Ας πούμε πως έπαιζες στο “Ρουκ Ζουκ” και ήθελες να περιγράψεις τη λέξη “Πάσχα” . Τι θα έλεγες; Νηστεία. Εκκλησία. Ανάσταση.  Πάμε πάλι: Ιησούς απ’ τη Ναζαρέτ. Τσουρέκι. Λαμπάδα. Πέτσα από αρνί. Αυτές θα μπορούσε να είναι μερικές πιθανές λέξεις…

Τι κάνουμε το Πάσχα; Το Πάσχα για σένα δεν έχει καμία σχέση με τον Χριστιανισμό και τη θρησκεία. Και για να μην πέσετε να με φάτε, δεν αναφέρομαι σε αυτούς που πιστεύουν πραγματικά. Το διευκρινίζω, για να μην έχουμε άλλα…

Το Πάσχα είναι η ευκαιρία να πάρεις μερικές μέρες off απ’ τη δουλειά, συνήθως δεν έχεις κανονίσει τίποτα, γιατί το Πάσχα είναι οικογενειακό. Επειδή το Πάσχα δεν έχεις χρήματα (όχι, δηλαδή ότι έχεις τις υπόλοιπες γιορτές). Και ματς-μουτς φιλάκια με τους συναδέλφους στη δουλειά (μπήκατε στο πνεύμα και ξεκινήσατε τις “αγάπες”;), και “καλά να περάσεις Λένα μου”, “καλά να περάσεις Γιάννη μου, μη γυρίσεις με 10 κιλά+”.

Επιστρέφεις, λοιπόν, στο κατσικοχώρι σου και λες “αυτά είναι” … Φύση, ξεγνοιασιά, κοκόρια να σε ξυπνούν το πρωί. Και τι κάνουμε το Πάσχα;

Θα αφήσουμε τη νηστεία στην άκρη για ευνόητους λόγους και θα πιάσουμε όλα τα υπόλοιπα που βάζουμε το χέρι μας στη φωτιά ότι όλοι τα κάνετε.

Θα χάζεψεις λίγο τον Ιησού απ’ τη Ναζαρέτ

Δεν ξέρουμε σε τι φάση θα είσαι (αν θα έχεις πιει ή όχι) αλλά σίγουρα θα χαζέψεις κι εσύ λίγο τον Ιησού απ’ τη Ναζαρέτ για χιλιοστή φορά και θα κάνεις ακριβώς τα ίδια σχόλια, θα κλείσεις τα μάτια σου στις ίδιες σκηνές και θα σε πάρει ο ύπνος. Αυτό θα πει σόσιαλ λάιφ το Πάσχα.

Θα φας τσουρέκι με σοκολάτα

ΓΙΑΤΙ; Λες και δεν μπορείς όλες τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου να φας τσουρέκι με σοκολάτα (είμαστε κι εμείς που το τιμούμε δεόντως κάθε μέρα, όχι μόνο το Πάσχα), πέφτεις με τα μούτρα. Το τρως για πρωινό, βραδινό, επειδή βαριέσαι, επειδή θέλεις λίγα κιλάκια παραπάνω να φαίνεται η καλοπέραση όταν γυρίσεις γραφείο. Και πολλοί τρώνε και ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ τσουρέκι (γκουχου-γκουχου).

Θα πάρεις λαμπάδα έξω απ’ την εκκλησία

Έχεις βάλει τα καλά σου, έχεις βαφτεί για να βγεις για κλάμπινγκ αμέσως μετά την Ανάσταση και φυσικά, θα κάνεις μια μικρή στάση στον κύριο που πουλά “λαμπάδες, λαμπάδες λευκές, κεράκια, όλα 1 ευρώ”. Και θα πάρεις μια λαμπάδα, για να μην είσαι ξέμπαρκη.

Θα πας στην Ανάσταση 5 λεπτά πριν, 3 λεπτά πριν

Θα πας στην Ανάσταση 3 λεπτά πριν επειδή σε πιέζουν οι γονείς και οι παππούδες. Όχι, δεν πας για το Άγιο Φως, λίγο σε νοιάζει γιατί δεν ξέρεις καν αν είναι όντως “Άγιο”. Θα πας για να δεις πέντε γνωστούς, να ρίξεις μια ματιά στις στιλιστικές επιλογές των άλλων και για να μη σε πάρει ο ύπνος, αφού έχεις κανονίσει να βγεις.

Και φυσικά αυτά τα 3 λεπτάκια στην εκκλησία παλεύεις για να μη σου κάψει καμία θεία τα μαλλιά.

Θα χορέψεις κλαρίνα

Πάσχα χωρίς κλαρίνα γίνεται; Ακόμη κι εσύ που ακούς μόνο house και ντάπα ντούπα, θα τραγουδήσεις και θα χορέψεις κλαρίνα. Αλλά δεν θα το πεις σε κανέναν, άλλωστε μόνο οι συγγενείς σου είναι, ποιος θα σε δει;;;

Και τώρα θυμήθηκα αυτό που λέει… Ηρθ΄ η Λαμπρή κι η πασχαλιά κι το Χριστός Ανέστη. Μάνες στουλίζουν τα παιδιά. Κι πεθερές τις νύφες.

Θα φας και θα τσακωθείς

Ας μιλήσουμε λίγο για το πασχαλινό τραπέζι. Μόνο που το κοιτάς έχεις χορτάσει. Μόνο που τρως την πέτσα όση ώρα σουβλίζουν το αρνί, έχεις χορτάσει. Αλλά όχι. Θα καθίσεις, θα φας του σκασμού, θα ρευτείς, θα φας ξανά. Θα γλείψεις τα δάχτυλά σου.

Ένας κύκλος που δεν τελειώνει ΠΟΤΕ….

Και γιατί λέμε θα τσακωθείς; Γιατί το Πάσχα γίνονται οι πιο επικοί καυγάδες. Οι πιο φαρμακερές μπηχτές της πεθεράς, η δολοφονική ματιά της τρίτης ξαδέρφης και η μαμά σου που σου κάνει νοήματα να μη μιλήσεις.

Και είστε όλοι μια αγαπημένη οικογένεια που τα λέτε μια φορά το χρόνο.

Καλό Πάσχα να ευχηθούμε αγαπημένοι μας;;;

Άλλοι πάλι τηρούν τα έθιμα:

Τα πιο παράξενα έθιμα του Πάσχα σε Ελλάδα και εξωτερικό