Ταξιδεύοντας με το τρένο από την Αθήνα και με προορισμό την Θεσσαλονίκη το βλέμμα μου καρφώνεται στις μεγάλες εκτάσεις καμένης γης που απλώνονται μπροστά μας. Είναι αδύνατο να μην ανατριχιάσεις στην θέα αυτού του μαύρου τοπίου και να μην σκεφτείς τις επιπτώσεις μιας τέτοιας μεγάλης καταστροφής στην ζωή και την υγεία μας. Η μυρωδιά της καμένης γης διαπερνά το τρένο και την χειρουργική μάσκα και φτάνει στα ρουθούνια μας. Τα τελευταία χρόνια, η οικολογική καταστροφή, η αναγκαία επιβολή της χρήσης μάσκας έχουν μετατρέψει την ελεύθερη και ουσιαστική ανάσα σε πολυτέλεια. Πώς μπορείς άραγε να αισθανθείς ζωντανός και λειτουργικός όταν στερείσαι του απαραίτητου συστατικού της ύπαρξής σου: Tην αναπνοή;

Είναι αλήθεια πως ως άνθρωποι έχουμε σταματήσει να δίνουμε αξία σε αυτόν τον θεμελιώδη παράγοντα που μας κρατά ζωντανούς αλλά και υγιείς, με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι άνθρωποι να αποκτούν αναπνευστικά προβλήματα. Το 40% του σημερινού πληθυσμού υποφέρει από χρόνια ρινική συμφόρηση, ενώ περίπου οι μισοί από εμάς – ιδιαίτερα οι γυναίκες και τα παιδιά – αναπνέουμε κατά κύριο λόγο από το στόμα. Οι αιτίες είναι πολλές: από τον ξηρό αέρα ως το στρες, από τις φλεγμονές ως τις αλλεργίες, από τη ρύπανση ως τα φαρμακευτικά σκευάσματα.

Ταξιδεύω κρατώντας στα χέρια μου το βιβλίο του James Nestor με τίτλο “Ανάσα” που είναι επίσης ένα ταξίδι στην μαγεία της ανακάλυψης της αναπνοής και των ευεργετικών αποτελεσμάτων στο σώμα και το πνεύμα μας.

Η όσφρηση είναι η πρωταρχική μας αίσθηση. Η αναπνοή δεν είναι απλώς μια λειτουργία που επιτρέπει στο σώμα μας να προσλαμβάνει αέρα. Είναι κάτι πολύ πιο σημαντικό. Είναι η πιο στενή μας σύνδεση με το περιβάλλον.

Κάθε φορά που αναπνέουμε σμίγουμε με ό,τι μας περιβάλλει, αφομοιώνουμε και κατανοούμε ένα ακόμα κομμάτι της ζωής και προσφέρουμε και εμείς ένα κομμάτι της ζωής μας. Η αναπνοή είναι ουσιαστικά μια διαδικασία ανταπόδοσης αλλά και μια διαδικασία αποκατάστασης. Η σωστή αναπνοή κρύβει τόσα πολλά που σίγουρα δεν τα είχες φανταστεί: Μειώνει την αρτηριακή πίεση, διευκολύνει την πέψη, ρυθμίζει τον καρδιακό ρυθμό, βοηθά στην αποθήκευση των αναμνήσεων ενώ μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας.

Είναι αναρίθμητα τα οφέλη της σωστής αναπνοής. Αρκεί να βρεις την ισορροπία που χρειάζεται, το αναπνευστικό μοτίβο που θα σε βοηθήσει να αποκομίσεις κάθε όφελος από τον αέρα που εισέρχεται στα πνευμόνια σου. Σε αυτήν την ανακάλυψη θέλει να σε οδηγήσει ο James Nestor μέσα από το δικό του προσωπικό ταξίδι στον κόσμο της ανάσας. Εξάλλου, όπως σημειώνει και ο ίδιος:

“Ο καλύτερος τρόπος για να προλάβουμε πολλά χρόνια προβλήματα υγείας, να βελτιώσουμε τις αθλητικές μας επιδόσεις και να παρατείνουμε την διάρκεια της ζωής μας είναι να στρέψουμε την προσοχή μας στο αναπνευστικό μοτίβο μας και να εξισορροπήσουμε τα επίπεδα οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα στο σώμα μας”.

Σε αυτήν την ανακάλυψη οδηγείσαι μέσα από τις σελίδες του που είναι γεμάτες προσωπικές αναζητήσεις, επιστημονικές τεκμηριώσεις και συμβουλές που οδηγούν στην τελειοποίηση της αναπνευστικής λειτουργίας. “Αν πρέπει να δώσω σε κάποιον μια συμβουλή για έναν πιο υγιή τρόπο ζωής, θα του έλεγα να μάθει απλώς πως να αναπνέει σωστότερα”, γράφει ο διάσημος γιατρός Andrew Weil.

Πράγματι, η σωστή αναπνοή είναι ένας λησμονημένος πυλώνας της υγείας. Κόντρα στην ρύπανση του αέρα, στην καταστροφή των “πνευμόνων” οξυγόνου στην χώρα μας, στον περιορισμό της ελεύθερης αναπνοής μας είναι σημαντικό, αναγκαίο και επαναστατικό να γνωρίσουμε πώς μπορούμε να αποκομίσουμε κάθε όφελος από την ανάσα μας. Η σωστή αναπνοή είναι δωρεάν, δεν απαιτεί πολύ χρόνο και κόπο, μπορεί να γίνει οπουδήποτε και οποτεδήποτε. Πάρε μια βαθιά ανάσα…και ξεκίνα.

Το βιβλίο “Ανάσα” κυκλοφορεί απ’ τις εκδόσεις Διόπτρα.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News