Η γιαγιά είναι ένα εκατομμύριο μικρά πράγματα, είναι μυρωδιές και γεύσεις. Είναι τα σκαμένα χέρια της από τον ήλιο και τα χρόνια, είναι ολόκληρη η εμπειρία φορεμένη μέσα σε έναν άνθρωπο. Δεν ξέρω πώς ήταν η δική σου η γιαγιά: Ήταν μια γιαγιά της πόλης, μοντέρνα, με τη δουλειά της και τα ενδιαφέροντά της, ή από εκείνες τις γιαγιάδες που είναι στα χωριά μας μαυροντυμένες με τα μαντήλια και την γνωστή ντοπιολαλιά του τόπου της; Όπως και αν ήταν ή είναι, αν καταφέρατε να συγχρονιστείτε και να ζήσετε για λίγα χρόνια μαζί, να ξέρεις ότι είσαι ένας πολύ τυχερός άνθρωπος. Η αγάπη της γιαγιάς είναι από αυτές που τις κρατάς για πάντα στην καρδιά σου σαν φυλαχτό και ξέρεις ότι σε συνοδεύει στη ζωή σου μαζί με το dna της και την ιστορία της.

Γιαγιά είναι…

 1. Ο άνθρωπος που σου έλεγε τα πιο ωραία παραμύθια. Που έλεγε την ιστορία της οικογένειάς σας σαν να ήταν ένα αληθινό παραμύθι.
 2. Γεύσεις: Η δική μου αν ήταν μια γεύση θα ήταν τηγανίτες με ζάχαρη και πατάτες τηγανητές στο πετρογκάζ. Αν έχεις φάει τέτοιες πατάτες νομίζω ξέρεις τι εννοώ. Όσα χρόνια ζω δεν τις έχω ξαναδοκιμάσει πουθενά αλλού.
 3. Η γιαγιά θα σου φτιάξει κάτι άλλο να φας, όταν οι άλλοι τρώνε μπάμιες ή αρακά.
 4. Η χαρά του να βλέπεις την μάνα σου να γίνεται γιαγιά και να καταπατά όλους τους κανόνες που είχε ως μάνα με τα εγγόνια της. Επιδόρπιο πριν το φαγητό, ύπνος ό,τι ώρα να’ ναι, δόσιμο στο 100% και αγάπη άνευ όρων.
 5. Είναι ο άνθρωπος που πρώτα θα ρωτήσει τι κάνει το παιδί και μετά εσύ. Όταν γίνεσαι γονιός ξέρεις ότι πια για τη μαμά σου (και την αδερφή σου), την προτεραιότητα την έχουν τα παιδιά και όχι εσύ και το απίστευτο είναι ότι αυτό καθόλου δεν σε πειράζει.
 6. Θα πας σπίτι της να κοιμηθείς ένα βράδυ, θα κουβαλήσεις εκατό τσαντούλες με πράγματα και παιχνίδια, και στο τέλος θα καταλήξετε να ψήνετε cake στις 12 το βράδυ.
 7. Είναι όλη αυτή η μετάδοση της σοφίας και της εμπειρίας από τη μια γενιά στην άλλη. Θα σου μάθει να χορεύεις, θα σου μάθει τα έθιμα των Χριστουγέννων και του Πάσχα που είχατε από παλιά στον τόπο σας.
 8. Είναι αυτή που θα σου πει πώς ήταν ο γονιός σου όταν ήταν παιδί. Και αυτό είναι υπέροχο!
 9. Είναι εκείνη που θα έρθει να σε καμαρώσει από την σχολική γιορτή και την παρέλαση όταν είσαι παιδί και αν είσαι τυχερή θα την έχεις κοντά σου σε ορκωμοσίες, γάμους, γεννήσεις παιδιών και άλλες σημαντικές στιγμές. Σκέφτομαι πόσο πολύ χαίρονται οι γιαγιάδες μας που μας βλέπουν να μεγαλώνουμε και κάνουμε πράγματα στη ζωή μας.
 10. Είναι εκείνη μεγαλώνει και χάνει λίγο την επαφή με την τεχνολογία και εσύ δεν έχεις υπομονή να της τα δείξεις όλα αυτά τα νέα πράγματα που έρχονται στη ζωή μας κάθε μέρα. Αν όμως της δείξεις τι είναι το viber, για παράδειγμα, και σου στείλει ένα αυτοκόλλητο, δεν μπορείς να το πιστέψεις ότι φτάσατε στο σημείο να επικοινωνείτε έτσι.
 11. Είναι αυτή που γράφει τα μικρά σημειώματα με τα στραβά της γράμματα, ευχές για χρόνια πολλά και μαζί χρήματα κρυμμένα μέσα στη χούφτα, σαν να σου δίνει το μεγαλύτερο μυστικό του κράτους που πρέπει να το διαφυλάξεις με νύχια και με δόντια.
 12. Γιαγιά είναι η ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας στις πλάτες ενός ατόμου. Αν δεις πόσο χρονών είναι σήμερα οι γιαγιάδες μας και τι έχουν ζήσει, θα καταλάβεις ότι όλα, ή σχεδόν όλα από αυτά που λένε τα βιβλία, εκείνες τα έζησαν και ήταν παρούσες στην ιστορία.
 13. Είναι αυτή που θα σου αφήσει προίκα τα σεμενάκια της και τα πιατάκια του γλυκού και θα τα εκτιμήσεις μόνο όταν μεγαλώσεις.
 14. Και στο φινάλε τι θα ήταν αυτός ο κόσμος χωρίς τις γιαγιάδες; Ματιασμένος και πεινασμένος.
 15. Είναι αυτή που κάποτε θα φύγει και το σπίτι της στο χωριό είναι άδειο δίχως εκείνη. Δεν θα θες να πας γιατί δεν θα είναι εκείνη να σε καλωσορίσει ούτε να σε αποχαιρετήσει με δάκρυα στα μάτια. Είναι το τέλος μια εποχής, το τέλος του χθες και ένα εκατομμύρια πράγματα που θα ήθελες να τη ρωτήσεις αλλά το ξέχασες.
λάθη των παππούδων στην ανατροφή των παιδιών

Είναι οικογένεια

Με τα ξαδέρφια μου μοιραζόμαστε τις ίδιες εμπειρίες με τη γιαγιά μας, την υπέροχη γιαγιά που είχαμε κοντά μας πολλά χρόνια. Μας είδε να μεγαλώνουμε, να κάνουμε οικογένειες, ήρθε στους γάμους μας και χόρεψε, κράτησε δισέγγονα στην αγκαλιά της. Άφησε το σποράκι της στη ζωή μας και με το dna της αλλά και με τον τρόπο ζωής της. Με τον τρόπο που έβλεπε τα πράγματα.

Αφιερωμένο σε όλες τις γιαγιάδες, που αγαπούν δίχως όρους, που λένε παραμύθια και ιστορίες, που ανοίγουν τα χέρια τους σαν φτερούγες για τα εγγονάκια τους για να μην τα μαλώσουν οι γονείς. Που χαϊδεύουν, που κακομαθαίνουν. Στις γιαγιάδες μου και στις γιαγιάδες των παιδιών μου, τη μαμά μου και την πεθερά μου, που είναι οι καλύτερες γιαγιάδες όλου του κόσμου.

Η Πόπη έγινε γιαγιά για πρώτη φορά! Έκτορα καλώς ήρθες σ’ αυτό τον κόσμο!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News