Έχεις δει την ταινία “Η αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού;” Θα προσπαθήσουμε να σε βάλουμε στο κλίμα χωρίς να κάνουμε spoiler. Ο Τζόελ και η Κλέμενταϊν γνωρίζονται στο τραίνο και παρ’ όλο που είναι δύο πολύ διαφορετικές προσωπικότητες, ερωτεύονται. Στην αρχή δε συνειδητοποιούν ότι τη μέρα που συναντήθηκαν, ο Τζόελ και η Κλέμενταϊν είναι στην ουσία πρώην εραστές, που τώρα είναι χωρισμένοι, αφού ήταν δύο χρόνια μαζί. Μετά από έναν άσχημο τσακωμό, η Κλέμενταϊν πήγε σε μια κλινική στη Νέα Υόρκη όπου με μία ειδική μέθοδο θα της σβήσουν όλες τις αναμνήσεις με τον Τζόελ. Όταν ο Τζόελ το ανακάλυψε, αποφάσισε να κάνει και αυτός το ίδιο.

Πώς το υποσυνείδητο μπορεί να σε βοηθήσει να αλλάξεις ζωή

Το περισσότερο μέρος της ταινίας λαμβάνει χώρο στο μυαλό του Τζόελ όσο αυτός κοιμάται. Καθώς οι αναμνήσεις του διαγράφονται, βρίσκει τον εαυτό του να τις ξαναζεί. Έτσι βλέπει τις ευτυχισμένες στιγμές της σχέσης του με την Κλέμενταϊν και παλεύει να διατηρήσει έστω και τη μικρότερη ανάμνηση από τη σχέση τους. Παρ’ όλες τις προσπάθειές του, οι αναμνήσεις του σιγά σιγά διαγράφονται.

H αξιοποίηση της δύναμης του υποσυνείδητου του εγκεφάλου μπορεί να είναι πράγματι ό,τι κοντινότερο υπάρχει στην ρεαλιστική προσέγγιση της διαδικασίας που παρουσιάζεται στην ταινία. Αυτό υποστηρίζει και ο Dr. Mike Dow συνθετικός ψυχοθεραπευτής και συγγραφές του βιβλίου “Το υποσυνείδητο μπορεί να αλλάξει την ζωή σου”“Το υποσυνείδητο μπορεί να αλλάξει την ζωή σου”. Φυσικά, όπως εξηγεί και ο ίδιος, έπειτα από μια συνεδρία μαζί του ή την ανάγνωση του βιβλίου του, θα συνεχίσεις να θυμάσαι (δυστυχώς, θα σε απογοητεύσουμε) ποιος είναι ο πρώην σου. Αλλά θα σου μάθει πώς το υποσυνείδητο μπορεί να σε βοηθήσει να ελέγξει το τμήμα του εγκεφάλου σου που καταγράφει τον τρόπο που αισθάνεσαι γι’ αυτόν.

Αυτό δεν είναι το μόνο που θα καταφέρεις ακολουθώντας το πρόγραμμα που δημιούργησε ο Mike Dow που δεν είναι παρά μια τεχνική οραματισμού για το υποσυνείδητο. Μέσα από τις σελίδες του, θα μάθεις πώς μπορείς να συνομιλήσεις απευθείας με το υποσυνείδητό σου αξιοποιώντας την τεράστια δύναμή του και μετατρέποντάς το σε μοχλό με τον οποίο μπορείς να ορίσεις εσύ την ζωή σου αλλάζοντας δυσάρεστα πράγματα και αξιοποιώντας δυνατά στοιχεία της καθημερινότητας. Το παράδειγμα με τον πρώην που θέλουμε να ξεχάσουμε δεν είναι τυχαίο. Το υποσυνείδητο μπορεί πραγματικά να σε βοηθήσει να αφήσεις πίσω τραυματικές εμπειρίες.

Ωστόσο, η εμπειρία σου δεν θα τελειώσει στο διάβασμα. Το βιβλίο συνοδεύεται από ηχητικό υλικό στο οποίο ο ψυχοθεραπευτής σε οδηγεί μέσα από την φωνή του βήμα – βήμα στην ανακάλυψη του υποσυνείδητού σου. Το ηχητικό υλικό θα σου επιστρέψει να βιώσεις την εμπειρία με όλο σου το είναι. 

(Προσοχή: Οι ηχογραφήσεις αφορούν διαλογισμό/ασκήσεις οραματισμού και αυτό τις καθιστά ακατάλληλες για χρήση κατά τη διάρκεια της οδήγησης ή του χειρισμού βαρέων μηχανημάτων).
Η τεχνική οραματισμού είναι τόσο αποτελεσματική επειδή ενεργοποιεί το υποσυνείδητο για να ανακαλύψει ποια είναι τα σημεία στα οποία έχετε κολλήσει και ποιες αναμνήσεις είναι συνδεδεμένες με αυτά. Όταν χρησιμοποιείτε την τεχνική αυτή είναι σαν να ζητάτε από τον καλλιτέχνη μέσα σας να παίξει εκείνο το γνώριμο σονέτο. 

Αλλά και άλλοι τομείς της ζωής σου μπορούν να αλλάξουν ριζικά κάνοντας ένα ταξίδι σε αυτό το σημείο του εγκεφάλου σου και μαθαίνοντας πώς να το διαχειρίζεσαι. Μπορείς να μειώσεις το άγχος και να ξεπεράσεις τους φόβους σου, να βελτιώσεις την διάθεση και να υιοθετήσεις πιο υγιεινές συνήθειες έως και να θεραπεύσεις το σώμα σου και κάθε είδους πόνο που νιώθεις.

Μέσω του υποσυνείδητου μπορείς και εσύ να μιλήσεις στα κύτταρα, στους ιστούς, στα όργανα και τα συστήματά σου και να τα παροτρύνεις να ξυπνήσουν, με ξεκινήσουν να επουλώνονται, να προστατεύσουν τα καλά κύτταρα και να στοχοποιήσουν τα κακοήθη, ή να κάνουν οτιδήποτε θα ήθελες εσύ.

Για να συμβούν όμως όλα αυτά θα πρέπει να κάνεις μια βουτιά στο πίσω μέρος του μυαλού σου, εκεί που βρίσκονται οι αρνητικές αναμνήσεις που θες να θάψεις, οι φόβοι και οι κακές συνήθειες που έχουν γίνει μέρος της ζωής σου.

Και αν διστάζεις να ξαναζήσεις αυτά που σε πληγώνουν ή σε δυσαρεστούν πρέπει να γνωρίζεις πως είναι ο μόνος τρόπος για να τα αντιμετωπίσεις ειδικά εάν αυτές οι αναμνήσεις και οι συνήθειες σε κρατούν καθηλωμένο χωρίς να το αντιλαμβάνεσαι. Και που ξέρεις, μπορεί και να ξεχάσεις εκείνον τον πρώην που σε πλήγωσε.

Το βιβλίο “Το υποσυνείδητο μπορεί να αλλάξει την ζωή σου” κυκλοφορεί απ’ τις εκδόσεις Διόπτρα.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News