Το μακελειό της Τρίτης, 24/5, σε σχολείο του Τέξας, άφησε πίσω του 19 νεκρούς μαθητές και δύο δασκάλους, ενώ οι ανθρωπότητα παρακολουθεί το γεγονός συγκλονισμένη, χωρίς λόγια, κυριευμένη από συναίσθημα. Στο τελευταίο της ποίημα, η Amanda Gorman αποτυπώνει αυτά τα συναισθήματα και μεταμορφώνει την σιωπή των ανθρώπων σε στροφές. 

Η ποιήτρια και ακτιβίστρια μοιράστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έναν στίχο που επικεντρώνεται στη βία με όπλα.

To ποίημα για το μακελειό στο Τέξας που θα σε συγκινήσει

«Στα σχολεία υπάρχει ο φόβος μέχρι θανάτου. Η αλήθεια είναι, μια εκπαίδευση κάτω από τα θρανία, σκυμμένοι όλοι χαμηλά να αποφεύγουν τις σφαίρες. Μια βουτιά καθώς ρωτάμε: Πού θα ζήσουν τα παιδιά μας και πώς», γράφει.

Σε μια σειρά από social media post, η Gorman συνέχισε:

«Χρειάζεται ένα τέρας για να σκοτώσει παιδιά. Αλλά το να βλέπεις τέρατα να σκοτώνουν παιδιά ξανά και ξανά και να μην κάνουν τίποτα δεν είναι απλώς παράνοια – είναι απανθρωπιά… Η αλήθεια είναι, πως είμαστε ένα έθνος κάτω από τα όπλα», γράφουν τα tweets. «Τι θα μπορούσαμε να είμαστε αν προσπαθούσαμε. Τι θα μπορούσαμε να γίνουμε μόνο αν ακούγαμε».

Την Τρίτη, ένας ένοπλος σκότωσε τουλάχιστον 19 παιδιά και δύο δασκάλους σε δημοτικό σχολείο στο Uvalde του Τέξας , αποτελώντας τον πιο φονικό πυροβολισμό σε δημοτικό σχολείο των ΗΠΑ από την επίθεση του 2012 στο Δημοτικό Σχολείο Sandy Hook στο Newtown του Κονέκτικατ.

Οι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι, μάλιστα, δήλωσαν στο Associated Press ότι ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί.

Τα λόγια της  Gorman έχουν πλημμυρίσει με αντιδράσεις. Σε λιγότερο από 24 ώρες από την ανάρτησή της, ένα από τα tweet της  έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 488.000 likes. Στο Instagram, έχει ξεπεράσει το μισό εκατομμύριο. 

Οι άνθρωποι έχουν επίσης ανταποκριθεί, μοιράζοντας τις ευχαριστίες τους για την αποτύπωση των σκέψεων και των συναισθημάτων τους.

«Ευχαριστώ για τα λόγια σου όταν τα λόγια είναι αδύνατα», σχολίασε η ηθοποιός Rachel Brosnahan στο Instagram.

«Πόσο χαριτωμένα λες την αλήθεια, ευχαριστώ», έγραψε ένας άλλος.

Οι ειδικοί λένε ότι η τέχνη μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του τραύματος Συγκεκριμένα, μελέτες έχουν δείξει ότι η συμμετοχή στη μουσική και την τέχνη μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο, να βοηθήσει τους ανθρώπους να διαχειριστούν το άγχος, να προάγουν την ευεξία, να ενισχύσουν τη μνήμη, να βελτιώσουν τις επικοινωνίες, ενώ τους δίνει τη δυνατότητα να εκφράσουν τα συναισθήματά τους.

Όχι μόνο λόγια αλλά και πράξεις

Η Gorman, όμως, δε σταμάτησε εκεί. Η ποιήτρια χρησιμοποίησε την πλατφόρμα της για να αναλάβει δράση, μοιράζοντας με τους followers της έναν έρανο στο Instagram για τον οργανισμό Everytown for Gun Safety.

«Αμερικανοί – ξέρετε αρκετά. Εάν κάνετε κάτι σήμερα, ας μην είναι απλώς για να θρηνήσετε, αλλά για να δράσετε», έγραψε στη λεζάντα της ανάρτησής της, προσθέτοντας πληροφορίες για το πού θα μπορούσαν οι άνθρωποι να δωρίσουν.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News