Θες να αλλάξεις και γνωρίζεις και συγκεκριμένα τι είναι αυτό που αν αλλάξεις σήμερα θα δεις σημαντική βελτίωση στη ζωή σου. Δεν βρίσκεις όμως το κίνητρο για αλλαγή. Ακόμα και αν το βρεις, δεν ξέρεις από που να αρχίσεις. Να περιμένεις τη Δευτέρα, τον Σεπτέμβριο, την Πρωτοχρονιά, τα γενέθλιά σου; Πότε να αρχίσεις;

οργάνωση στη δουλειά
Pixabay

Αυτός που δε θέλει να ζυμώσει..

Οι παροιμίες είναι βγαλμένες από τη ζωή. Αν ξέρεις ότι πρέπει να ξεκινήσεις αλλά ψάχνεις την κατάλληλη μέρα, απλά χάνεις χρόνο από τη δράση. Το μόνο που μένει να κάνεις είναι να δεσμευτείς. Να το πάρεις απόφαση δηλαδή και να πεις: «από σήμερα ξεκινάω αυτό…» Είναι τόσο απλό. Τη στιγμή που το αποφασίζεις με κάποιον τρόπο έχεις τεράστια αποθέματα δύναμης.

Μην σταματήσεις αν δεν σε κάνεις περήφανο

Αν χρησιμοποιείς τον οραματισμό (όχι ονειροπόληση) σαν τεχνική για να κατακτήσεις τους στόχους σου, θα πρέπει να έχεις ξεκάθαρο το πού ακριβώς θες να φτάσεις! Ποιος είναι ο στόχος σου; Αφού το ξεκαθαρίσεις μην σταματήσεις αν δεν φτάσεις εκεί. Προσπάθησε να βρεις κίνητρα που να σε κρατούν δεσμευμένο με αυτό.

Πώς να θέσω σωστά τους στόχους που θέλω να πετύχω το 2021;

Η ζωή ξεκινά εκεί που τελειώνει η comfort zone (ζώνη ασφαλείας)

Η θέση που είσαι σήμερα, ας υποθέσουμε πώς είναι μια βολική θέση, αλλά αυτό που θες είναι να είσαι σε μια θέση που θα αισθάνεσαι εξαιρετικά καλά και όχι απλώς βολικά. Το βολικό είναι καλό για κάποιες περιπτώσεις αλλά όχι για όλη μας τη ζωή.

Αν δεν ξεβολευτείς, αν δεν βγεις δηλαδή από την λεγόμενη comfort zone δεν θα δεις την αλλαγή. Καμία αλλαγή ποτέ δεν ήρθε από τις comfort zones. Πάρε αυτήν την απόφαση ακόμα και αν ο εγκέφαλός σου δεν θέλει να συνεργαστεί με τη στρατηγική που έχεις καταστρώσει, γιατί ξέρει ότι θα ξεβολευτείς και δεν θέλει να σε ταλαιπωρήσει. Ας σε σαμποτάρει εκείνος. Έχεις πέντε δευτερόλεπτα να πάρεις αυτήν την απόφαση και να ξεκουνηθείς.

Τόσο διαρκεί από τη στιγμή που το μήνυμα θα γίνει πράξη ή όχι. Είτε θες να βάλεις ξυπνητήρι στις 6:30 και να βγεις για τρέξιμο, είτε σε αποτρέψεις από το να φας παγωτό στις 12 το βράδυ, είτε στείλεις εκείνα τα e-mail για την επαγγελματική πρόταση που φοβόσουν τόσο καιρό να στείλεις. Είτε στείλεις το μήνυμα στο αγόρι ή το κορίτσι που θέλετε να βγείτε, ότι και αν είναι αυτό, αυτά τα πέντε δευτερόλεπτα που θα μεσολαβήσουν μέχρι να συμβεί αυτό που θα κάνεις ή δε θα κάνεις είναι καθοριστικά βάσει ερευνών που έχουν γίνει σε ανθρώπινους εγκεφάλους. Μέτρα ως το 5 και κάνε αυτό που πρέπει να κάνεις, χωρίς δεύτερη σκέψη!

Γίνε πιο δυνατός από τα πάθη σου

Αντιστάσου στον πειρασμό και κάνε αυτό που πρέπει να κάνεις. Γίνε δυνατότερος από τα πάθη σου, γιατί έχεις δεσμευτεί στον εαυτό σου και αυτό θα πρέπει να είναι το ένα και μοναδικό σου κίνητρο για αλλαγή. Το να κρατήσεις το λόγο σου.

Ακόμα και αν δεν φάνηκες μέχρι τώρα συνεπής ας είναι αυτή η φορά αυτή που θα σε βγάλεις ασπροπρόσωπο, που θα σε παραδεχτείς και θα πεις «Μπράβο σου, τα κατάφερες!»

Επιβράβευση VS ποινή

Για να δυναμώσεις το κίνητρο για αλλαγή καλό είναι να βάλεις μια μικρή επιβράβευση κάθε φορά που ολοκληρώνεις ένα από τα βήματα της διαδρομής σου. Εσύ θα διαλέξεις τι θα είναι αυτό, πότε θα συμβαίνει και υπό ποιες προϋποθέσεις. Καλό είναι να είναι κάτι που ήθελες καιρό αλλά δεν σου το έκανες ως δώρο. Αν φάνηκες συνεπής σου αξίζει.

Όπως όλα τα συμβόλαια έτσι και αυτό με τον εαυτό σου, αν δεν φανείς συνεπής θα πρέπει να έχεις μια ποινή. Να χάσεις κάτι. Πχ να κάνεις μια δωρεά σε κάποιον φιλανθρωπικό οργανισμό (έτσι θα κάνεις και καλό από τη μια μεριά) ή να δώσεις χρήματα σε κάποιον που δε συμπαθείς. Ή ότι εσύ δε θα ήθελες να κάνεις.

Πάντα να είσαι δίκαιος, αν κάτι δεν το έκανες, το γνωρίζεις ότι πρέπει να έχεις την ποινή σου. Να το κάνεις ακόμα και αν δεν κοιτάει κανείς. Αρκεί που το ξέρεις εσύ.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News