Είναι ωραίο να είσαι και να αισθάνεσαι γυναίκα, να βλέπεις το σώμα σου να αλλάζει κι από παιδικό να γίνεται εφηβικό και μετά γυναικείο, να αλλάζει η σχέση σου με τους γονείς σου, να ωριμάζεις, εξωτερικά και εσωτερικά, πνευματικά, να σε καμαρώνεις στον καθρέφτη, να χωράς από μια ηλικία και μετά στα τακούνια της μαμάς και να μπορείς να βάφεσαι χωρίς να παίρνεις την άδεια κανενός. Είναι ωραίο συναίσθημα να γίνεσαι γυναίκα, αλλά και δύσκολο, γεμάτο φόβους και ανησυχίες. Πώς είναι να είσαι γυναίκα;

Συχνά θεωρείται το αδύναμο φύλο, αλλά και το πιο ωραίο. Έχει αφήσει το στίγμα της στην ανθρωπότητα κι έχει αλλάξει τον κόσμο, δίνοντας το παρόν της. Είναι το φύλο που φέρνει στον κόσμο την ανθρώπινη ζωή. Το να είσαι γυναίκα είναι υπέροχο και συγχρόνως δύσκολο. Διότι όσο κι αν προσπαθείς να τα κάνεις όλα να δείχνουν απλά, μέσα σου ξέρεις πως μόνο εύκολα δεν είναι. 5 αλήθειες για το πώς είναι να είσαι γυναίκα που θα σε αφυπνίσουν και θα σε κάνουν να νιώσεις πιο δυνατή.

6 Instagram accounts που αναδεικνύουν το γυναικείο φύλο και δίνουν έμπνευση σε κάθε γυναίκα εκεί έξω!

Και τελικά πώς είναι να είσαι γυναίκα; 5 αλήθειες που… πονούν

Περίοδος

Περίοδος, η πονεμένη ιστορία κάθε μήνα, κυριολεκτικά πονεμένη. Όταν λέμε ότι ένας άνδρας δε μπορεί να καταλάβει τι πάει να πει περίοδος δε το λέμε για να μας λυπηθούν και να φανούμε drama queens. Η περίοδος είναι ένα δύσκολο κεφάλαιο στη ζωή κάθε γυναίκας που πονά – για να μην αναφερθούμε σε όσες βιώνουν τους πόνους της ενδομητρίωσης, που χάνει αίμα και νιώθει εξάντληση και κόπωση, που δε μπορεί να πάρει τα πόδια της και να σηκωθεί από το κρεβάτι και που πρέπει να πάει στη δουλειά και σε κάθε της υποχρέωση σα να μη συμβαίνει τίποτα, ενώ από την κοιλιά και κάτω νιώθει σα να παραλύει. Η περίοδος δεν περνάει πάντα με χάπια. Κάποιες φορές θα πρέπει απλά να φανείς δυνατή και να αντέξεις περισσότερο κι απ’ όσο πίστευες ότι θα αντέξεις. Θα εξυπηρετήσεις τον πελάτη και στη συνέχεια θα πας στο μπάνιο να κουλουριαστείς στη γωνία, να φωνάξεις από τον πόνο και να βάλεις τα κλάματα. Θα αλλάξεις γρήγορα σερβιέτα και θα επιστρέψεις και πάλι στη δουλειά. Το ίδιο κάθε μήνα.

Και φυσικά ας μην αναφερθούμε σε εκείνες τις γυναίκες που περνούν πολύ πιο δύσκολα, που ευγνωμονούν όταν έρχεται η περίοδος έστω και μια φορά το μήνα ή το δίμηνο, που έχουν πολυκυστικές ωοθήκες ή που ο κύκλος τους αλλάζει εύκολα από τις ορμόνες, το άγχος, τα κιλά, την αντισύλληψη και χίλιους δυο άλλους λόγους.

