Πώς να είσαι καλός άνθρωπος; Ποιος είναι ο ορισμός του καλού ανθρώπου; Είναι τελικά τόσο δύσκολο να είσαι καλός άνθρωπος και γιατί μας τραβάει περισσότερο το να αντιδράσουμε με αρνητικό τρόπο παρά με όμορφο; Θα έρθω με ένα παράδειγμα που μου συνέβη στο δρόμο χθες. Εκεί θα τα δεις όλα. Εκεί θα δεις το ποιος είναι ο άλλος και στην οδηγική του συμπεριφορά, στην Ελλάδα. Δεν σε πάω σε οδηγικές συμπεριφορές του εξωτερικού γιατί δεν έχουμε καμία σχέση και αν έχεις περπατήσει στο εξωτερικό ή οδηγήσει θα έχεις καταλάβει ότι δεν υπάρχει κανένα σημείο σύγκρισης.

Αν μπορείς να είσαι οτιδήποτε

Να είσαι καλός άνθρωπος χωρίς λόγο. Τρίτη μεσημέρι, φεύγω από το γραφείο και περπατάω προς το αυτοκίνητό μου. Μπροστά μου βλέπω ένα πεζό παλιό, που το οδηγούσε μια κυρία και έχει στρίψει σε δρομάκι για 5 μέτρα παράνομα (για να βγει σε έναν μεγάλο δρόμο, αλλιώς έπρεπε να κάνει τον κύκλο). Μια άλλη γυναίκα πιο νέα από εκείνη μπαίνει από αυτό το δρομάκι, με ένα μερσεντές καινούργιο. Οι ταχύτητες και των δύο ήταν ελάχιστες, δεν τράκαραν, δεν συγκρούστηκαν, απλώς έπρεπε να συνεννοηθούν λίγο ώστε να συνεχίσει η καθεμία το δρόμο της.

Η τύπισσα με την μερσεντές είχε ΔΙΚΙΟ, η άλλη ήθελε να μπει παράνομα και το δέχομαι αυτό σαν επιχείρημα. Τι έκανε φυσικά; Αυτό που περιμένεις να κάνουν πάντα αυτές οι τύπισσες, δεν ήταν εξαίρεση στον κανόνα. Χωρίς να θέλω να βάλω ανθρώπους σε κανένα τσουβάλι, αλλά τις ξέρουμε όλοι πολύ καλά. Σήκωσε χειρόφρενο και περίμενε να κάνει η άλλη πίσω. Έδωσε το μήνυμα ότι από εδώ δεν θα περάσεις ο κόσμος να χαλάσει.

Δεν ξέρω τι έγινε τελικά με τις δυό τους, συνέχισα τον δρόμο μου, όμως πιστεύω ότι η γυναίκα με το πεζό έκανε τελικά όλο το γύρο αφού το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο από την άλλη μεριά.

δωρεά δέρματος
Unsplash/Hannah Busing

Θα μου πεις αυτό ήταν το σωστό

Για εμένα, και αν ήμουν εγώ στη θέση της, εφόσον και η άλλη ήταν ευγενική και μπορούσαμε να συνεννοηθούμε πολιτισμένα, θα έκανα δύο μέτρα πίσω να περάσει η άλλη οδηγός και να τελειώσει αυτό εκεί. Το μουλάρωμα δεν το καταλαβαίνω, αν δεν είσαι 5 χρονών. Δεν καταλαβαίνω και δεν δέχομαι τη συμπεριφορά «σηκώνω το χειρόφρενο» και δίνω το μήνυμα ότι εγώ έχω δίκιο.

Στα μάτια μου φάνηκε τόση δα. Όλη η αξία που θαρρεί πως έχει επειδή οδηγεί μερσεντές πήγε περίπατο, ναι κάποιοι μετρούν την αξία τους με τα υλικά, με την περιοχή που μένουν, με τα λεφτά του μπαμπά τους, με την ομορφιά τους, με την κληρονομιά τους. Φυσικά δεν προσθέτει πόντους στην αξία σου το αυτοκίνητο που οδηγάς. Δεν ξέρουν άραγε ότι είμαστε όλοι περαστικοί;

Ένα ανθρωπάκι είσαι και θα είσαι για πάντα αγαπητή, όσο και αν προσπαθείς να σε πείσεις για την αξία σου η αξία μας δεν προσμετράται από εξωγενείς παράγοντες.

Η κυρία με το πεζό ήταν απαγορευμένη, οκ σε ποιον δεν έχει τύχει να μπει για λίγο σε ένα δρομάκι απόμερο κάποτε. Μη μου λες ψέματα και μου το παίζεις δήθεν τυπικός και σωστός. Το έχεις κάνεις και το ξέρεις, μην τρέχεις να την κρίνεις με το δάχτυλο υψωμένο.

Πώς να είσαι καλός άνθρωπος

Ο καλός άνθρωπος είναι καλός ακόμα και αν δεν κοιτάει κανείς. Δεν το κάνει για να πάρει χειροκρότημα. Το κάνει για τον εαυτό του αυτό που κάνει. Είναι καλός χωρίς λόγο και ανιδιοτελώς. Είναι καλός γιατί αν δεν είναι μετά όταν πάει σπίτι του και σκεφτεί ότι δεν έκανε αυτό που όριζε το αξιακό του σύστημα, νιώθει άσχημα.

Φυσικά εδώ είναι η ώρα να μπει στη συζήτηση το θέμα των ορίων. Χρειάζονται όρια από τους καλούς ανθρώπους για να μην τους πατήσουν. Αν δεν βάλει όρια αυτός που δίνει αυτός που παίρνει δεν μπορεί να σταματήσει να ζητά.

Γιατί ασχολείσαι;

Οι άνθρωποι θα είναι έτσι πάντα. Δεν ξέρω γιατί με ενόχλησε αυτή η σκηνή και άρχισα να φτιάχνω αυτό το άρθρο κατευθείαν στο μυαλό μου; Σιγά, τέτοια γίνονται κάθε μέρα στους δρόμους, τέτοια και ακόμα χειρότερα. Ολόκληρα μαλλιοτραβήγματα, τσακωμοί, χαρακτηρισμοί. Δεν ξέρω ποιο είναι σωστό, το να πηγαίνουμε by book πάντα ή το να κάνουμε αυτές τις μικρές πράξεις καλοσύνης που δεν μας στοιχίζουν τίποτα αλλά μπορεί να βοηθήσουν έναν άλλον άνθρωπο να νιώσει ευγνωμοσύνη και ότι τελικά δεν έχει χαθεί η ανθρωπιά.

Δεν ξέρεις τι μπορεί να έχει ζήσει αυτός ο άνθρωπος που βλέπεις σήμερα στο απέναντι τιμόνι και αν μπορείς να είσαι οτιδήποτε τουλάχιστον ας είσαι καλός απέναντί του χωρίς λόγο. Χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα, χωρίς να περιμένεις καν την ευγνωμοσύνη του. Το δώρο που θα πάρεις είναι ακόμα μεγαλύτερο και είναι εσωτερικό. Ο άνθρωπος που τα έχει καλά με τον εαυτό του, είναι πλήρης από μόνος του και δεν γυρεύει ανταλλάγματα.

Αν πρέπει να πεις ένα πράγμα στο παιδί σου, ας είναι αυτό: «Αν μπορείς να είσαι οτιδήποτε, να είσαι καλός άνθρωπος χωρίς λόγο»

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News