Πας να βγεις έξω, στέλνεις το μήνυμά σου, φοράς τη μάσκα σου και φεύγεις. Όμως, για μια στιγμή… Ποια είναι η δική σου έκφραση πίσω από τη μάσκα σου; Έχει σημασία.

Φοράς τη μάσκα σου ανενόχλητος άσχετα με το αν κλαις ή γελάς. Μάλιστα, μερικές φορές χαίρεσαι που δεν μπορεί κανείς να δει ολόκληρο το πρόσωπό σου και λίγο – πολύ κρύβεσαι πίσω απ’ αυτή. Για σένα η μάσκα δεν είναι πάντα μια προστασία από τον κορονοϊό, αλλά και μια ασπίδα από τον έξω κόσμο. Σε “βοηθάει” να κλειστείς λίγο παραπάνω στον εαυτό σου και να κρατήσεις για σένα τα συναισθήματά σου, αλλά και τις εκφράσεις σου.

Κλαις, πονάς, γελάς, μιλάς, πίσω απ’ τη μάσκα σου μπορείς να κάνεις ό,τι θες χωρίς να το πάρει κανείς χαμπάρι κι αν φοράς και γυαλιά, τότε δεν φαίνεται σχεδόν τίποτα. Όλα μπορείς να τα κρύψεις και μόνο εσύ ξέρεις στο έπακρο τι αισθάνεσαι. Όταν φοράς τη μάσκα σου μπορεί να είσαι σκυθρωπός κι όταν τη βγάζεις να γελάς, προσπαθώντας να πείσεις ακόμα και τον εαυτό σου ότι όλα είναι καλά. Όμως, είναι;

Κι η δική σου έκφραση πίσω από τη μάσκα ποια είναι τελικά;

Πες την αλήθεια, παραδέξου το, δε θα το πούμε πουθενά, το υποσχόμαστε. Δεν γελάς όλη την ώρα, σωστά; Το χαμόγελο φεύγει από τα χείλη σου πολύ εύκολα και γρήγορα, πριν καν προλάβεις να σκεφτείς πολλά. Και μερικές φορές ξεχνιέσαι με τα αρνητικά σου συναισθήματα πίσω απ’ αυτή και μένεις εκεί, ανέκφραστος, προσπαθώντας να καταπιέσεις όσα νιώθεις, όσα πιστεύεις, όσα θες να πεις και δεν μπορείς, είτε επειδή δεν νιώθεις αρκετά ελεύθερος, είτε διότι δεν έχεις πού να τα πεις, δεν έχεις όρεξη, δεν θα σε καταλάβει κανείς.

Και μετά τι; Τι κάνεις γι’ αυτό;

έκφραση πίσω από τη μάσκα
Pexels

Κλείνεσαι στον εαυτό σου, πίσω απ’ τη μάσκα σου κι όλα καλά, όλα ήρεμα. Αλλά δεν είναι. Κι αν θες να γίνουν όλα καλά κάποια στιγμή θα πρέπει να μάθεις να εκφράζεσαι, να λες αυτά που νιώθεις. Να μιλήσεις δυνατά, ακόμα κι αν νιώθεις ότι η μάσκα σ’ εμποδίζει. Δεν φταίει η μάσκα, αλλά εσύ που κρύβεσαι πίσω απ’ αυτή.

Γέλα, μίλα, εκφράσου. Είναι το λιγότερο που μπορείς να κάνεις για τον εαυτό σου, για να είσαι έστω και λίγο καλύτερα από χθες που μαράζωνες, σκεπτόμενος όλα τα αρνητικά που συμβαίνουν σε σένα και γύρω σου. Όμως, επειδή δεν σε βλέπουμε να σηκώνεσαι για να αλλάξεις τον κόσμο παρά μόνο για να πιάσεις το τηλεκοντρόλ και να αλλάξεις κανάλι, αυτή τη φορά πάτα το κουμπί που γράφει reset. Ναι, reset και άλλαξε σελίδα. Εδώ τα κατάφερε η Αμερική και πέρασε από τον Trump στον Biden, εσύ δε θα τα καταφέρεις;

5 πράγματα που πρέπει να σταματήσεις να κάνεις σήμερα κιόλας αν θες να είσαι ευτυχισμένος

Κι αν θες να ξέρεις, η έκφρασή σου πίσω απ’ τη μάσκα μαρτυράει πολλά, πάρα πολλά. Γιατί εκεί νιώθεις ασφαλής, ότι μπορείς να εκφραστείς όπως θες χωρίς να το καταλάβει κανείς. Τα μάτια σου, όμως, δείχνουν πως δεν γελάς, αλλά κλαις, εσωτερικά, πονάς, κάνεις υπομονή, ανέχεσαι.

Όταν πονάς να μιλάς κι όταν κλαις να το δείχνεις. Και να δέχεσαι την αγάπη και την στήριξη των γύρω σου. Είναι εκεί, για σένα, για να βγάλεις τη μάσκα κάποια στιγμή και να τους δείξεις την πραγματική σου έκφραση. Είσαι έτοιμος γι’ αυτό;

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News