Διεθνής Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη, και φέτος, όπως και κάθε χρόνο, το μήνυμα είναι κοινό: Η επιστήμη χρειάζεται τις γυναίκες! Μετά από χρόνια αγώνων για την ισότιμη πρόσβαση στην επιστήμη, η ανισότητα εξακολουθεί να υφίσταται, παρότι υπάρχουν τρανά παραδείγματα γυναικών που αποδεικνύουν ότι η πολυφωνία όχι απλά θα έπρεπε να υπάρχει, αλλά είναι βασικό συστατικό για την καινοτομία και την ανάπτυξη.

Η παγκόσμια κοινότητα κάνει συνεχείς προσπάθειες, ωστόσο, οι γυναίκες εξακολουθούν να αποκλείονται απ’ την πλήρη συμμετοχή στην επιστήμη. Όπως αναφέρει, όμως, και ο ΟΗΕ «η επιστήμη και η ισότητα των φύλων είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη των διεθνώς συμφωνημένων αναπτυξιακών στόχων, συμπεριλαμβανομένης της Ατζέντας 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη».

Ο κόσμος χρειάζεται την επιστήμη και η επιστήμη τις γυναίκες

Θέλοντας, λοιπόν, κι εμείς απ’ την πλευρά μας να αναδείξουμε το σημαντικό μήνυμα της ημέρας, μιλήσαμε με 3 γυναίκες μηχανικούς, οι οποίες εργάζονται στην Sunlight Group Συστήματα Αποθήκευσης Ενέργειας, μια εταιρεία που κάνει τη διαφορά δίνοντας ίσες ευκαιρίες ανεξαρτήτως φύλου.

Πρόκειται για 3 επιστήμονες με σημαντική πορεία, που εκπροσωπούν τρεις διαφορετικούς κλάδους της μηχανικής: Ηλεκτρολόγος μηχανικός, χημικός μηχανικός και μηχανολόγος μηχανικός. Αυτές οι γυναίκες στέλνουν μέσα απ’ το iPop.gr το δικό τους μήνυμα για την επίτευξη της ισότητας και την ενδυνάμωση γυναικών και κοριτσιών.

Πελαγία Αλεξανδρίδου

Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, M.Sc. Electrical & Computer Engineering (κατεύθυνση τεχνολογίες συστημάτων και δικτύων επικοινωνιών)

Η κα Αλεξανδρίδου είναι Υπεύθυνη Μπαταριών Έλξης στο Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης Λιθίου της Sunlight Group Συστήματα Αποθήκευσης Ενέργειας

Είμαι ηλεκτρολόγος μηχανικός και μηχανικός Η/Υ, ένα αντικείμενο που με γοήτευε πάντα επειδή είναι πολύπλευρο και αναπτύσσεται διαρκώς – ταυτόχρονα με τις τεχνολογικές εξελίξεις. Ειδικά ο τομέας των μπαταριών λιθίου, στην ανάπτυξη και δημιουργία των οποίων εργάζομαι τα τελευταία έξι χρόνια, παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον. Διότι αφενός συνδυάζουν πολλές επιστήμες μαζί (ηλεκτρολόγου, χημικού, μηχανολόγου κλπ.) και αφετέρου έχουν εφαρμογή τόσο στην καθημερινή ζωή όσο και στη βιομηχανία, με πράσινο αποτύπωμα στο περιβάλλον – κάτι πολύ σημαντικό στον αγώνα για την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης. 

Ως γυναίκα επιστήμονας έχω δυστυχώς αντιμετωπίσει διακρίσεις τόσο στον ακαδημαϊκό χώρο, όσο και στον εργασιακό. Συχνά η εξέλιξη μιας γυναίκας στον επιστημονικό κλάδο απαιτεί μεγαλύτερη αφοσίωση και σκληρότερη δουλειά. Χρειάζεται δηλαδή να εργαστούμε διπλά για να αποδείξουμε τις ικανότητες μας, ειδικά σε τεχνικούς τομείς. Αυτό βέβαια μπορεί και να μας πεισμώσει δημιουργικά – εμένα τουλάχιστον. Σε κάθε περίπτωση, όλοι οι τομείς –επιστημονικός, επιχειρηματικός, καλλιτεχνικός, κλπ.– έχουν μόνο να κερδίσουν από την πολυφωνία. Όλοι και όλες πρέπει να είμαστε ανοιχτοί σε ιδέες και έργα διαφορετικών ανθρώπων, ώστε να επιτευχθεί πραγματική καινοτομία που θα έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στις ζωές μας. Νιώθω σίγουρα τυχερή που εργάζομαι σε μια εταιρεία, τη Sunlight Group Συστήματα Αποθήκευσης Ενέργειας, που δίνει ίσες ευκαιρίες και λόγο σε όλους τους εργαζομένους της – ασχέτως φύλου, ηλικίας, εθνικότητας ή οποιουδήποτε άλλου στοιχείου.

