Ένα επαναστατικό και εξαιρετικά εμπνευστικό κίνημα έχουν ξεκινήσει γυναίκες από όλο τον κόσμο με καταγωγή από το Αφγανιστάν για να διαμαρτυρηθούν κατά του νέου αυστηρού ενδυματολογικού κώδικα για τις φοιτήτριες που επέβαλαν οι Ταλιμπάν. Στην διαδικτυακή αυτή καμπάνια οι γυναίκες δημοσιεύουν φωτογραφίες τους φορώντας πολύχρωμα παραδοσιακά φορέματα του Αφγανιστάν στα κοινωνικά δίκτυα χρησιμοποιώντας hashtags όπως #DoNotTouchMyClothes και #AfghanistanCulture. Το κίνημα με τις γυναίκες στο Αφγανιστάν με πολύχρωμα ρούχα έχει προκαλέσει κύμα υποστήριξης στα social media.

Ποιοι είναι οι Ταλιμπάν: Η ιστορία, οι σκληροπυρηνικοί νόμοι τους και η θέση της γυναίκας στο καθεστώς τους

Γυναίκες στο Αφγανιστάν με πολύχρωμα ρούχα: Το κίνημα διαμαρτυρίας στα social media

Η εκστρατεία που ξεκίνησε από την γιατρό Bahar Jalali, πρώην καθηγήτρια ιστορίας στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο στο Αφγανιστάν, είχε ως αποτέλεσμα εκατοντάδες γυναίκες να δημοσιεύουν φωτογραφίες τους καθώς και σχόλια κατά των νόμων των Ταλιμπάν.

Η Jalali είπε ότι ξεκίνησε την εκστρατεία “για να ενημερώσει, να εκπαιδεύσει και να διαλύσει την παραπληροφόρηση που διαδίδεται από τους Ταλιμπάν”. “Καμία γυναίκα δεν έχει ντυθεί ποτέ έτσι στην ιστορία του Αφγανιστάν. Αυτό είναι εντελώς ξένο και ξένο για τον αφγανικό πολιτισμό. Δημοσίευσα τη φωτογραφία μου με το παραδοσιακό αφγανικό φόρεμα για να ενημερώσω, να εκπαιδεύσω και να διαλύσω την παραπληροφόρηση που διαδίδεται από τους Ταλιμπάν”, δήλωσε.

Η παραδοσιακή φορεσιά του Αφγανιστάν

Η παραδοσιακή στολή του Αφγανιστάν για τις γυναίκες αποτελείται από ένα φόρεμα που καλύπτει τους αστραγάλου και μια μαντίλα που καλύπτει το κεφάλι τους. Ωστόσο, η συντηρητική μπούρκα επιβλήθηκε από τους Ταλιμπάν στο προηγούμενο καθεστώς και επαναφέρθηκε ξανά από τους νέους ηγέτες που ανέλαβαν το Αφγανιστάν στις 15 Αυγούστου. Η καμπάνια έχει συγκεντρώσει εκατοντάδες tweet από γυναίκες που διαμένουν στο Αφγανιστάν και στο εξωτερικό. Οι γυναίκες δημοσιεύουν φωτογραφίες τους ντυμένες με παραδοσιακά αφγανικά ρούχα σε ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στη μπούρκα που καλύπτει ολόκληρο το πρόσωπο και το σώμα των γυναικών.

Οι νέοι νόμοι των Ταλιμπάν για τις γυναίκες

Το συγκεκριμένο κίνημα ξεκίνησε έπειτα από την δημοσίευση φωτογραφιών φοιτητριών του Αφγανιστάν στις οποίες επιβλήθηκε να ντύνονται με μπούρκα από την κορφή μέχρι τα νύχια ώστε να μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους.

Ταλιμπάν: Τα νέα μέτρα και οι κραυγαλέες αλλαγές για τη φοίτηση των γυναικών στα πανεπιστήμια

Από την κατάληψη των Ταλιμπάν, οι σκληροπυρηνικοί έχουν επιβάλει πολλούς νέους κανόνες, περιορίζοντας την ελευθερία των γυναικών στο Αφγανιστάν. Ωστόσο, η κυβέρνηση των Ταλιμπάν ανακοίνωσε ότι θα επιτρέπεται στις γυναίκες να σπουδάζουν σε πανεπιστήμια καθώς η χώρα προσπαθεί να ανοικοδομηθεί, αλλά ο διαχωρισμός φύλου και ο ισλαμικός ενδυματολογικός κώδικας θα είναι υποχρεωτικοί. Ο υπουργός Παιδείας των Ταλιμπάν είπε ότι οι φοιτήτριες θα διδάσκονταν από γυναίκες όπου αυτό είναι δυνατόν και οι αίθουσες διδασκαλίας θα παραμείνουν χωριστές, σύμφωνα με την ερμηνεία των νόμων της Σαρία από τους Ταλιμπάν.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News