιο του άνθρακα και μεθάνιο. Εκείνα απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα και παγιδεύουν τη θερμότητα και έτσι η κλιματική αλλαγή δημιουργεί τεράστια προβλήματα στο περιβάλλον μας. Κλιματική αλλαγή και προστασία του πλανήτη ως η μόνη απάντηση σε αυτό. Δύο έννοιες που σχετίζονται με τη δεύτερη να είναι η μόνη λύση για να αποφευχθεί η πρώτη. Όσο και αν θέλουμε να είμαστε αισιόδοξοι, όπως φαίνεται η κλιματική αλλαγή μας δείχνει πια το πρόσωπό της με το σκληρότερο τρόπο. Η προστασία του πλανήτη μας μοιάζει σαν να είναι η μόνη επιλογή που έχουμε πια στα χέρια μας.

Μας τα έδωσαν αλλά εμείς τι θα αφήσουμε πίσω;

παγκοσμια ημερα περιβαλλοντος

Είμαστε από τα τυχερά παιδιά, που μεγαλώσαμε κοντά στη φύση. Που οι πόλεις δεν ήταν τόσο τσιμεντοχτισμένες, που φάγαμε ένα αυγουλάκι από το κοτέτσι της γιαγιάς. Πήραμε οξυγόνο από τους πνεύμονες των δασών μας, λίγα αλλά υπήρχαν ακόμα και κοντά σε πόλεις. Κολυμπήσαμε σε θάλασσες καθαρές και κρυστάλλινες.

Τώρα που σιγά σιγά έρχεται η σειρά των παιδιών μας να απολαύσουν τα ίδια προνόμια, δεν έχουμε τίποτα να τους αφήσουμε πίσω. Ή μάλλον έχουμε μόνο στάχτες, πλαστικό, υπερθέρμανση, λιώσιμο πάγων και γενικά μια μουντάδα. Σαν κάποιος να έκλεψε τα πιο λαμπερά χρώματα από τις ζωγραφιές τους. Το πράσινο, το μπλε και το κίτρινο.

Το γεγονός ότι για μια ολόκληρη εβδομάδα βιώνουμε συνθήκες καύσωνα με θερμοκρασίες πάνω απο 40 βαθμούς, θεωρείται αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής και των επεμβάσεων του ανθρώπου στο περιβάλλον. Όσο και αν αυτό μας στεναχωρεί, είναι μια κατάσταση που βιώνουμε και θα πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Δεν ξέρω τι άλλο πρέπει να γίνει για να καταλάβουμε ότι πια αυτό είναι το μόνο μας σπίτι! Είμαστε όλοι ένα σε αυτό και μας επηρεάζει όλους.

Ο καλός φιλοξενούμενος

Ο πλανήτης γη μας φιλοξενεί και μαζί με εμάς, φιλοξενεί τα δέντρα, τα ζώα, τα ψάρια. Είμαστε όλοι περαστικοί από αυτό εδώ το σπίτι και το μόνο είδος που αφήνει παντού αποτυπώματα είναι ο άνθρωπος. Τα αποτυπώματα αυτά είναι εις βάρους και του οικοδεσπότη μας αλλά και των υπόλοιπων συγκατοίκων μας.

Δεν είμαι εδώ για να κουνήσω το δάχτυλο σε κανέναν, είμαι και εγώ μέρος του προβλήματος αυτού. Όπως όλοι μας. Σκέφτομαι συχνά όταν πηγαίνω κάπου διακοπές, ότι θέλω να αφήσω το δωμάτιο ακριβώς όπως το βρήκα. Να μην κάνω κάποια ζημιά, να μην αφήσω τα σκουπίδια μου, να σεβαστώ τους κανόνες του οικοδεσπότη και να σεβαστώ και το χώρο που με φιλοξένησε. Το ίδιο και αν πάω σε μια παραλία να κάνω μπάνιο ή σε ένα βουνό για πικνίκ, αφήνω το χώρο όπως τον βρήκα.

Έτσι θα ήθελα να φερθώ και στον πλανήτη που με φιλοξενεί. Και θα ήταν πολύ όμορφο να το κάνουμε όλοι.

Γίνε η αλλαγή που θες να δεις στον κόσμο

Ακόμα και αν σκέφτεσαι ότι είσαι πολύ μικρός για να αλλάξεις αυτήν την καταστροφή που έχει ξεκινήσει ήδη και ζούμε πια τα αποτελέσματά της, θυμήσου όλες εκείνες τις φορές που άνθρωποι ξεκίνησαν ολόκληρα κινήματα και άλλαξαν τον κόσμο.