Αποτρίχωση

Πώς είναι να είσαι γυναίκα vol 2 μέσα από την επίσης πονεμένη ιστορία της αποτρίχωσης. Όχι μόνο γιατί πονάς – ειδικά όταν είσαι έφηβο κοριτσάκι και νομίζεις ότι όλο αυτό θα σου αρέσει να το κάνεις κάθε τρεις και λίγο ώσπου η αισθητικός σου τραβάει το κερί, για να μην αναφερθούμε στην πρώτη φορά λέιζερ – αλλά και διότι από ένα σημείο και μετά είσαι λίγο πολύ υποχρεωμένη να το κάνεις. Όταν πια μεγαλώνεις κι έχεις βαρεθεί όλη αυτή τη διαδικασία, πιάνεις τον εαυτό σου να αναρωτιέται αν τελικά βγάζεις τις τρίχες επειδή το θέλεις εσύ ή οι άλλοι, οι σύντροφοι, η κοινωνία. Είναι ωραίο να κάνεις αποτρίχωση και να χαϊδεύεις την απαλή σου γαμπούλα, ώσπου θα πρέπει να αποτριχωθείς για να βάλεις την επόμενη μέρα στη δουλειά το καλό το φόρεμα για να δείχνεις πιο κομψή. Ή ακόμη χειρότερα διότι θα βγεις με κάποιον και δε θες να ακουμπήσει την τρίχα που μόλις έχει βγει από τη ρίζα κι είναι κάπως άγρια. Και καλά στα πόδια πάει στο καλό το ξυραφάκι κάθε τρεις και λίγο για τη λίγη τριχούλα που βγήκε σε κάποια σημεία. Το μπικίνι και οι μασχάλες, που είναι ευαίσθητα σημεία, τι φταίνε; Και μετά βγάζεις και σπυράκια και σιχτιρίζεις και πώς να τα καλύψεις;!

Η γυναίκα “πρέπει” να είναι ξυρισμένη παντού, ενώ ο άνδρας μες την τρίχα. Η γυναίκα “πρέπει” να πονάει κάθε μήνα, δίμηνο ή τρίμηνο από το κερί και το λέιζερ για να δείχνει περιποιημένη, λες κι αλλιώς δεν είναι. Ή ακόμη χειρότερα να βάλει ξυραφάκι με περισσότερο κίνδυνο να της γυρίσει η τρίχα εσωτερικά και να ερεθίσει τους λεμφαδένες, καταλαβαίνουμε όλες τι εννοώ. Μήπως δεν πειράζει να ακουμπήσουν και λίγη ριζούλα στις τρίχες βρε κορίτσια;! Λέω εγώ τώρα. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει φυσικά και με το μανικιούρ, πεντικιούρ και πολλά ακόμη που κάποιες φορές “πρέπει” να κάνουμε, όσο κι αν βαριόμαστε.

Ένα γράμμα για σένα που έχεις σταματήσει να αγαπάς τις τρίχες στο σώμα σου και ντρέπεσαι γι’ αυτές

πώς είναι να είσαι γυναίκα
Unsplash/ Ian Schneider

Αντιλήψεις

Αυτό δεν χρειάζεται καν ιδιαίτερη ανάλυση, αφού είναι γνωστές οι λαϊκές αντιλήψεις γύρω από το γυναικείο φύλο. Δε θα μιλήσω για την πατριαρχική κοινωνία και τις υποχρεώσεις του σπιτιού, δε θα μιλήσω καν για τα σεξιστικά σχόλια που ακούμε κατά καιρούς στις τηλεοράσεις, στους δρόμους και μες την ίδια την οικογένεια. Θα θυμίσω απλά την ανισότητα στον χώρο εργασίας και τη σεξουαλική εκμετάλλευση ενώ δουλεύουμε και προσπαθούμε να αποδείξουμε την αξία μας. Γιατί καθημερινά ακούμε από τον περίγυρό μας σχόλια, άσχημα σχόλια, αρνητικά, που μας κάνουν να νιώθουμε ότι όλα τα κάνουμε λάθος, ότι δεν αξίζουμε, ότι πρέπει να φοβόμαστε μη μας χτυπήσει κάποιος. Γιατί αν είσαι τυχερή στα προσωπικά σου, μάλλον θα ‘σαι άτυχη στα επαγγελματικά ή το αντίστροφο.

Αντιλήψεις και στερεότυπα που καλά κρατούν έως και τον 21ο αιώνα. Απόψεις που ακούμε και δεχόμαστε, χαμηλώνοντας το κεφάλι ενώ δε θα ‘πρεπε, σε μια κοινωνία που μέχρι και σήμερα ο άνδρας “οφείλει” να βγάζει περισσότερα χρήματα από τη γυναίκα για να νιώθει καλά, ενώ εκείνη “πρέπει” να ασχολείται πρώτα με το σπίτι και την οικογένεια και μετά με τον εαυτό της.

