Πώς μπορεί να επιτευχθεί στην πράξη η ενδυνάμωση γυναικών; Συχνά ρωτάμε γυναίκες που είναι στην αρχή του ταξιδιού της ζωής τους πώς τις βλέπουν σε 5 ή 10 χρόνια. Πώς θα ήθελες να είσαι; Και η πρώτη απάντηση είναι: Nα έχω αέρα, να είμαι ωραία ντυμένη, να έχω αυτοκίνητο, να ζω στο σπίτι των ονείρων μου, να είμαι επιτυχημένη στη δουλειά μου, να βγάζω έναν συγκεκριμένο μισθό, να έχω μια ευτυχισμένη οικογένεια. Πάρα πολλές παραμέτρους, πάρα πολλές εικόνες στο κάδρο της ζωής τους και πάρα πολλά κουτάκια τσεκαρισμένα. Θα σου δώσουν ένα παράδειγμα ίσως από κάποια πετυχημένη που γνωρίζει ο κόσμος. Θα σου πουν θέλω να είμαι σαν αυτή.

Κεφάλαιο ενδυνάμωση γυναικών

Όλες αυτές οι γυναίκες που θαυμάζεις θέλω να ξέρεις ότι δεν ήταν πάντα έτσι όπως τις βλέπεις σήμερα. Δεν είχαν πάντα αέρα, δεν φόραγαν ταγιέρ, δεν είχαν επιτυχία στη δουλειά τους. Οι περισσότερες έχουν δουλέψει άπειρες ώρες, έχουν διαβάσει έχουν προετοιμαστεί χρόνια για να κάνουν αυτό που κάνουν σήμερα σαν τη δεύτερη φύση τους.

Αν έχεις δεις συνεντεύξεις τους, θα δεις ότι δεν είναι μυστικό. Δεν θα σου κρύψει καμία ότι το πρώτο βήμα για να φτάσεις στον προορισμό σου είναι μόνο ένα. Το να το πιστέψεις, να συγκεντρωθείς με όλη σου την ενέργεια και το μυαλό σου στην αυτό που θες και δεν ακούσεις κανέναν από αυτούς που θέλουν να σε σταματήσουν, θα τα καταφέρεις.

Η ανύψωση των άλλων

πώς να γίνω αυτός που θαυμάζω
Pexels

Μπορώ πια εγγυημένα να σου πω ότι για όλους υπάρχει περιθώριο, όλοι έχουν μερίδιο για την πίτα, δεν είναι περιορισμένοι οι πόροι, δεν τελειώνουν οι ευκαιρίες και αν βλέπεις αδιέξοδα είναι γιατί αδιέξοδα γυρεύεις. Ο άνθρωπος φτάνει στην αυτοπραγμάτωσή του μόνο όταν εφόσον έχει φτάσει στον προορισμό του, δώσει την ενέργειά του να προσφέρει τη βοήθειά του σε άλλους ανθρώπους ώστε να λάμψουν και εκείνοι.

Δεν φωτίζεται το δικό μας άστρο αν πετάξουμε λάσπες στους άλλους ώστε να μην φωτίζει το δικό τους άστρο. Αντίθετα, κάθε φορά που βοηθάς έναν άλλον άνθρωπο να φτάσει και εκείνος στον προορισμό του, φωτίζεται περισσότερο το δικό σου άστρο. Δεν υπάρχει όμοιά της ευτυχία από του ανθρώπου που έφτασε στο προορισμό του και βοηθά και τους άλλους.

Ζήλια

Η ζήλια είναι ένα από τα αρνητικά συναισθήματα το οποίο όμως πυροδοτείται κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες. Αντί να ταΐζεις το πράσινο ανθρωπάκι της ζήλιας και να συγκρίνεις όλα αυτά που δεν έχεις σε σχέση με τους άλλους, πάρε το παράδειγμά τους ως οδηγό και θέσε τους δικούς σου στόχους ανάλογα με το τι αρέσει σε εσένα να κάνεις. Μην περιορίζεσαι και μη ζηλεύεις κακοπροαίρετα τους άλλους. Δείχνει μιζέρια και έλλειψη αφθονίας. Αφθονία υπάρχει μόνο σε εκείνους που πιστεύουν ότι υπάρχει περιθώριο για όλους. Δεν παύω εγώ να είμαι καλή στη δουλειά μου επειδή υπάρχουν και άλλοι καλοί γύρω μας. Αντίθετα το ότι υπάρχουν και άλλοι καλοί σημαίνει ότι ανεβαίνει ο πήχης ακόμα ψηλότερα και το επίπεδο γίνεται ακόμα καλύτερο συνολικά.

Πώς μπορώ να σε βοηθήσω;

Μαζί θα πάμε πιο μακριά. Ζήτα βοήθεια. Βρες γυναίκες και οργανισμούς που μπορούν να βοηθήσουν τις γυναίκες να φτάσουν στον προορισμό τους. Γυναίκες που θέλουν ακόμα και με ανιδιοτέλεια κάποια φορά να σε ενισχύσουν, να σε βοηθήσουν να χτίσεις την αυτοπεποίθησή σου, να κάνεις στην άκρη τις δυσλειτουργικές σου πεποιθήσεις που σε κρατούν σήμερα πίσω. Γυναίκες που χαίρονται να βλέπουν άλλες γυναίκες να προοδεύουν και πιστεύουν ότι για όλους υπάρχει μερίδιο και περιθώριο για πρόοδο.

Δικτυώσου και πάψε να είσαι κρυμμένη μέσα στο καβούκι σου. Χρειάζεται εξωστρέφεια, χρειάζεται δουλειά. Αφού το πιστέψεις, χρειάζεται να δουλέψεις πολύ και αν δεν είσαι έτοιμη γι’ αυτό σίγουρα θα δυσκολευτείς. Ο δρόμος προς την επιτυχία είναι μόνο ανηφορικός. Εύχομαι να μην βρεθεί εμπόδιο και να μην βρεθεί κάτι στο δρόμο σου που δεν θα μπορείς να το αντιμετωπίσεις.

Μπορείς και μόνη σου να τα καταφέρεις αλλά με την κατάλληλη βοήθεια θα πας πιο γρήγορα και πιο μακριά. Λέγεται επένδυση και ένα boost για τον αυριανό σου εαυτό. Σταμάτα να σε σαμποτάρεις!

Υπάρχει πετυχημένος τρόπος για να ανοίξω μια κερδοφόρα επιχείρηση με διάρκεια;

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News