  • Τον Αύγουστο του 2018 η Γκρέτα Τούνμπεργκ βρέθηκε έξω από το Σουηδικό Κοινοβούλιο κρατώντας πλακάτ και ξεκίνησε σχολική απεργία για το κλίμα. Πίστευε ότι «κανείς δεν είναι πολύ μικρός για να κάνει τη διαφορά». Και πράγματι είχε δίκιο! Η Γκρέτα ενέπνευσε το πρώτο κίνημα για τη σωτηρία του πλανήτη και στις 15 Μαρτίου 2019, εκατοντάδες μαθητές διαμαρτυρήθηκαν ειρηνικά στους δρόμους. Πάνω από 1.500.000 άνθρωποι σε περισσότερες από 120 χώρες, ύψωσαν τη φωνή τους και υπερασπίστηκαν τον πλανήτη μας και το μέλλον του. *
  • Οι επιλογές μας θα κρίνουν τα αποτελέσματα. Δεν είμαστε τόσο ανίσχυροι όσο θέλουμε να πιστεύουμε. Μπορεί πχ να λέμε ότι τα εργοστάσια παράγουν τα βλαβερά αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου όμως ο καθένας έχει δύναμη και μέσω των επιλογών του μπορεί να αλλάξει πραγματικά τον κόσμο.
  1. Κάνε ανακύκλωση. Δεν υπάρχει πια δικαιολογία. Οι μπλε κάδοι είναι παντού. Αφιέρωσε πέντε λεπτά κάθε μέρα στο να κάνεις τη διαλογή των απορριμμάτων σου.
  2. Επίλεξε μπουκάλια πολλαπλών χρήσεων και όχι πλαστικά. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι τα εργοστάσια που πουλάνε νερό ουσιαστικά πουλάνε πλαστικό και αν το καλοσκεφτούμε υπάρχει δόση αλήθειας σε αυτό.
  3. Αντικατάστησε τα πλαστικά καλαμάκια με πιο βιώσιμες λύσεις, όπως τα πολλών χρήσεων. Μα είναι ένα καλαμάκι, είπαν άλλοι τόσοι εκατομμύρια άνθρωποι. Και τελικά γέμισε ο τόπος με καλαμάκια.
  4. Πριν αγοράσεις κάτι πλαστικό όπως ένα τάπερ ή άλλο αντικείμενο κάνε μια ερώτηση στον εαυτό σου αν μπορείς να βρεις το ίδιο σε κάποια άλλη μορφή, όπως γυαλί.
  5. Να φυτεύουμε λουλούδια και λαχανικά στα μπαλκόνια μας, όσο μπορούμε.
  6. Να προσπαθούμε να καταναλώνουμε όσο το δυνατόν λιγότερο κρέας και ζωικά προϊόντα μπορούμε.
  7. Να αποφεύγουμε τις άσκοπες μετακινήσεις με το αυτοκίνητο. Ειδικά αν μπορούμε να πάρουμε τα μέσα ή να περπατήσουμε.

Προσπάθησε να συμπεριφερθείς σαν να κρέμεται από τα χέρια σου η επιβίωση σε αυτόν τον πλανήτη. Η δική μας, των παιδιών μας, όλων μας. Γιατί πραγματικά βασίζεται στα χέρια μας. Διάβασα το άρθρο της Πόπης Τσαπανίδου και είναι ό,τι πιο όμορφο έχω διαβάσει. Είναι αυτό το άρθρο που σου λέει ότι έχεις τη δύναμη να αλλάξεις τον κόσμο ακόμα και αν προσπαθούν να σε πείσουν για το αντίθετο.

Έχουμε δύναμη και μέσω της εκπαίδευσης μπορούμε να μεγαλώσουμε και τα παιδιά μας με αυτόν τον τρόπο. Να τους διδάξουμε ότι μπορούμε να σεβαστούμε έμπρακτα το περιβάλλον με επιλογές οι οποίες είναι φιλικές προς αυτό. Μπορούμε να τα διδάξουμε ότι μαζεύοντας τα σκουπίδια σε μια παραλία ή σε ένα βουνό ακόμα και αν δεν τα κάναμε εμείς αλλά τα βρήκαμε είναι ένδειξη σεβασμού απέναντι στον πλανήτη, την πανίδα και τη χλωρίδα που δε μας φταίνε σε τίποτα. Ας γίνουμε εμείς η αλλαγή που θέλουμε να δούμε στον κόσμο και ο κόσμος θα ακολουθήσει το παράδειγμά μας και όχι τα λόγια μας.

*Πηγή: Θα γίνουμε κύμα. Εκδ. Μεταίχμιο, Δεκέμβριος 2020

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News