Εγκυμοσύνη

Όποια έχει μείνει έγκυος ξέρει πως αυτό κι αν είναι ένα από τα πιο δύσκολα κεφάλαια στη ζωή μιας γυναίκας. Κυοφορία, γέννα, αποβολή, έκτρωση, εξωσωματική, επιλόχειος κατάθλιψη… Όλα τόσο δύσκολα και τόσο αξιοθαύμαστα για κάθε γυναίκα που τα έχει αντιμετωπίσει. Τα εύκολα και τα δύσκολα. Ειδικά τα δύσκολα, αυτά που οι περισσότερες δεν τα αντέχουν και στην πορεία τα παρατούν. Κάθε γυναίκα που έχει μείνει έγκυος, που έχει νιώσει ένα πλάσμα να μεγαλώνει μέσα της, που έχει προσπαθήσει να γίνει μητέρα, που έχει νιώσει τον πόνο της απώλειας, που έχει πονέσει, έχει κλάψει, έχει (κοντέψει να) χάσει τη δική της ζωή για να φέρει στον κόσμο ένα άλλο πλασματάκι, που έχει ξενυχτήσει στο προσκεφάλι του, που έχει χειρουργηθεί και έχει βάλει στην άκρη τα δικά της θέλω για αυτά του παιδιού της, που έχει ξεχάσει τι πάει να πει θηλυκότητα, σύντροφος, σεξ και ύπνος, κάθε γυναίκα που έχει περάσει έστω και στο ελάχιστο κάτι από αυτά αξίζει να ακούσει ένα μπράβο κι ένα ευχαριστώ. Γιατί μπορεί η όλη περίοδος της εγκυμοσύνης να είναι δύσκολη έως και πολλή δύσκολη για κάποιες, αλλά ακόμη πιο δύσκολο είναι να αποδεχτείς ότι παύεις να είσαι το επίκεντρο του συντρόφου σου, ότι πρέπει να θυσιάσεις πολλά από τη ζωή σου, ότι θα δεις το σώμα σου να αλλάζει πολύ, πάρα πολύ και θα πρέπει να το αποδεχτείς έτσι ακριβώς όπως θα γίνει. Γιατί οι δυσκολίες της μητρότητας είναι περισσότερες απ’ όσες τολμάμε να σκεφτούμε.

Ότι το να κάνει παιδί είναι ο σκοπός της ζωής μιας γυναίκας είναι μια δήλωση που έχει την ίδια αξία που έχει ένα διαφημιστικό σλόγκαν.

Simone de Beauvoir
πώς είναι να είσαι γυναίκα
Unsplash/ Valentina Conde

Sexiness και body positivity

Γυναίκα και θηλυκότητα είναι το ένα και το αυτό. Τι συμβαίνει όμως όταν θες να βγεις έξω άβαφη; Όταν θες να κυκλοφορείς όλη μέρα στο σπίτι με τη χαλαρή τη φόρμα, εκείνη που δε σε κολακεύει, αλλά σε κάνει να αισθάνεσαι άνετα. Όταν θες να βάλεις sneakers κι όχι τακούνια. Όταν ντύνεσαι ωραία για εσένα και μόνο για εσένα κι όχι για να σου σφυρίξει ο περαστικός στο δρόμο και να σου πει πόσο σέξι είσαι. Κι όταν θες τέλος πάντων να βάλεις ένα πιο άνετο εσώρουχο, γιατί αγαπητέ άνδρα αυτά που εσύ λατρεύεις δεν είναι τόσο άνετα όσο νομίζεις.

Έχουμε περάσει τα τελευταία χρόνια να μαχόμαστε υπέρ του body positivity αλλά δυστυχώς ακόμα και σήμερα υπάρχουν άνθρωποι εκεί έξω που θα σε κρίνουν απ’ την εξωτερική σου εμφάνιση και το πόσα λίγα ή πολλά κιλά έχεις. Κι ενώ όλες μας προσπαθούμε καθημερινά να αγαπήσουμε το σώμα μας, τα σχόλια και η κριτική δεν σταματούν. Και δυστυχώς, το πώς νιώθουμε δεν έχει να κάνει πάντα με εμάς, αλλά και με το vibe που λαμβάνουμε από τους άλλους γύρω μας. Κι είναι πολύ ενοχλητικό και άσχημο.

Το σώμα μας είναι το χερούλι απ’ όπου κρατιόμαστε στον κόσμο.

Simone de Beauvoir
πώς είναι να είσαι γυναίκα
Unsplash/ Priscilla Du Preez

Εύχομαι κάθε γυναίκα εκεί έξω να αρχίσει να αγαπάει το σώμα και τον εαυτό της, όπως κι αν είναι. Γιατί είμαστε όλες πανέμορφες, αγαπημένες μου φίλες, και μην ξεχνάτε να σας αγαπάτε πιο πολύ από τον καθένα. Να σας αγαπάτε πρώτα εσείς και μετά οι άλλοι. Να σας αγαπάτε με όλο σας το είναι και να είστε περήφανες! Γιατί είστε όλες μοναδικές. Είμαστε όλες μας μοναδικές και υπέροχες!

Μόλις τελειώσεις με αυτό το άρθρο θα αγαπάς το σώμα σου πιο πολύ από ποτέ!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News