Ευρυδίκη Φέκκα

Χημικός Μηχανικός, M.Sc. Environmental Engineering & Science, M.Des. Design & Innovation for Sustainability

Η κα Φέκκα είναι Επικεφαλής της Ομάδας Διαχείρισης Προϊόντων Λιθίου στη Sunlight Group Συστήματα Αποθήκευσης Ενέργειας

Ο κλάδος των μηχανικών και επιστημόνων είχε, και εν μέρει εξακολουθεί να έχει, σε πλειοψηφία ανδρικό πληθυσμό. Οι γυναίκες, ιδιαίτερα στο παρελθόν, έπρεπε να αποδείξουν τη θέση τους και την αξία τους, ενώ οι άνδρες είχαν σε μεγάλο βαθμό το προβάδισμα κεκτημένο, κυρίως προερχόμενο από τα κατάλοιπα του παρελθόντος. 

Τα τελευταία χρόνια διαπιστώνουμε με μεγάλη μας χαρά και περηφάνεια την είσοδο όλο και περισσότερων γυναικών στον κλάδο STEM, δηλαδή τις θετικές επιστήμες (science), την τεχνολογία (technology), τη μηχανική (engineering) και τα μαθηματικά (mathematics). Και σε αυτό έχουν συμβάλει αρκετά αφενός τα ίδια τα πανεπιστήμια και οι πολυτεχνικές σχολές και αφετέρου η στροφή των εταιρειών προς την ισορροπία μεταξύ των φύλων στο εργασιακό περιβάλλον. Έχει πλέον καταστεί σαφές ότι η κατεύθυνση αυτή είναι μονόδρομος, διότι εκ φύσεως και ιστορικά οι γυναίκες φέρουν μία δυναμική που ανατρέπει τα δεδομένα και τα παραδοσιακά μοντέλα, γι’ αυτό και ανέκαθεν έβρισκαν λύσεις σε πολύπλοκα ζητήματα – κάνοντας συχνά το αδύνατο δυνατό. Η καινοτομία και η πρωτοπορία χρειάζονται «ταραχοποιές» δυνάμεις, disruptive όπως περιγράφονται στο εξωτερικό, δεν ωφελεί να βαδίζουμε στην πεπατημένη και να βασιζόμαστε σε ξεπερασμένες πρακτικές του παρελθόντος. Όχι τυχαία, άλλωστε, στα ελληνικά τουλάχιστον, και η καινοτομία και η πρωτοπορία είναι γένους θηλυκού!

Κατερίνα Φώτογλου

Μηχανολόγος Μηχανικός, M.Sc. Analysis & Synthesis of Mechanical Assemblies, M.Sc. Automotive & Motorsport Engineering 

Διεθνής Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη

Η κα Φώτογλου είναι Υπεύθυνη Εργαστηρίου Δοκιμών & Πιστοποιήσεων, στο Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης Λιθίου της Sunlight Group Συστήματα Αποθήκευσης Ενέργειας

Για πολλά χρόνια, οι γυναίκες υπο-εκπροσωπούνταν στα «θετικά» γνωστικά πεδία – επιστήμη, τεχνολογία, μηχανική, και μαθηματικά (STEM). Επίσης, μέχρι αρκετά πρόσφατα ήταν συνηθισμένο για γυναίκες μηχανικούς, που είναι το δικό μου αντικείμενο, να αντιμετωπίζουν προκλήσεις, καθώς τα γνωστά στερεότυπα έτειναν να τις ακολουθούν από τα πανεπιστήμια στους χώρους εργασίας. Για το λόγο αυτό αγωνίζομαι με πάθος να σπάσω τα στερεότυπα, μέσα και από την ιδιότητά μου ως Μέντορας νέων μηχανικών στο βρετανικό Ινστιτούτο Μηχανολόγων Μηχανικών (Institution of Mechanical Engineers). 

Πλέον, ο αριθμός των γυναικών στον κλάδο μας ολοένα και αυξάνεται, διότι μπορούν να προσφέρουν τόσα πολλά. Αν έπρεπε λοιπόν να συμβουλεύσω γυναίκες που σκέφτονται να σπουδάσουν θετικές επιστήμες στο πανεπιστήμιο ή ενδιαφέρονται για σχετική σταδιοδρομία, θα τους έλεγα το εξής: Ακολουθήστε ό,τι σας εξάπτει την περιέργεια. Αν σας ενδιαφέρει ο τρόπος που δουλεύουν τα πράγματα, μπορεί να σας ταιριάζει καριέρα μηχανικού. Ή μπορεί να σας συνεπαίρνουν οι υπολογιστές, η πληροφορική και ο προγραμματισμός. Ή οι αριθμοί και τα μαθηματικά. Με ό,τι κι αν παθιάζεστε, ακολουθήστε το. Υπάρχουν πραγματικά τεράστιες ευκαιρίες εκεί έξω για γυναίκες επιστήμονες STEM, καθώς ολοένα και περισσότερες εταιρείες αναγνωρίζουν τη σημασία του diversity και της έμφυλης ισορροπίας (gender balance) στη λειτουργία τους. 

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News