Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι βρήκαν «το έναυσμα» που οδηγεί σε εξαιρετικά σπάνιες θρομβώσεις αίματος μετά το εμβόλιο Oxford-AstraZeneca.
Η ομάδα επιστημόνων – στο Κάρντιφ και στις ΗΠΑ – απέδειξε με εξαιρετική λεπτομέρεια πώς μια πρωτεΐνη στο αίμα έλκεται από ένα βασικό συστατικό του εμβολίου. Πιστεύουν ότι αυτό ξεκινά μια αλυσιδωτή αντίδραση, που περιλαμβάνει το ανοσοποιητικό σύστημα και μπορεί να καταλήξει σε επικίνδυνες θρομβώσεις.
Moderna vs Pfizer: Νέα έρευνα δείχνει ποιο εμβόλιο είναι περισσότερο αποτελεσματικό
Για ποιο λόγο το εμβόλιο AstraZeneca προκαλεί θρομβώσεις;
Το εμβόλιο πιστεύεται ότι έσωσε περίπου ένα εκατομμύριο ζωές από τον Covid. Ωστόσο, οι ανησυχίες για τις σπάνιες θρομβώσεις αίματος διαμόρφωσαν τον τρόπο με τον οποίο το εμβόλιο έχει χρησιμοποιηθεί σε όλο τον κόσμο.
Ξεκίνησε επίσης ένα επιστημονικό κυνήγι προκειμένου να κατανοήσουν τι συμβαίνει και αν μπορούσαν με κάποιο τρόπο να αποτρέψουν αυτή την εξέλιξη Στην ομάδα του Κάρντιφ δόθηκε έκτακτη κρατική χρηματοδότηση για να βρει τις απαντήσεις.
Τι ισχύει για την τρίτη δόση εμβολίου; Αναλυτικά οι οδηγίες από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών
Οι ίδιοι οι επιστήμονες της AstraZeneca συμμετείχαν επίσης στο ερευνητικό πρόγραμμα μετά τη δημοσίευση προηγούμενων αποτελεσμάτων από την ομάδα.
Εκπρόσωπος της AstraZeneca τόνισε ότι οι θρομβώσεις είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν λόγω μόλυνσης από τον Covid παρά από το εμβόλιο και ότι η πλήρης εξήγηση για τον λόγο που εμφανίζονται δεν έχει ακόμη τεκμηριωθεί.
«Αν και η έρευνα δεν είναι οριστική, προσφέρει ενδιαφέρουσα στοιχεία και η AstraZeneca διερευνά τρόπους για να αξιοποιήσει αυτά τα ευρήματα ως μέρος των προσπαθειών μας για την άρση αυτής της εξαιρετικά σπάνιας παρενέργειας», πρόσθεσε.
Αυτές οι θρομβώσεις είναι γνωστές ως ανοσοθρομβωτική θρομβοπενία που προκαλείται από το εμβόλιο κι έχουν συνδεθεί με 73 θανάτους από σχεδόν 50 εκατομμύρια δόσεις AstraZeneca που χορηγήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Δεν θα μπορούσαμε ποτέ να προβλέψουμε ότι θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο, επομένως πρέπει να θυμόμαστε τη μεγαλύτερη εικόνα, των ανθρώπων που έχουν σωθεί από αυτό το εμβόλιο», δήλωσε ο καθηγητής Parker.
Ταυτόχρονος εμβολιασμός για την γρίπη και τον κορονοϊό: Είναι ασφαλής;
Η AstraZeneca δήλωσε ότι το εμβόλιο πιστεύεται ότι έχει σώσει περισσότερες από ένα εκατομμύριο ζωές σε όλο τον κόσμο και έχει αποτρέψει 50 εκατομμύρια περιπτώσεις Covid.
Ο Δρ Will Lester, σύμβουλος αιματολόγος στο University Hospitals Birmingham NHS Trust, επαίνεσε την «πολύ λεπτομερή» έρευνα λέγοντας ότι βοηθά στην εξήγηση του «πιθανότερου αρχικού βήματος». Και πρόσθεσε: «Πολλά ερωτήματα εξακολουθούν να παραμένουν αναπάντητα, συμπεριλαμβανομένου του εάν μερικοί άνθρωποι μπορεί να είναι πιο ευαίσθητοι από άλλους και γιατί η θρόμβωση εμφανίζεται πιο συχνά στις φλέβες του εγκεφάλου και του ήπατος, αλλά αυτό μπορεί να έρθει με τον χρόνο και την περαιτέρω έρευνα».
Η ομάδα του Κάρντιφ ελπίζει ότι τα ευρήματά της μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση των εμβολίων και τη μείωση του κινδύνου αυτών των περιστατικών.
Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News